Αρχική » Β.Πούτιν σε Gazprom: «Οι “μη φιλικές” χώρες έχουν 4 μέρες για να μας πληρώνουν σε ρούβλι – Αλλιώς ας παγώσουν»
Διεθνή

Β.Πούτιν σε Gazprom: «Οι “μη φιλικές” χώρες έχουν 4 μέρες για να μας πληρώνουν σε ρούβλι – Αλλιώς ας παγώσουν»


Δεν κάνει πίσω ο Β.Πούτιν – Η ΕΕ θα πληρώνει 6 φορές παραπάνω για το αμερικανικό LNG

Μια «βόμβα» έριξε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις «μη φιλικές» χώρες (δηλαδή και στην Ελλάδα), καθώς ανακοίνωσε ότι πλέον θα αγοράζουν φυσικό αέριο σε ρούβλι.


Κάτι που έχει οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ΕΕ, η οποία έφτασε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για αγορά αμερικανικού LNG, παρόλα αυτά η τιμή του είναι περίπου εξαπλάσια από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κήρυξε οικονομικό πόλεμο παγώνοντας τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και έτσι η Ρωσία δεν βλέπει πλέον νόημα να λαμβάνει δολάρια ή ευρώ για τις ρωσικές εξαγωγές.

Το Κρεμλίνο την Παρασκευή είπε ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, να δεχτεί πληρωμές για εξαγωγές σε ρούβλια και ότι της έμειναν μόλις τέσσερις ημέρες για να βρει τον τρόπο.

«Υπάρχει μια οδηγία προς την Gazprom από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν στους αγοραστές των προϊόντων της Gazprom».

Οι αγοραστές φυσικού αερίου αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να πάρουν τα ρούβλια για να πραγματοποιήσουν τέτοιες πληρωμές, δεδομένης της έκτασης των κυρώσεων στη Ρωσία.

Β.Πούτιν σε Gazprom: «Οι “μη φιλικές” χώρες έχουν 4 μέρες για να μας πληρώνουν σε ρούβλι – Αλλιώς ας παγώσουν» – Pronews.gr

Ετικέτες