Αρχική » Β.Κικίλιας-Μ.Βαρβιτσιώτης: Πρώτα «κάηκαν» και μετά «πνίγηκαν» πολιτικά
Ελλάδα Πολιτική

Β.Κικίλιας-Μ.Βαρβιτσιώτης: Πρώτα «κάηκαν» και μετά «πνίγηκαν» πολιτικά

Πώς μια νέα κυβέρνηση έδειξε ότι είναι πολύ γερασμένηΛίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και φαίνεται ότι τίποτα δεν λειτουργεί

Ανίκανη να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα δείχνει η νέα κυβέρνηση, με τελευταία χαρακτηριστικά παραδείγματα την πρωτοφανή καταστροφή στην Καρδίτσα, αλλά και τη δολοφονία του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην Καρδίτσα ήδη έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, αμέτρητα σπίτια έχουν βυθιστεί (ορισμένα κατέρρευσαν) και εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θριάμβευσε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εκλέχθηκε για να «βάλει μια τάξη» στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ωστόσο περίπου δύο μήνες μετά η Ελλάδα πηγαίνει από την μια καταστροφή στην άλλη! Οι φωτιές που έκαψαν όλον τον Αύγουστο την Ελλάδα, με τον Έβρο να βιώνει μια πρωτοφανή καταστροφή, καθώς εκεί σημειώθηκε η μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήταν η αρχή.

Ο κρατικός μηχανισμός έδειξε ανίκανος να αντιμετωπίσει την καταστροφή και αρκέστηκε στα μηνύματα του «112» για εκκένωση. Μάλιστα η φωτιά έφτασε μέχρι στο σημείο να κάψει αποθήκες της 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο.

Αφού κάηκε η χώρα και ο Βασίλης Κικίλιας πήρε μια «πίστωση χρόνου», παρόλο που ήταν θεωρητικά ο υπεύθυνος, ήρθαν οι φωτιές να δείξουν την «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού και την ανικανότητά του να αντιμετωπίσει κάθε φυσική καταστροφή. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ήξερε για την καταστροφή που ερχόταν στην Καρδίτσα, αλλά… δεν είχε σχέδια για να την αντιμετωπίσει!

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συγκεκριμένη συζήτηση για τον κάμπο της Καρδίτσας και τέθηκε εγκαίρως -από τους ειδικούς- το γεγονός ότι η περιοχή θα πλημμυρίσει. Μάλιστα οι φωνές προς αυτή την κατεύθυνση δεν ήταν μια αλλά περισσότερες, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία, όπως η μεγάλη ποσότητα που θα έπεφτε, αλλά και η γεωγραφική επικινδυνότητα της περιοχής.

Απαντες συμφώνησαν ότι το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, αλλά όλα… έμειναν στο τραπέζι και στην εφαρμογή του… 112.

Με άλλα λόγια δεν εκκενώθηκε καμία περιοχή από τα χωριά που «εξαφανίστηκαν» και αυτό γιατί δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης. «Δεν μπορούμε να εκκενώσουμε την Θεσσαλία» ήταν η απάντηση αν και η συζήτηση ήταν για συγκεκριμένες περιοχές.

Στην Ελλάδα του 2023 που ήδη μετρά δεκάδες φυσικές καταστροφές δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης για κάτι έκτακτο και για κάτι που βλέπεις να έρχεται. Δεν τόλμησαν, όμως, ούτε τους γέροντες ούτε τα παιδιά ούτε τους αρρώστους να απομακρύνουν ώστε να μην τους μαζεύουν σκαρφαλωμένος από τις στέγες των σπιτιών τους.

Ήξεραν και για την ένταση του φαινομένου, και την διάρκεια και την ένταση. Ήξεραν και για το συνολικό ύψος βροχής όμως κρύφτηκαν στο «112» με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη 6 νεκρούς (δύο ηλικιωμένες από την Καρδίτσα προστέθηκαν στη μαύρη λίστα) και τουλάχιστον 8 αγνοούμενους.

«Ειδικά για την Θεσσαλία, οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας ήταν αναρτημένοι ήδη από το 2018. Σύμφωνα με το WWF σχεδόν όλη η πόλη είναι στα κόκκινα. O Βόλος ήταν γνωστό ότι κινδυνεύει (όπως και η Νέα Αγχίαλος και η πεδιάδα Λάρισας και Καρδίτσας). Επομένως δεν ισχύουν επιχειρήματα όπως δεν ξέραμε ότι υπάρχει κίνδυνος, δεν περιμέναμε τέτοιες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης» καταγγέλλει επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Φλώρινας Πέτη Πέρκα.

«Η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρη τη χώρα από τις πλημμύρες απόρροια της κλιματικής κρίσης και δεν είχε κάνει τίποτα απολύτως για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ελληνικών πόλεων, βάσει των νέων δεδομένων. Επέλεξε την επικοινωνιακή πολιτική παρά να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, με αποτέλεσμα να αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη» δηλώνει επιπλέον η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Φλώρινας Πέτη Πέρκα σχετικά με τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα, ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου του 2022 (προειδοποιητική επιστολή – 258 ΣΛΕΕ- INFR(2021)2254), ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, ως όφειλε σύμφωνα με την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ)».

Την ίδια ώρα βλέπουμε το ένα υπουργείο να «ρίχνει» τις ευθύνες στο άλλο. Η Πολιτική Προστασία να αργεί να ζητήσει τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η ίδια να μην έχει αρκετά μέσα για να απεγκλωβίσει τους πολίτες.

Κάτι που όμως είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις ίδιες δυνατότητες με παλιά, ενώ δεν έχουν και τα ίδια επιχειρησιακά σχέδια. Έχουμε δει ότι όπου χρειάστηκε να συνδράμει ο Στρατός (πχ. στην κακοκαιρία Ιανός) δεν πρόσφερε κάτι το ιδιαίτερο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εκτός από διαφορετικά σχέδια, εκτός από ελλείψεις σε υλικό, δεν έχουν και το απαραίτητο προσωπικό, καθώς εκτός των άλλων πολλά στελέχη, βρίσκονται στα νησιά και όχι κοντά σε πόλεις.

Αφού λοιπόν ο Βασίλης Κικίλιας πήρε «μηδέν» και στην δεύτερη καταστροφή που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο συγκεκριμένο υπουργείο ήρθε ένας ακόμη υπουργείο να βάλει «τρικλοποδιά» σε μια κυβέρνηση που δείχνει -στην καλύτερη- «κουρασμένη».