Αρχική » Δάση, πυρκαγιές, πολιτική και μπίζνες: Όταν ο Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται… το κράτος και την κυβέρνησή του και βλέπει τις πυρκαγιές ως «ευκαιρία»
Ελλάδα Πολιτική

Δάση, πυρκαγιές, πολιτική και μπίζνες: Όταν ο Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται… το κράτος και την κυβέρνησή του και βλέπει τις πυρκαγιές ως «ευκαιρία»

Του Νίκου Λακόπουλου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια κυβέρνηση λέει τόσο καθαρά πως δεν εμπιστεύεται το δημόσιο και γι΄αυτό θα αναθέσει σε ιδιώτες την αναδάσωση, αφού δεν θέλει να πιάνει λεφτά το κράτος.

Μια καλύτερη ανάλυση όσων λέει και όσων κάνει ο Μητσοτάκης δείχνει όμως ο Πρωθυπουργός …δεν εμπιστεύεται ούτε την ίδια την κυβέρνηση: τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα διαχειριστεί μια στενή επιτροπή και την επιχείρηση για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας θα αναλάβει μεν μια επιτροπή υπό τον Σταύρο Μπένο, αλλά το ταμείο θα κρατάει ο νέος υφυπουργός Τριαντόπουλος -δηλαδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

«Προτιμώ από το να συλλέγω χρήματα να αναθέτω έργα. Έχουμε ήδη ένα κατάλογο έργων και έχουμε ήδη συνομιλήσει με πολλούς ιδιώτες δωρητές, εταιρείες, φυσικά πρόσωπα, ιδρύματα. Και θα προχωρήσουμε σε μία κατανομή έργων σε αυτή την κατεύθυνση» έχει πει στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλύπτοντας πως έχει ΄δη βρει τους ιδιώτες που θα αναλάβουν τα έργα.

«Θα ήθελα να μου παραδίδει ο δωρητής αποτέλεσμα και να μην μου δίνει λεφτά, ώστε να υλοποιήσω εγώ το έργο. Σίγουρα θα κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα και για τον απλούστατο λόγο ότι ο ιδιώτης δεν δεσμεύεται από τις πιο βαριές διαδικασίες περί διαγωνιστικών διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου. Άρα, αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούμε»…

Με απλά λόγια ο Πρωθυπουργός δηλώνει καθαρά πως δεν πρόκειται για διαγωνισμούς, αλλά για απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που έχει βρει πριν τις πυρκαγιές. Ο θεσμός του «ανάδοχου αναδάσωσης» ανακοινώνεται πριν ακόμα καταγραφεί το εύρος της καταστροφής και ο Πρωθυπουργός έχει ήδη καταλήξει σε ονόματα και εταιρείες -που μάλλον θα ταυτίζονται με αυτές που θα παίξουν ρόλο στο μεγάλο σχέδιο με τις ανεμογεννήτριες -για τις οποίες όπως είπε δεν χρειαζόταν να …κάψουμε το δάσος.

Παραδίδουν τα δάση σε ιδιώτες

«Δεν θέλω, ως Κράτος -το έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν και δεν τα έχουμε καταφέρει καλά- να διαχειριζόμαστε χρήματα» Ποιος όμως θα διαχειρίζεται τα χρήματα; Πώς θα προχωρήσουν τα έργα και γιατί προαναγγέλλει γρήγορες διαδικασίες -ενώ αυτές εξαρτώνται από το κράτος;

Mε τίτλο «παραδίδουν δάση σε ιδιώτες» ένα ρεπορτάζ του Βήματος που υπογράφει η Μαρία Τσώλη μιλά στο μεταξύ για «παράθυρο» για να περιέλθουν στα χέρια ιδιωτών δημόσια κτήματα και δασικές εκτάσεις ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων που ανοίγει πρόσφατη ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Γεωργίας, η οποία ήδη εφαρμόζεται από τα κατά τόπους δασαρχεία,όπως καταγγέλλουν οικολογικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και στελέχη δασικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, πρώην γενικός γραμματέας Δασών θεωρεί την εγκύκλιο επικίνδυνη για τη δημόσια περιουσία, δασική ή μη. Η εγκύκλιος που αφορά τον χαρακτηρισμό εκτάσεων ως δασικών ή όχι οδηγεί στην άρση της αναδάσωσης σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες – ανοίγοντας δεκάδες παράθυρα για να μετατραπούν δάση σε οικόπεδα.

Η χρυσή λεπτομέρεια είναι πώς -όπως σημειώνει η Μαρία Τσώλη- ενώ στο πρώτο εδάφιο η εγκύκλιος ορίζει ότι στην περίπτωση που ο δασάρχης είναι αρνητικός στην άρση αναδάσωσης η υπόθεση δεν εισάγεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή, λίγο παρακάτω λέει άλλα και εξαιρεί τον ρόλο του δασάρχη από τη διαδικασία.

Ο Βασίλης Αναστασόπουλος, μέλος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης, αναφέρει πως ιδιώτες που διεκδικούν δημόσιες,δασικές και μη, εκτάσεις εφοδιάζονται με πράξεις από τις κρατικές αρχές που δεν δικαιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. «Με αυτή τη διαδικασία έχουν χτιστεί όλες οι άγριες εκτάσεις στις Κυκλάδες » αναφέρουν μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών και εξηγούν:

«Δεν υπήρχε σαφώς καθορισμένη η αναγνώριση των τίτλων, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους δασάρχες να αποφαίνονται δίχως στην πραγματικότητα να εξετάζουν τίτλους και να ζητούν απαραίτητα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη δημόσια περιουσία»

Οι δασικές χάρτες ακυρώθηκαν για να αλλάξουν;

Με μια συνέντευξή του στην Αυγή ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, πρώην υπουργός, θα αποκαλύψει πως οι δασικοί χάρτες είχαν κυρωθεί στο 45% και είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα έως το τέλος του 2019. Με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη τον Μάιο του 2020 ακυρώθηκαν παντού οι χάρτες και αλλάζουν, χωρίς να είναι γνωστό τι θα εξαιρεθεί, ενώ περιμένουμε αποφάσεις του ΣτΕ και νέες νομοθετικές αλλαγές.

«Η πραγματική επιδίωξη της Ν.Δ. είναι να αποδομήσει το κράτος δικαίου που δημιουργούν Δασικοί Χάρτες και Κτηματολόγιο. Χωρίς δασικούς χάρτες κανείς και καμία δεν ξέρει τι είναι δάσος, οπότε οι κομματάρχες τής Ν.Δ. και το σύστημα εξουσίας είναι ελεύθεροι να κάνουν «παιχνίδια».  Έτσι λειτουργούσε πάντα η Δεξιά στην Ελλάδα».

Φαίνεται πως τα καμένα δάση θα αναδασωθούν -όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση- αλλά δεν …έχουμε δασικούς χάρτες. Την αναδάσωση δε θα αναλάβουν ιδιώτες -που έχει βρει ήδη ο Μητσοτάκης- και η αποψίλωση δεν θα αφορά τα δάση, αλλά τα ….δασαρχεία.

Μένει να δούμε την συνέχεια από μια κυβέρνηση κι έναν Πρωθυπουργό που για πρώτη φορά τόσο αποκάλυπτα λειτουργεί ως εκπρόσωπος ιδιωτικών συμφερόντων, δεν εμπιστεύεται το κράτος για να διαχειριστεί χρήματα και τελικά ούτε την κυβέρνηση και τους υπουργούς του.