Αρχική » Γιάννης Πλακιωτάκης:«Ζητώ από όλους να ακολουθούν τις οδηγίες και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας – Σαρωτικοί έλεγχοι πριν από την επιβίβαση
Ελλάδα

Γιάννης Πλακιωτάκης:«Ζητώ από όλους να ακολουθούν τις οδηγίες και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας – Σαρωτικοί έλεγχοι πριν από την επιβίβαση

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση από νωρίς σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, αφού αρκετοί είναι οι Έλληνες αλλά και οι τουρίστες, που φεύγουν για τα νησιά. 

Μεταξύ των επιβατών και πολλοί νέοι, που χθες, έλαβαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων και τώρα ήρθε η ώρα να ανταμειφθούν για τους κόπους και τις θυσίες της χρονιάς, ταξιδεύοντας σε νησιά του Αργοσαρωνικού ή του Αιγαίου.

Από το πρώτο κιόλας δρομολόγιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί οι έλεγχοι ήταν σαρωτικοί, με τους άνδρες του Λιμενικού να κοιτούν πολύ προσεκτικά τα έγγραφα των επιβατών, γεγονός που δημιούργησε τεράστιες ουρές έξω από τα καράβια.

Για σήμερα Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί 22 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, 11 από της Ραφήνας και 8 από το Λαύριο, ενώ χθες απέπλευσαν από τον Πειραιά 25 πλοία, από τη Ραφήνα 11 και από το Λαύριο 9.

\

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού, οι έλεγχοι είναι αυστηροί και αναγκαίοι. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, το λιμενικό θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να διευκολύνει τις καταστάσεις αλλά και να ελέγχει σχολαστικά τα πρωτοκολλά.

«Στόχος κι επιθυμία όλων είναι να μην επιτρέψουμε στον ιό και τις μεταλλάξεις του να εμποδίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα στελέχη του λιμενικού σώματος είναι και θα είναι στους καταπέλτες κι εντός των πλοίων για να επιβλέψουν την εφαρμογή των μέτρων, που είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας επιβατών, πληρωμάτων αλλά και των κατοίκων του νησιών. Ζητώ από όλους να ακολουθούν τις οδηγίες και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα που προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο» είπε.

Τα μέτρα για τις μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ για τις μετακινήσεις, οι επιβάτες καλούνται να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να φορούν διαρκώς τις μάσκες τους.

Σε ό,τι αφορά τα έγγραφα υπενθυμίζεται ότι για τους ενήλικες απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

– Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

– Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

– Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.