Αρχική » Άγρια κόντρα για τα μοριακά τεστ – Ο Πατούλης «καρφώνει» τον Άδωνι
Ελλάδα Πολιτική

Άγρια κόντρα για τα μοριακά τεστ – Ο Πατούλης «καρφώνει» τον Άδωνι

Η απάντηση του ΙΣΑ στις κατηγορίες του Γεωργιάδη

Έκθετη είναι κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του αφηγήματος ότι δήθεν στην Ελλάδα έχουμε τα πιο φθηνά μοριακά τεστ… Τη στιγμή που στη χώρα μας τα pcr τεστ κοστολογούνται στα 60 ευρώ, όπως διαπιστώθηκε, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όχι μόνον είναι πιο φθηνά, αλλά συνταγογραφούνται κιόλας.

Το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο του ΠΙΣ Αθανάσιο Εξαδάκτυλο για το πλαφόν των μοριακών τεστ που βρίσκεται στα 60 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ήταν δική τους απαίτηση να ισχύσει αυτή τη τιμή.

about:blank

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ της συνταγογράφησης των μοριακών τεστ, βέβαια, έσπευσε να τονίσει ότι η τιμή τους θα παραμείνει στα 60 ευρώ.

Με άμεση αντίδραση, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, σπεύδει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, τονίζοντας ότι εκείνοι που αποφασίζουν για την τιμή μιας ιατρικής πράξης είναι πάντα η εκάστοτε πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης. Σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ, καλεί την κυβέρνηση να καθορίσει την τιμή του μοριακού τεστ σε ύψος που θα είναι φθηνότερο από την τιμή που έχουν θεσπίσει τα άλλα κράτη στην Ευρώπη αλλά και να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα.

Η ανακοίνωση του ΙΣΑ

«Με αφορμή την είδηση που διακινείται από σήμερα το πρωί μέσω των ΜΜΕ, όπου γίνεται αναφορά πως το πλαφόν των 60 ευρώ ανά PCR test θεσπίστηκε μετά από εισήγηση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ.

Δεύτερον, ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων είναι καθαρά συμβουλευτικός και εισηγητικός, το Κεντρικό Κράτος είναι αυτό που μέσω των αρμόδιων οργάνων του αποφασίζει για τη συνταγογράφηση ή μη καθώς και το κόστος τόσο της συγκεκριμένης, όσο και κάθε άλλης ιατρικής πράξης.

Τρίτον, η απόφαση να μην συνταγογραφούνται τα τεστ μοριακού ελέγχου από την έναρξη της πανδημίας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ενώ όσον αφορά την τιμή τους, η εισήγηση μας έλαβε υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η τιμή προμήθειας του προϊόντος την περίοδο εκείνη, το κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας, η εύλογη αμοιβή, κλπ. Από τότε όμως που αποφάσισε το Κράτος να μην συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και καθόρισε και την τιμή διεξαγωγής τους μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά.

Στο πλαίσιο λοιπόν του θεσμικού μας ρόλου και υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβαση τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εισηγούμαστε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

  • να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back-.
  • να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας.
  • να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη».