Αρχική » Για πρώτη φορά η ψαλίδα κάτω από τη διαφορά των εκλογών – Δημοσκόπηση PRORATA για το iEidiseis
Ελλάδα Πολιτική

Για πρώτη φορά η ψαλίδα κάτω από τη διαφορά των εκλογών – Δημοσκόπηση PRORATA για το iEidiseis

 Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντική η φθορά της κυβέρνησης από τις πυρκαγιές. Η νέα δημοσκόπηση της PRORATA που δημοσιεύει το iEidiseis.gr.

Σημαντική είναι η φθορά της κυβέρνησης από τις καταστροφικές εκλογές, με την ψαλίδα μάλιστα..μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να είναι για πρώτη φορά μικρότερη από τη διαφορά των εκλογών του 2019!

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της PRORATA που δημοσιεύει το iEidiseis, η διαφορά είναι πλέον στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η ΝΔ εμφανίζει απώλειες 1,5 ποσοστιαίας μονάδας (33% έναντι 34,5% τον Ιούλιο του 2021, ένα μήνα πριν), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» μισή μονάδα (25% από 24,5%)! Το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 6,5% (έναντι 7%), το ΚΚΕ 4,5% (έναντι 4%), η Ελληνική Λύση 3,5% (έναντι 3%) και το ΜέΡΑ25 στο 2% (έναντι 2,5%)-συγκριτικά πάντα με τις έρευνες της ίδιας εταιρείας.

dimoskopisi1prorata

Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ άλλων:

-Το 64% αξιολογεί αρνητικά και σχετικά αρνητικά τη συνολική διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση και μόλις το 35% θετικά και σχεδόν θετικά. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το ποσοστό εκείνων που αξιολογούν αρνητικά και σχεδόν αρνητικά τη κυβέρνηση ανέρχεται στο 71% μεταξύ των ηλικιών 17-34 ετών και στο 67% μεταξύ των ηλικιών 35-54 ετών!

-Αρνητικά επίσης αξιολογεί την κυβέρνηση το 36% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 38% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ την κρίνει θετικά!

-Το 67% διαφωνεί με την άποψη πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα ώστε να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν οι φετινές πυρκαγιές, καθώς βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, άποψη με την οποία συμφωνεί μόλις το 32%.

dimoskopisi3prorata

-Και εδώ είναι αρκετά μεγαλύτερο το ποσοστό των νέων που διαφωνούν (76%), ενώ διαφωνεί και το 46% όσων ψήφισαν ΝΔ κατά τις περασμένες εκλογές! Την άποψη ασπάζεται το 53% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 και το 27% των ψηφοφόρων του …ΚΙΝΑΛ!

-Το 63% εκτιμά πως την κύρια ευθύνη για τις καταστροφές έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ενώ το 30% θεωρεί πως την κύρια ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση.

-Το 47% ένοιωσε θυμό και οργή από τις πυρκαγιές το 365 λύπη και στενοχώρια, το 12% απογοήτευση και το 4% ντροπή.

– Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης βρίσκει πολύ και αρκετά ικανοποιητικά το 37% και όχι ιδιαίτερα ή καθόλου ιδιαίτερα ικανοποιητικά το 47%.

dimoskopisi4prorata

Δείτε ολόκληρη την έρευνα

*Ταυτότητα έρευνας

  • ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56)
  • Πληθυσμός: Άτομα άνω των 17 ετών
  • Γεωγραφική κάλυψη: Σύνολο της επικράτειας
  • 23 – 24 Αυγούστου 2021
  • Μέγεθος δείγματος: 1800 ερωτηματολόγια
  • Σταθμισμένα αποτελέσματα βάσει της πολιτικής αυτοτοποθέτησης στον άξονα Αριστερά – Δεξιά