Αρχική » «Άστραψε και βρόντηξε» ο Λαβρόφ: Νόμιμοι στόχοι όλα τα φορτία με όπλα προς την Ουκρανία!
Διεθνή

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Λαβρόφ: Νόμιμοι στόχοι όλα τα φορτία με όπλα προς την Ουκρανία!

«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν τέτοιοι κίνδυνοι» – «Οι ΗΠΑ θέλουν να μετατρέψουν τον κόσμο σε αμερικανικό χωριό»

Οποιοδήποτε φορτίο εισέρχεται στην Ουκρανία το οποίο η Ρωσία θα θεωρήσει στρατιωτικό, θα γίνει ρωσικός νόμιμος στόχος, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές ότι κάθε φορτίο που εισέρχεται στην Ουκρανία που θεωρούμε ότι φέρει όπλα θα είναι νόμιμος στόχος από το ουκρανικό έδαφος», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο RT στα αγγλικά.

Παρόμοια προειδοποίηση είχε κάνει και προ ημερών ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφλέγοντας: «Έχουμε προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η ενορχηστρωμένη αποστολή όπλων στην Ουκρανία από διάφορες χώρες, δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη κίνηση, αλλά μια ενέργεια που μετατρέπει τις αντίστοιχες συνοδείες σε νόμιμους στόχους».

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο ουκρανικό αίτημα για όπλα από τις χώρες του NATO: «Συζητείται επίσης η αντιπυραυλική άμυνα. Και για ρεαλιστικούς λόγους, πιστεύουν (σ.σ. οι Ουκρανοί) ότι μπορούν να ζητήσουν από τα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν σοβιετικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας να τους προστατεύσουν».

Ο Λαβρόφ στη συνέχεια έκανε μια προειδοποίηση-υπενθύμιση στις χώρες που θα θελήσουν να στείλουν ρωσικά συστήματα (π.χ. S-300…) στην Ουκρανία: «Θέλω να υπενθυμίσω σε όλες τις χώρες που μπορούν να εξετάσουν αυτή την ιδέα, ότι τα σοβιετικά συστήματα και τα ρωσικά συστήματα και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας είναι σύμφωνα με διακυβερνητικές συμφωνίες και συμβόλαια, τα οποία έχουν επίσης πιστοποιητικό χρήστη».

Και πρόσθεσε: «Και αυτή η συμφωνία χρήσης δεν επιτρέπει την αποστολή τους σε τρίτες χώρες. Αυτή είναι μια απολύτως θεμιτή απαίτηση», τόνισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν τέτοιοι κίνδυνοι».

https://youtube.com/watch?v=ZHEeK_XPD6Q%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Del%26autohide%3D2%26start%3D308%26wmode%3Dtransparent

Οι αντι-κυρώσεις «είναι μόνο η αρχή»

Η αντίδραση της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις είναι μόνο η αρχή μιας αλλαγής στην οικονομική πορεία της χώρας, δήλωσε ακόμα στη συνέντευξή του στο RT ο Σεργκέι Λαβρόφ: «Αυτά τα μέτρα που αναπτύσσονται από τον πρόεδρο, την κυβέρνηση, ανακοινώνονται σταδιακά – αυτή είναι μόνο η αρχή της προσαρμογής της οικονομικής μας πορείας προκειμένου να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες».

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, στόχος των δυτικών κυρώσεων είναι να περιθωριοποιήσουν τη Ρωσία, να την περιορίσουν, να σταματήσουν την ανάπτυξη της χώρας. «Πρέπει να πούμε ότι οι κυρώσεις πάντα μόνο μας ενίσχυαν», σχολίασε.

https://youtube.com/watch?v=H5AlYeMe_dI%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Del%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το πιο σημαντικό μάθημα της ιστορικής περιόδου, ξεκίνησε το 2014: «Η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στους δυτικούς εταίρους έχει καταστραφεί εντελώς, μπορούμε μόνο να υπολογίζουμε σε εμάς και σε αυτούς τους συμμάχους που θα παραμείνουν δίπλα μας».

Σε άλλο του σχόλιο ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε για τις ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ θέλουν να μετατρέψουν τον κόσμο σε «αμερικανικό χωριό/μονοπολικό κόσμο».