Αρχική » «Βρισκόμαστε στη μέση της πρώτης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης»
Διεθνή

«Βρισκόμαστε στη μέση της πρώτης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης»

Η παγκόσμια ενεργειακή εποπτεία προειδοποιεί κατά των κυρώσεων στη Ρωσία

Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τα αντίποινα της Μόσχας, θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ο Φατίχ Μπιρόλ, Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στη μέση της πρώτης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Στη δεκαετία του ’70 είδαμε την πετρελαϊκή κρίση, η οποία είχε μεγάλες συνέπειες για την οικονομία και τον πληθωρισμό. Αλλά τότε ήταν μόνο πετρέλαιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία… είναι ο νούμερο ένα εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και σημαντικός παίκτης στην αγορά υλικών που χρησιμοποιούνται από τον ενεργειακό τομέα», πρόσθεσε ο Μπιρόλ.

Και επεσήμανε: «Ως εκ τούτου, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ή οι πολιτικές αποφάσεις από το Κρεμλίνο, έχουν και θα έχουν μεγάλες συνέπειες για την αγορά ενέργειας».

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του IEA, θα ήταν «πολύ αισιόδοξο να πιστεύουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια στην αγορά ενέργειας θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα και ότι ο κόσμος θα μπορούσε να επιστρέψει σε εποχές χαμηλών τιμών και σταθερών συνθηκών αγοράς».

Ετικέτες