Αρχική » Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ προς Ουκρανία: «Η ειρήνη θα έρθει μόνο αν παραχωρήσετε εδάφη»
Διεθνή

Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ προς Ουκρανία: «Η ειρήνη θα έρθει μόνο αν παραχωρήσετε εδάφη»

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Η οικονομική καταστροφή λυγίζει την Δύση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία «θα περιλαμβάνει συμβιβασμούς, συμπεριλαμβανομένου των εδαφών».

Είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ δείχνει να αλλάζει «ρότα» και να αποδέχεται τα τετελεσμένα που έχουν διαμορφωθεί στην Ουκρανία μετά από τρεισήμισι μήνες πολέμου.

Η οικονομική καταστροφή που έχουν επιφέρει οι αντι-ρωσικές κυρώσεις έχουν φθείρει την Δύση σε τέτοιο βαθμό που αναζητά τρόπους για τον τερματισμό του πολέμου κάτι το οποίο δεν ήθελες την αρχή.

Η ζημιά που έχει υποστεί η Δύση δεν είναι από τον πόλεμο αυτόν καθεαυτόν αλλά από την οικονομική ζημιά την οποία όπως όλα δείχνουν δεν την περίμενε (κακώς όμως).

Εάν υπάρξει συμβιβασμός τα εδάφη που θα πρέπει να παραχώρησει η Ουκρανία στην Ρωσία, είναι αυτά τα οποία έχουν καταληφθεί με βαρύ φόρο αίματος.

Δηλαδή πέραν της Κριμαίας και του μισού Ντόνμπας, πλέον θα πρέπει να δοθεί το υπόλοιπο μισό συν την περιφέρεια της Χερσώνας και την περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Ο στόχος των Ρώσων είναι η Οδησσός. Δηλαδή η ένωση όλων των ρωσόφωνων εδαφών μέχρι την Υπερδνειστερία.

Η Δύση προσπαθεί να το αποφύγει με κάθε τρόπο. Οι ΗΠΑ αυτή την στιγμή προτιμούν να χαθούν τα συγκεκριμένα ουκρανικά εδάφη και να μη φτάσουν οι Ρώσοι στην Οδησσό καθώς τότε η γεωπολιτική νίκη της Ρωσίας θα την καταστήσει απόλυτο κυρίαρχο στην Μαύρη Θάλασσα που θα έχει σε απόσταση βολής τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Φυσικά για να γίνει ειρήνευση αποδεκτή από την Ρωσία θα πρέπει να υπάρξει συνολική άρση των κυρώσεων όχι μόνο αυτών που επιβλήθηκαν μετά τις 24 Φεβρουαρίου αλλά και αυτόν που είχαν επιβληθεί το 2014 με αφορμή την ρωσική ανάκτηση της Κριμαίας.

Αλλιώς, η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει μέχρι την Οδησσό.

Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα είναι ολοκληρωτικά ντροπιαστικός για τους Δυτικούς αλλά τα δυτικά ΜΜΕ θα βρουν τρόπο να τον «πλασάρουν» ως νίκη στις δυτικές κοινωνίες.

pronews.gr