Αρχική » Αθανάσιος Δημόπουλος: «Σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως η γρίπη»
Ελλάδα

Αθανάσιος Δημόπουλος: «Σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως η γρίπη»


Την προσοχή όλων εφιστούν οι επιστήμονες την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται. Ωστόσο αυτή όπως εξηγούν οι ειδικοί ίσως είναι και το τέλος της πανδημίας όπως την ξέρουμε!

Ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος σημειώνει πως σε περίπτωση που επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη.

«Η μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους» είπε αρχικά, κάνοντας λόγο για την μελέτη επιστημόνων από τη Νότια Αφρική που δείχνει πως το παραλλαγμένο στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων.

«Άρα αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία. Επίσης, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μόλυνση με την Όμικρον είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος» εξήγησε, τονίζοντας πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. «Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό» συμπλήρωσε.

«Σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη»
Σε ό,τι αφορά στο τέλος της πανδημίας, ο κ. Δημόπουλος είπε: «Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».

Τέλος, ανέφερε ότι τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ετικέτες