Αρχική » Δημοσκόπηση GPO: Απώλειες για τη ΝΔ μετά τις πυρκαγιές – Ζητούν την παραίτηση υπουργών οι πολίτες
Ελλάδα Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO: Απώλειες για τη ΝΔ μετά τις πυρκαγιές – Ζητούν την παραίτηση υπουργών οι πολίτες

Μικραίνει η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση διενήργησε η GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα» που έδειξε ότι η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές οι πολίτες θα ψήφιζαν: ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 24,4%,  ΚΙΝΑΛ: 6,4%, KKE: 6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,1%, ΜέΡΑ25: 3%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ: 1,5%, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: 2%, ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ / ΔΕΝ ΞΕΡΩ: 10,3%.

Αν και οι κυβερνητικές απώλειες, είναι ευδιάκριτες (της τάξης του 2%), ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ δεν φαίνεται να καταφέρνουν να αποκομίσουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, πολιτικά κέρδη. Αντιθέτως, όσοι αμφισβητούν τις κυβερνητικές επιλογές, μετακινούνται κυρίως στην ουδέτερη ζώνη των αναποφάσιστων.

Αναφορικά με τους πολιτικούς αρχηγούς τώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην προτίμηση των πολιτών αφού συγκεντρώνει 49,8% θετικές γνώμες έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.

Οι φωτιές και η πανδημία του κορωνοϊού

Η διαχείριση των πυρκαγιών επίσης, φαίνεται πως για τους πολίτες θα πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις αφού συνολικά το 49,4% (“ναι” και “μάλλον ναι”) κρίνει πως ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης έναντι του 35,9% που θεωρεί πως δεν χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες εμφανίζουν μία ξεκάθαρη κόπωση από την πανδημία με το 54,9% να κρίνει αρνητικά την διαχείριση της κατάστασης στην περίοδο που βρισκόμαστε τώρα, ενώ το 91,4% πιστεύει πως αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στο Φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες αποδίδουν μάλιστα πολιτικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό και για τον συντονισμό στη διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (63,6%) αποφαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Φορείς και υπηρεσίες

Εκτός όμως από τις ευθύνες που καταλογίζουν οι πολίτες στον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο τοποθετούν αναπόφευκτα και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Το 54,7% προκρίνει την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ανάμεσά τους και το 28,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους (76,5 έναντι 22,5%) λένε με τη βεβαιότητα ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να κινηθεί αποτελεσματικότερα στα μέτωπα των πυρκαγιών.Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή, πάντως, η πλειονότητα (67,6%) επικροτεί την κυβερνητική απόφαση για εκκένωση των περιοχών που απειλήθηκαν, ενώ το 59,4% κρίνει τα πρώτα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων θετικά. Η επιλογή του Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, κρίνεται θετικά από το 40,5% των πολιτών, έναντι του 29,5% που το βλέπει αρνητικά.

Video

Κινέζοι ανέγειραν 10όροφη πολυκατοικία σε 29 ώρες, με πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα