Αρχική » Απίστευτες καταστάσεις με τη ληστρική ρήτρα: Λογαριασμός αγρότη με 53.000 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής!
Ελλάδα Οικονομία Πολιτική

Απίστευτες καταστάσεις με τη ληστρική ρήτρα: Λογαριασμός αγρότη με 53.000 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής!

Από αύριο ξεκινούν μαζικές διακοπές ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς! – Πως μπορούν να αντιδράσουν οι καταναλωτές

Η επιδρομή των παρόχων ρεύματος στις τσέπες των καταναλωτών συνεχίζεται χωρίς έλεος, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς και να προκαλεί εγκεφαλικά σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα χειρίζεται αρκετές υποθέσεις ανθρώπων που προσέφυγαν νομικά επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα, ή δεν επιθυμούν να την πληρώσουν και εκτός από τα ψυχολογικά «βασανιστήρια» υπόκεινται και σε… πρακτικά, καθώς οι πάροχοι προχωρούν σε διακοπές ρεύματος αν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί.

«Είναι εξοντωτικοί οι λογαριασμοί, δεν μπορούν να πληρωθούν. Έρχονται κάτι απίστευτα ποσά τόσο σε οικιακά, όσο και σε επαγγελματικά/επιχειρηματικά τιμολόγια  και πολύς κόσμος ψάχνει πώς μπορεί να αντιδράσει και να προστατευθεί, γιατί υπάρχει και η διακοπή του ρεύματος σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν, ή που αμφισβητούν τη νομιμότητα της ρήτρας και δεν θέλουν να πληρώσουν. Μόνο το κοινωνικό τιμολόγιο υπόκειται σε μία έξτρα ρύθμιση», είπε στο Mega η κ.Νούκα.

53.000 ρήτρα αναπροσαρμογής σε αγρότη!

Και περιέγραψε μια απίστευτη υπόθεση, την πλέον εξοντωτική, με βάση τα όσα έχει δει μέχρι σήμερα η έμπειρη δικηγόρος:

«Έχω δει λογαριασμό με 53.000 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής σε έναν αγρότη που έχει ψυγεία. Ήταν 15.000 ευρώ η κατανάλωση και του ήρθε 53.000 ευρώ για ένα μήνα. Μέσα σε έξι μήνες ο συγκεκριμένος άνθρωπος χρεώθηκε 195.000 ευρώ μόνο από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όχι από τον λογαριασμό! Ο λογαριασμός ήταν μηνιαίως 15-16.000 ευρώ»!

Επίσης, όπως είπε η Αριάδνη Νούκα ακόμα και σε Οικιακό Τιμολόγιο η ρήτρα είναι υπέρογκη: «Οικιακό τιμολόγιο, ΚΟΤ, 1.400 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής, 600 ευρώ ο λογαριασμός. Αυτός ο άνθρωπος είναι κοινωνικό τιμολόγιο, δεν έχει να πληρώσει, δεν πλήρωσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής από αδυναμία».

Άλλες δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που μίλησαν δημόσια, είναι αυτή του κ.Μιχάλη, ο οποίος μίλησε για τον λογαριασμό ρεύματος της κόρης του, που είναι φοιτήτρια:

«Ήρθε ο εκκαθαριστικός λογαριασμός της κόρης μου του τετραμήνου, 1.400 ευρώ μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ συνολικά πλήρωνε παλαιότερα μέχρι 120 ευρώ».

Ενώ η κ. Πανωραία, τόνισε: «Μόνο εγκεφαλικό δεν έπαθα όταν τον λογαριασμό. Πλήρωνα μέχρι 120 ευρώ και τώρα ο λογαριασμός ήρθε 1.480 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε 800 ευρώ!»

Πως μπορούν να αντιδράσουν οι καταναλωτές

Όπως είπε η Αριάδνη Νούκα, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι καταναλωτές επιθυμούν να στραφούν κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι η εξής:

«Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, είναι καταρχήν να υποβληθούν αντιρρήσεις, στην πλατφόρμα του παρόχου μέσω email. Περιμένουν μετά 10 εργάσιμες ημέρες για να έρθει η απάντηση της εταιρείας. Αν είναι απορριπτική υπάρχουν κάποια άλλα νομικά όπλα όπως καταγγελία στον Συνήγορο του Καταναλωτή που έχει ασχοληθεί και έχει κάνει συστάσεις, όπως καταγγελία στη ΡΑΕ, ή η δικαστική οδός. Και σε αυτό το διάστημα το ρεύμα μπορεί να κοπεί. Από κει και πέρα είναι θέμα της Πολιτείας κατά πόσο θα δώσει μια εντολή, θα κάνει μια θεσμική παρέμβαση να μην κόβεται το ρεύμα, τουλάχιστον σε όσες περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία πληρωμής. Αλλιώς υπάρχει μόνο η δικαστική οδός, αλλά αυτοί οι άνθρωποι, πως θα επωμιστούν και δικαστικά έξοδα;»

Από αύριο ξεκινούν μαζικές διακοπές ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς!

Ο πρόεδρος τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, αναφέρθηκε στην ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε στο Open πως ξεκινούν διακοπές ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς από αύριο, Τετάρτη 27/04!

Ετικέτες