Αρχική » Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας 800 υπαλλήλων της ΕΕ στην πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μονομερή υποστήριξη του Ισραήλ
Διεθνή

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας 800 υπαλλήλων της ΕΕ στην πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μονομερή υποστήριξη του Ισραήλ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εξοργίζει την ομάδα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ παραμελώντας να αναφέρει την υποστήριξη της ΕΕ στο παλαιστινιακό κράτος στις δημόσιες παρατηρήσεις της για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Επιπρόσθετα στην πίεση που της ασκείται, περίπου 800 μέλη του προσωπικού της ΕΕ έκαναν επίσης το ασυνήθιστο βήμα να διαμαρτυρηθούν γραπτώς πως δείχνει αδικαιολόγητη προκατάληψη υπέρ του Ισραήλ στη σύγκρουση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των JACOPO BARIGAZZI και GREGORIO SORGI στο Politico με τίτλο Internal EU discontent grows at von der Leyen’s neglect of Palestinian statehood

Η πιο πρόσφατη αφορμή ήταν ομιλία της στο Hudson Institute, ένα συντηρητικό think tank στην Ουάσιγκτον, όταν έδωσε προτεραιότητα στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί μετά τη βάναυση επίθεση της Χαμάς και παρέλειψε να αναφέρει τη λύση των δύο κρατών που είναι ο πυρήνας μέρος της θέσης των ευρωπαϊκών χωρών.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, σχολιάζοντας την ομιλία, την κατηγόρησε ότι εξέφρασε τις δικές της προσωπικές απόψεις και παρουσίασε μια μη ισορροπημένη άποψη για τη θέση της ΕΕ σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή. Η εξωτερική πολιτική «αποφασίζεται από τα κράτη μέλη, από το Συμβούλιο», σημείωσε μεταξύ άλλων. Η θέση της ΕΕ είναι «να αποκατασταθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ως η μόνη δυνατή λύση για αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους, η σχέση της με τον ΥΕ/ΕΕ Josep Borrell ήταν ήδη περίπλοκη και η κρίση έχει διευρύνει το χάσμα, καθώς έσπευσε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των περιορισμών του Ισραήλ κατά του πληθυσμού της Γάζας.

Σημειώνεται ότι το κείμενο υπογράφηκε από 798 υπαλλήλους που εργάζονται στις Βρυξέλλες και στις πρεσβείες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με προσχέδιο (20/10) που είδε το POLITICO.