Αρχική » Για να παραβιάσει την εκλογική νομοθεσία σκεφτείτε πόσο καλά πηγαίνει- Παραβίαση εκλογικής νομοθεσίας: Οι ποινές που αντιμετωπίζει ο Μπακογιάννης
Κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του Κώστα Μπακογιάννη στην Πλατεία Δικαιοσύνης (Σανταρόζα), στην Αθήνα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ελλάδα Πολιτική

Για να παραβιάσει την εκλογική νομοθεσία σκεφτείτε πόσο καλά πηγαίνει- Παραβίαση εκλογικής νομοθεσίας: Οι ποινές που αντιμετωπίζει ο Μπακογιάννης

Μετά το πρωτοφανές περιστατικό με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος ανέβασε διαφημιστικό video, ενώ έχει λήξει η προεκλογική περίοδος, το Aftodioikisi, επικοινώνησε με τον Θεόδωρο Μαντά, δικηγόρο, σχετικά με τις ποινές που προβλέπονται σε για αυτό το θέμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δικηγόρο, παραβιάζεται το άρθρο 5 του νόμου 3870/2010 που ρυθμίζει την εκλογική νομοθεσία κάτι που ορίζεται με απόλυτη σαφήνεια, ότι δεν επιτρέπεται  δραστηριότητα, ανάρτηση, με οποιοδήποτε προβολή την ημέρα των εκλογών η την προηγούμενη μέρα. Συγκεκριμένα, στην παρ. 4 του άρθρου 5 αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Κατά την ημέρα διενέργειας των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, καθώς και την παραμονή αυτής, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οποιαδήποτε άλλη προεκλογική δραστηριότητα, όπως η πραγματοποίηση ομιλιών και η διανομή έντυπου υλικού”.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 της εκλογικής νομοθεσίας  όταν παραβιάζεται το άρθρο 5 επισύρονται διοικητικές κυρώσεις και ειδικότερα για κάθε παραβίαση επιβολή προστίμου πέντε έως 10 χιλιάδες ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην παρ. 1γ του άρθρου 14 προβλέπεται ότι: “Για κάθε παράβαση των παρ. 1, 2, 4, 5 και 6 του άρθρου 5 επιβάλλεται πρόστιμο σε βάρος του συνδυασμού από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ”.

Ετικέτες