Αρχική » Έγγραφα – φωτιά δείχνουν εγκληματική αμέλεια στον Διόνυσο! «Φιτίλι» τα εγκαταλειμμένα ξερόκλαδα
Ελλάδα

Έγγραφα – φωτιά δείχνουν εγκληματική αμέλεια στον Διόνυσο! «Φιτίλι» τα εγκαταλειμμένα ξερόκλαδα

Κορμοί και κλαδιά πεύκων που παράτησαν οι δημοτικές αρχές στις άκρες των δρόμων, λειτούργησαν ως «προσάναμμα» για την καταστροφική φωτιά στη Σταμάταfacebook sharing button

Στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο θεατές βρέθηκαν για ακόμη μια φορά, χθες, οι πολίτες που έτρεχαν για να σώσουν τις ζωές τους, τα σπίτια και τις περιουσίες τους από τις φλόγες που τύλιξαν τον Δήμο Διονύσου.

Πολλοί είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη μέσα σε δευτερόλεπτα, εξαιτίας της αναλγησίας, της αδιαφορίας και του απόλυτου μπάχαλου που επικρατεί στην Ελλάδα όταν πρόκειται να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας σε μια πευκόφυτη περιοχή, όπως ο συγκεκριμένος δήμος.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν εξοργισμένοι στη «δημοκρατία» ότι όλα θα είχαν αποφευχθεί, αν οι αρμόδιες Αρχές δεν πετούσαν η μία στην άλλη το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών. Από τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, ομάδες ατόμων με αλυσοπρίονα ξεκίνησαν να καθαρίζουν δασικές και μη εκτάσεις, όπου είχαν πέσει πολλά πεύκα λόγω του χιόνια του περασμένου χειμώνα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

stamata fotia1

Οι δημότες του Δήμου Διονύσου αγκάλιασαν την επιχείρηση, αφού για πρώτη φορά έβλεπαν ότι κάτι καλό πήγαινε να γίνει. Ωστόσο ο… θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακες! Αφού κλάδεψαν και έκοψαν ό,τι ήταν επικίνδυνο σε αρκετές κοινότητες του Δήμου, τα συνεργεία παράτησαν τα κομμένα κλαδιά, τους θάμνους και τα δέντρα στα σημεία όπου τα έκοψαν, με αποτέλεσμα να ξεραθούν και να αποτελούν άμεσο κίνδυνο για πυρκαγιά και μάλιστα κοντά σε κατοικίες! Υπήρχαν περιοχές όπου έγινε αποκομιδή των κλαδιών και θάμνων, αλλά αυτό συνέβη σε ελάχιστα σημεία.

kormoi kladia
Κορμοί και ξερόκλαδα παρατημένα στους δρόμους του Δήμου Διονύσου

Έτσι, αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν τόσο τηλεφωνικά όσο και με μηνύματα στα social media με τον δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας να αρχίσει άμεσα η συλλογή των κομμένων κλαδιών από τα συνεργεία. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», η μόνη απάντηση που πήραν από τον Δήμο ήταν ότι όσα ήταν στη δικαιοδοσία του είχαν καθαριστεί, ρίχνοντας την ευθύνη για τα υπόλοιπα στην Πολιτική Προστασία!

documenta
Oι διάλογοι μεταξύ κατοίκων και Δημοτικής Αρχής για την καύσιμη ύλη που κανείς δεν φρόντισε να απομακρύνει

Παράταση της κήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με το έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατία», μόλις πριν από μια εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε αποφασίσει την παράταση για έναν μήνα της κήρυξης του Δήμου Διονύσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς «εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15-2-2021 στην παραπάνω περιοχή».

stamata fotia documento
Tο έγγραφο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο παρατάθηκε η κήρυξη του Δήμου Διονύσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες αποκομιδής που είχαν ξεκινήσει από τις χιονοπτώσεις του χειμώνα

Παρ’ όλα αυτά, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Κόκκαλης διαφήμιζε στο Facebook την επιχείρηση που είχε μείνει ημιτελής και υποσχόταν τα δέοντα… Όμως, η αλήθεια είναι ότι η αποκομιδή των κλαδιών σε πολλά επικίνδυνα σημεία δεν έγινε ποτέ κι έτσι κάηκαν σπίτια και κινδύνευσαν άνθρωποι!

Δυστυχώς, αν δεν τα βρουν δήμος και Πολιτική Προστασία, σχετικά με το ποιος έχει ευθύνη να καθαρίσει τα ξερόχορτα και τα κομμένα κλαδιά που άφησαν πίσω τους τα συνεργεία, ο εφιάλτης θα επιστρέψει και οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες…

stamata fotia5

Δείτε επίσης: