Αρχική » Α.Λινού: «Η κυβέρνηση δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη να εμβολιάσει στο δρόμο όλους τους μετανάστες»
Video Ελλάδα

Α.Λινού: «Η κυβέρνηση δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη να εμβολιάσει στο δρόμο όλους τους μετανάστες»

«Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε να ασχοληθούμε και με τα προβλήματα ψυχικής υγείας» είπε η

Σε μια ομάδα που μέχρι στιγμής έχει «ασυλία» από τις απειλές της κυβέρνησης και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστη αναφέρθηκε στις σημερινές της δηλώσεις η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. 

Την ώρα που η κυβέρνηση χωρίζει τους Έλληνες σε δύο κατηγορίες και σε καθημερινή βάση εξαπολύει απειλές προς τους πολίτες που είναι διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό, δείχνει να ξεχνάει μια μεγάλη ομάδα πολιτών, τους παράνομους μετανάστες. 

Όπως ήταν γνωστό τους προηγούμενους μήνες οι ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας είχαν γεμίσει από αλλοδαπούς, παρόλα αυτά είχαμε ακούσει στην αρχή της πανδημίας απόψεις όπως αυτές του Νίκου Σύψα, τ’ ότι δηλαδή οι «μετανάστες δεν κινδυνεύουν, γιατί είναι νέοι». 

Η Αθηνά Λινού έχει αντίθετη άποψη, καθώς στις δηλώσεις της επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τ’ ότι ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχει ακόμα ενισχύσει τα ΜΜΜ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα καθημερινά να συνωστίζονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Αντιθέτως μέχρι στιγμής το μόνο «μέτρο» που ακούστηκε είναι να πληρώνουν «χαράτσι» 40-60 ευρώ (όσο κοστίζει ένα PCR τεστ) οι μη εμβολιασμένοι πολίτες για να μπουν σε ΜΜΜ και να πάνε στην εργασία τους. 

Η Α.Λινού είπε χαρακτηριστικά πως «μιλάμε για την έννοια της ατομικής ευθύνης και ταυτόχρονα συνωστίζονται τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία. Η κυβέρνηση δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη να εμβολιάσει στο δρόμο όλους τους μετανάστες, νόμιμους και παράνομους. Χρειάζεται ενεργητική προσπάθεια».

Να υπενθυμίσουμε εδώ και πως ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης σε πρόσφατη του συνέντευξη είχε αναφερθεί στην ανάγκη που υπάρχει να υπάρξουν μαζικοί εμβολιασμοί σε δομές παράνομων μεταναστών, ή σε καταυλισμούς Ρομά, μέρη με τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου η κυβέρνηση. 

Η Αθηνά Λινού μίλησε και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν: 

«Η Λινού και η κάθε Λινού είναι εξειδικευμένη σε ορισμένα πράγματα. Υπάρχει ειδικότητα που ασχολείται με την επικοινωνία και τη συμπεριφορά στην υγεία. Αν ήταν τόσο απλό να αλλάξουμε συμπεριφορές, δε θα είχαμε κάπνισμα, δε θα είχαμε αλκοολισμό, δεν θα είχαμε ναρκωτικά. Είναι θέμα τεχνικών για την αλλαγή συμπεριφοράς, όχι θέμα γνώσης. Σε αυτό το κομμάτι υπολείπονται όλες οι χώρες του κόσμου, και εμείς πολύ περισσότερο. Υπάρχουν ειδικοί επικοινωνιολόγοι που ασχολούνται με θέματα υγείας και συμπεριφοράς, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν. Αν είχαμε αναθέσει κάποιες μελέτες, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με κέντρα του εξωτερικού, να δούμε τι πείθει περισσότερο τον κόσμο», ανέφερε η κ. Λινού σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να πειστούν οι πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

«Ούτε εγώ ξέρω τι θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Σίγουρα είναι και θέμα εμπιστοσύνης. Μελέτες από τις ΗΠΑ λένε ότι αν κάποιος λευκός προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα στους Ινδιάνους, δε θα τον πιστέψουν», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Σε προηγούμενη μελέτη, όταν προσπαθήσαμε να κάνουν τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία όλες οι γυναίκες στη Χαλκιδική, είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα ο παπάς κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Εδώ έχει δημιουργηθεί διχασμός ακόμα και στην εκκλησία. Βγαίνουν ορισμένοι κληρικοί που δεν εκφράζουν την επίσημη εκκλησία και λένε πχ ότι αυτοί μας έκλεισαν το Πάσχα. Η επίσημη εκκλησία έκανε καλές προσπάθειες», τόνισε ακόμα η κ. Λινού.

«Η επιστημονική κοινότητα βεβαίως και φέρει ευθύνη. Εγώ με χαρά να αντικρούσω όσα είπε ο κ. Κούβελας. Υπάρχει μια μικρή ομάδα ηλικιών που ανάλογα και με το εμβόλιο, ωφελούνται λιγότερο από το εμβόλιο. Αλλά σε όλους άνω των 40 ετών υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Σε αυτά ή τα νεότερα παιδιά πρέπει να πούμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όχι μόνο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά επειδή κινδυνεύουν και οι γύρω τους», σχολίασε η ίδια αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα στο Mega, ότι οι κάτω των 40 ετών δε χρειάζεται να εμβολιαστούν.

«Τα παιδιά τα έχουν ακούσει όλα, αλλά όχι από τους δικούς τους ηγέτες. Στην αρχή της πανδημίας έλεγα ότι πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους τους influencer. Είναι κίνητρο, και ίσως σημαντικότερο από τα 150 ευρώ, το αυτόγραφο που είπε ο ράπερ ότι θα δώσει σε όσους θα εμβολιαστούν», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Κινδυνεύουμε από τη Δέλτα αν δεν εμβολιαστούμε»

Μιλώντας για το αν κινδυνεύουμε από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κ. Λινού είπε ότι «Κινδυνεύουμε αν δεν προωθήσουμε ταυτόχρονα και τον εμβολιασμό και την εφαρμογή μέτρων προστασίας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει διπλάσια δυνατότητα μετάδοσης από την αρχική. Ουσιαστικά είμαστε όπως στην αρχή της πανδημίας και έχουμε αρχίσει και δεν εφαρμόζουμε μέτρα που δεν κοστίζουν. Η μάσκα δεν κοστίζει, η τήρηση των αποστάσεων δεν κοστίζει. Χρειάζεται γρήγορα να πάρουμε μέτρα, γιατί το Σεπτέμβριο τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία».

Αναφερόμενη, τέλος, στο αν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα νέο lockdown, η ίδια είπε ότι«Ελπίζω όντως να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα νέο lockdown. Πιστεύω ότι όλοι συμπολίτες μας θα πάρουν μέτρα. Το αν θα γίνουν τοπικά lockdown θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Τώρα παλεύουμε για να μην έχουμε έξαρση πουθενά. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε να ασχοληθούμε και με τα προβλήματα ψυχικής υγείας».

https://www.pronews.gr/ygeia/999954_alinoy-i-kyvernisi-den-pairnei-tin-politiki-eythyni-na-emvoliasei-sto-dromo-oloys-toys