Αρχική » Ας τα δουν οι Θεσσαλοί εκτός εάν είναι ΑΟΜΜΑΤΟΙ-Το Αρκαλοχώρι έμεινε μόνο του Δύο χρόνια από τον σεισμό χωρίς αποζημιώσεις και με κατασχέσεις
Ελλάδα Πολιτική

Ας τα δουν οι Θεσσαλοί εκτός εάν είναι ΑΟΜΜΑΤΟΙ-Το Αρκαλοχώρι έμεινε μόνο του Δύο χρόνια από τον σεισμό χωρίς αποζημιώσεις και με κατασχέσεις

«Πολύ φοβάμαι ότι και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θα έχουν παρόμοια αντιμετώπιση». Ο Γολγοθάς των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου.

«Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα, ακούμε μόνον υποσχέσεις», καταγγέλλει στην ΕΡΤ 3 ο Πρόεδρος Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας Κρήτης, Κώστας Γκαντάτσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον σεισμό του 2021 δίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Από τους 8.000 φακέλους, έχουν κατατεθεί, με δικά μας έξοδα μηχανικών, περίπου οι 2.000 και από αυτούς έχουν εγκριθεί μόνον 29, υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, όπως λέει, από τα 800 κτήρια που επλήγησαν έχουν κατεδαφιστεί μόνον τα 96, ενώ αυτήν τη στιγμή 600 κάτοικοι ζουν σε κοντέινερ, όπως και τρία σχολεία.

«Πολύ φοβάμαι ότι και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θα έχουν παρόμοια αντιμετώπιση από την Πολιτεία», επισήμανε ο κ. Γκαντάτσιος λέγοντας ότι χρειάζεται να θεσμοθετηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους κατοίκους περιοχών που πλήττονται από σεισμούς και θεομηνίες.

«Δύο χρόνια μετά κι ακόμα υπάρχουν μπάζα και γειτονιές με αμίαντο. Αυτή είναι η πραγματικότητα», λέει.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ίδιος καταγγέλλει ότι στην περιοχή έγιναν πλειστηριασμοί σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών «που υποτίθεται ότι υπήρχε αναστολή και πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα αντιμετωπίσουν και οι Θεσσαλοί», πρόσθεσε.

«Επίσης οι τράπεζες δεν χορηγούν το 20% των αποζημιώσεων ως άτοκο δάνειο όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και αδιαφορούν για το ζήτημα», κατέληξε ο κ. Γκαντάτσιος ζητώντας απλοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης και επικαιροποίηση των ποσών των αποζημιώσεων καθώς πλέον τα υλικά και οι υπηρεσίες έχουν εκτοξευθεί.