Αρχική » Αύξηση στον βασικό μεγαλύτερη από… 2% προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ελλάδα Πολιτική

Αύξηση στον βασικό μεγαλύτερη από… 2% προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Διαβεβαίωσε ότι τα πρόστιμα θα μπουν στους ανεμβολίαστους πολίτες και «άδειασε» τον Πέτσα

Πανικόβλητοι φαίνεται ότι τρέχουν στο Μαξίμου προκειμένου να βρουν τρόπους να καταλαγιάσουν τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που έχει αφήσει τη χώρα στη μέγγενη της πανδημίας και της ακρίβειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια νέα επικοινωνιακή προσπάθεια επιχειρεί να φανεί παρηγορητικός ανακοινώνοντας ότι θα κάνει τελικά μεγαλύτερη αύξηση τον βασικό μισθό από την προηγούμενη δέσμευση για αύξηση-κοροϊδία στο 2%.

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου» ανέφερε  στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η οποία θα προβληθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Ωστόσο πολλοί μπορούν να υποθέσουν ότι η αύξηση που θα ανακοινωθεί την άνοιξη δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αρκετή για να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι το ασύλληπτο κύμα ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα, τη στιγμή μάλιστα που ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,1% το Δεκέμβριο.

Μέτρα στήριξης στους κλάδους που επλήγησαν

Επιπλέον όπως ανέφερε ο ίδιος στην εκπομπή, την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους που επλήγησαν μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Πρωτοχρονιά.

«Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για 2 εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα πρόστιμα θα μπουν – Άδειασε τον Πέτσα

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άδειασε» τον Στέλιο Πέτσα ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει τελικά το πρόστιμο για τους άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν: «Την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα, 50 ευρώ σε πρώτη φάση. Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις. Μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία, αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατεύτηκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».

Στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε μεταξύ άλλων για τα σενάρια ανασχηματισμού, τις εκλογές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.https://player.vimeo.com/video/665721141