Αρχική » Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στα Βίλια…«Μπορούσε να σβήσει σε 20 λεπτά»…
Video Ελλάδα Πολιτική

Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στα Βίλια…«Μπορούσε να σβήσει σε 20 λεπτά»…

«Μπορούσε να σβήσει σε 20 λεπτά»…

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η καταστροφική πυρκαγιά στα Βίλια εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου ενώ ήδη έχει κατακάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, προκαλώντας ακόμα μία μεγάλη οικολογική καταστροφή στη χώρα έπειτα από αυτές που άφησαν πίσω του οι… πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών.

Ο αντιπρόεδρος του οικισμού Αγίου Νεκταρίου, Γιώργος Παγώνης, ανήρτησε βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο δείχνει το πώς ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά. Μιλώντας στον Ant1 ο ίδιος δήλωσε ότι θα μπορούσε η φωτιά να είχε σβήσει σε 20 λεπτά».

Όπως δείχνει το βίντεο, η φωτιά ξεκίνησε πάνω στον δρόμο, ενώ το μέτωπο ήταν αρχικά πολύ μικρό αλλά ξέφυγε. «Αρχικά ήταν τόσο λίγος ο καπνός που νόμιζες πως κάποιος ψήνει. Λόγω του ότι όμως γνωρίζω καλά την περιοχή, όταν είδα το σημείο, κατάλαβα πως εκεί δεν υπάρχει σπίτι», σημειώνει ο αντιπρόεδρος και στη συνέχεια τονίζει ότι «αρχικά λόγω του ότι η φωτιά ήταν πολύ μικρή και πάνω στο δρόμο, πίστεψα πως θα την σβήσουμε. Όμως με τον βοριά που ήρθε μέσα σε λιγότερο από 1 λεπτό η φλόγα ανέβηκε στα 10 μέτρα».

Η ανάρτηση του αντιπροέδρου για τη φωτιά στα Βίλια

«Σαν αντιπρόεδρος του οικισμού Αγ. Νεκταρίου πρέπει να πω κάποια πράγματα. Προβλήματα και ανησυχίες που έχουν αναφερθεί σχεδόν 3 χρόνια πριν, από όταν και βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Τα έλεγα και τα λέγαμε χρόνια σαν ΔΣ και να που δυστυχώς βγήκαμε αληθινοί…

Δείτε στο πρώτο βίντεο από τι φωτιά ξεκίνησε αυτή η καταστροφή. Είναι δυνατόν;
Η ώρα του βίντεο είναι 12:33. Εγώ είδα ελάχιστο καπνό κατεβαίνοντας από τον οικισμό μας προς τα Βίλια, στο δρόμο της Μπέλιζας. Αρχικά ήταν τόσο λίγος ο καπνός που νόμιζες πως κάποιος ψήνει. Λόγω του ότι όμως γνωρίζω καλά την περιοχή, όταν είδα το σημείο, κατάλαβα πως εκεί δεν υπάρχει σπίτι.

Κατευθύνθηκα αμέσως προς τα εκεί όπου είδα μερικούς ανθρώπους να παλεύουν με κλαδιά και πυροσβεστήρες αυτοκινήτου. Αρχικά λόγω του ότι η φωτιά ήταν πολύ μικρή και πάνω στο δρόμο, πίστεψα πως θα την σβήσουμε. Όμως με τον βοριά που ήρθε μέσα σε λιγότερο από 1 λεπτό η φλόγα ανέβηκε στα 10 μέτρα.

Το τρίτο βίντεο με την φωτιά αρκετά φουντωμένη και που έρχονται τα πρώτα πυροσβεστικά είναι στις 12:36. Σε μόλις 3 λεπτά έχει πάρει τέτοια έκταση.
Και εδώ μπορώ να πω πολλά:

Κανείς ποτέ δεν μου απάντησε ΓΙΑΤΙ έχει φύγει τα τελευταία χρόνια το πυροσβεστικό που καθόταν όλο το 24ωρο στον Κιθαιρώνα. Αν ήταν εκεί, με το που είχε δει τον καπνό, θα είχε κατέβει και θα την είχε σβήσει. Εγώ αν ήμουν πυροσβεστικό, θα την έσβηνα. Μετά η φωτιά δεν πιανόταν…
Κανείς ποτέ δεν μου έδωσε σημασία όταν έλεγα πως ΠΡΕΠΕΙ να καθαριστούν και να ανοιχτούν νέοι δρόμοι. Σε ένα αχανές δάσος δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος πυροπροστασίας. Καθόντουσαν 300 πυροσβέστες και όλο το βράδυ απλά κοιτούσαν την φωτιά, μιας και δεν μπορούσαν να φτάσουν με κανένα τρόπο στο σημείο.

Οι δρόμοι που υπάρχουν στο δάσος και τους οποίους περπατάω καθημερινά με το σκύλο μου, πλέον ακόμα και για μένα είναι δύσβατοι. Δεν συζητάω για αυτοκίνητο. Αυτούς τους δρόμους τους συντηρούσαν οι ρετσινάδες της περιοχές, οι οποίοι πλέον έχουν πάρει σύνταξη και οι δρόμοι βρίσκονται στο έλεος της φύσης.

Ο ένας μας έστελνε στον άλλον, από αίτημα σε αίτημα, από γραφειοκρατία σε γραφειοκρατία και αν τολμήσεις να κόψεις…ένα πουρνάρι, είναι ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ και σε πάνε μέσα!

Ας μην βγαίνει κανείς αρμόδιος και ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα. Ξέραν την περιοχή, ξέραν για τι έκταση μιλάμε, ξέραν ότι δεν υπάρχει πυροπροστασία και ΔΕΝ κάναν τίποτα!

ΑΝΤΙΘΕΤΑ έκλεισαν και την πυροσβεστική ακαδημία στα Βίλια, πριν μερικά χρόνια…
Και ήδη φέτος, σαν ΔΣ δώσαμε πραγματική μάχη για τον χώρο του οικισμού και των σκουπιδιών. Μετά τις καταστροφές που άφησε ο χιονιάς, ευτυχώς, αν και με αρκετή καθυστέρηση, μαζεύτηκαν και καθαρίστηκαν τα κλαδιά που είχαν δημιουργηθεί. Και μόλις πριν μερικές μέρες, ανέβασα και δημοσιοποίησα το τι κατάσταση επικρατεί στο χώρο των σκουπιδιών μας, με δεκάδες σακούλες από πευκοβελόνες να αποτελούν πραγματική “βόμβα” για τον οικισμό και το δάσος μας. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί οι οικιστές που είτε από αφέλεια είτε επειδή απλά τους νοιάζει να φύγουν οι πευκοβελόνες από το σπίτι τους και να πάνε οπουδήποτε αλλού, τα μετέφεραν εκεί…

Το πότε περνάει το φορτηγό να τα μαζέψει αυτά, ας το αφήσουμε καλύτερα….

Πρέπει να αλλάξει άμεσα ο νόμος για το δάσος, η λογική του δασαρχείου που απαγορεύει να κοπεί το παραμικρό και επιτέλους να γίνει κάτι που πραγματικά να προστατεύει το δάσος. Αυτά που έχω δει από χθες είναι για γέλια και για κλάματα….ας σταματήσουν όμως να λένε πως φταίει ο αέρας, το πυκνό δάσος και άλλες τέτοιες φτηνές δικαιολογίες…όχι σε εμένα, όχι σε εμάς»!…

https://www.facebook.com/jorjooooooo/posts/976477679863010

ethnos.gr