Αρχική » Ανεξάντλητη η «σημιτική δεξαμενή» για τον Μητσοτάκη – Τι δείχνει η επιλογή του Σταύρου Μπένου
Ελλάδα Πολιτική

Ανεξάντλητη η «σημιτική δεξαμενή» για τον Μητσοτάκη – Τι δείχνει η επιλογή του Σταύρου Μπένου


Β.Σκουρης


Πώς υπήρξε η όσμωση των δυο χώρων, τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ανεξάντλητη η «σημιτική δεξαμενή» για τον Μητσοτάκη.

Την ανεξάντλητη «σημιτική» δεξαμενή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε και πάλι στο προσκήνιο η χρησιμοποίηση του Σταύρου Μπένου ως υπεύθυνου για την ανοικοδόμηση της Εύβοιας! Ορισμός που ακολούθησε τη δήλωσή του πως την ανοικοδόμηση του νησιού θα αναλάβει το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ δεν προηγήθηκε η στοιχειώδη καν συνεννόηση με τους φορείς της Εύβοιας ή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Σταύρος Μπένος , με αξιόλογο έργο ως Δήμαρχος Καλαμάτας, που πρωταγωνίστησε στην ανασυγκρότηση της πόλης μετά τον καταστροφικό σεισμό, αλλά μια αξιομνημόνευτη παρουσία σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (μεταξύ άλλων υπήρξε και ο εμπνευστής του θεσμού των ΚΕΠ), υπήρξε εκ των κορυφαίων στελεχών του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» της Χαριλάου Τρικούπη. Του ρεύματος, δηλαδή, εκείνου που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην όσμωση μεταξύ του πανίσχυρου τότε ΠΑΣΟΚ, με τη Νέα Δημοκρατία, που διευκόλυνε εν συνεχεία τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπό την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά, μια συγκυβέρνηση που ακόμα και σήμερα ονομάζεται ως «κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» και η οποία οδήγησε σχεδόν σε εξαΰλωση το άλλοτε κραταιό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το τοπίο που δημιουργήθηκε το 2019 και το οποίο έδειξε πως το ΚΙΝΑΛ (που αντικατέστησε το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά) δύσκολα θα ξαναδεί κυβερνητικούς θώκους, οδήγησε πολλά στελέχη του στην αγκαλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να καταλάβουν κυβερνητικούς ή άλλους θώκους. Άλλωστε, όπως ήδη σημειώσαμε, οι διαχωριστικές γραμμές είχαν ήδη μπλεχτεί αρκετά ή και είχαν καταργηθεί επί εποχής της διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, οπότε το αντιπαπανδρεϊκό μπλοκ της Χαριλάου Τρικούπη διεύρυνε τους διαύλους επικοινωνίας που είχαν ξεκινήσει από το 1989, με τις κυβερνήσεις Ζολώτα και Τζανετάκη!

Ας δούμε ορισμένες μόνο από τις περιπτώσεις εκσυγχρονιστικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, που έσπευσαν για καρέκλες εξουσίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

  • Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ορίστηκε, αν και εξωκοινοβουλευτικός, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, λίγο πριν τις εκλογές, την υποψηφιότητά του για το Κοινοβούλιο με τη Φώφη Γεννηματά. Ο Κώστας Γείτονας, μάλιστα, εξ απορρήτων της επικεφαλής του κόμματος, είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής στο νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών, κάτι που το παρουσίαζε ως βέβαιον στις συζητήσεις που είχε με τη Φώφη Γεννηματά για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων!
  • Η Λίνα Μενδώνη, που ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπουργός Πολιτισμού, ήταν έως και τις εκλογές της 7ης Ιουλίου σύμβουλος της Φώφης Γεννηματά! Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες που υπάρχουν το βράδυ των εκλογών παρακολουθούσαν μαζί τα εκλογικά αποτελέσματα!
  • Ο Θανάσης Κοντογιώργης, που τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, θεωρείται από ορισμένους ότι αποτελεί και ένα είδος «συνδέσμου» του μεγάρου Μαξίμου με τον Κώστα Σημίτη, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται αυτό από πουθενά!
  • Ο Άκης Σκέρτσος ήταν βεβαίως στον ΣΕΒ και πριν στο γραφείο του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, πιο πριν ωστόσο υπήρξε διευθυντής του γραφείου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Όμως, ταυτόχρονα, όσο ήταν στο γενικός διευθυντής στον ΣΕΒ συνεργαζόταν ατύπως και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τη μέρα μάλιστα που ο νυν πρωθυπουργός εκλέχτηκε αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία.
  • Συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την ημέρα που έγινε αρχηγός στη Νέα Δημοκρατίας είχε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αν και τότε είχε κορυφαία θέση στη διαΝΕΟσις του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης μετά τον Νίκο Δένδια, είχε από πολύ νωρίς δείξει τις μεγάλες δυνατότητές του, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τον προορίζει τότε για Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, παρά το νεαρό της ηλικίας του νυν υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Στενές επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε και ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, ως Διευθυντής του «Δικτύου» της Άννας Διαμαντοπούλου, που ορίστηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία ως Γενικό Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα στελέχη από το «εκσυγχρονιστικό», κυρίως-ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποιούνται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κυβερνητικές ή κρατικές θέσεις και σε οργανισμούς. Μεταξύ αυτών η Άννα Στρατηνάκη, «διαχρονική» ΓΓ στο υπουργείο Εργασίας, ο Πάνος Αλεξανδρής ΓΓ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπήρξε και στη ΡΙΚΚΣΥ, το κόμμα που δημιούργησε ο Ανδρέας Λοβέρδος όταν για ένα διάστημα είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ), ο Πάνος Σταμπουλίδης, η Αλεξάνδρα Σδούκου και πολλοί άλλοι! Όπως, βεβαίως, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση, Παναγιώτης Τσακλόγλου και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

https://www.ieidiseis.gr