Αρχική » Διεθνώς ρεζίλι η Ελλάδα από τον Μητσοτάκη σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑΖ-Διεθνείς προεκτάσεις και νέα αναταραχή στη ΝΔ για την Παγουτέλη – Τι απαντά η δικαστικός στο ΚΙΣΕ
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Διεθνώς ρεζίλι η Ελλάδα από τον Μητσοτάκη σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑΖ-Διεθνείς προεκτάσεις και νέα αναταραχή στη ΝΔ για την Παγουτέλη – Τι απαντά η δικαστικός στο ΚΙΣΕ

Διεθνείς προεκτάσεις και αμφισβητήσεις για την προαγωγή της δικαστικού Μαριάνθης Παγουτέλη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια του… εκπροσώπου της εκπέμπει αμηχανία για τις εκπεφρασμένες αντισημιτικές απόψεις της.

Σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΤΑΖ, αναφέρεται:

«Η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προήγαγε μια δικαστικό, φερόμενη αντισημίτρια και αρνήτρια του Ολοκαυτώματος στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, προκαλώντας σάλο στην Ελλάδα (…) H Παγουτέλη είναι άκρως αμφιλεγόμενη. Η δικαστής στη διάσημη δίκη για το αντισημιτικό βιβλίον ‘Εβραίοι, όλη η αλήθεια’ είχε ταχθεί υπέρ της αθώωσης του γνωστού ακροδεξιού συγγραφέα Κωνσταντίνου Πλεύρη. Η δίκη τελικά ολοκληρώθηκε με καταδίκη του Πλεύρη. Η Παγουτέλη ωστόσο μειοψήφισε υπέρ της αθώωσης του, αιτιολογώντας το σκεπτικό της σε 32 σελίδες. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: ‘Ο συγγραφέας Πλεύρης αναφέρεται σε αποσπάσματα από τα ιερά βιβλία του Ταλμούδ. Αυτά περιέχουν αναμφίβολα μισαλλόδοξες και αντιχριστιανικές διδασκαλίες που έρχονται σε αντίθεση με κάθε έννοια ουμανισμού. Δικαίως λοιπόν ο Πλεύρης επισημαίνει ότι ο Εβραίος που τα οικειοποιείται φανερά στερείται ανθρωπισμού’».

Η ΤΑΖ αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε ένα μπλογκ που διατηρούσε η Παγουτέλη, όπου αποκαλούσε «μύθο» το Ολοκαύτωμα, προκειμένου οι Εβραίοι να αποσπάσουν χρήματα για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. «

Η Παγουτέλη δεν παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για δικό της ιστολόγιο. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές δεν το πιστεύουν» σημειώνει η ΤΑΖ. Παρά τις αμφιλεγόμενες απόψεις, γεγονός είναι ότι πλέον προάγεται στον Άρειο Πάγο, σημειώνει η εφημερίδα, κάνοντας αναφορά στην έντονη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας.

Η απάντηση Οικονόμου

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε τον διορισμό της Μαριάνθης Παγουτέλη στη θέση αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και απέκλεισε την περίπτωση να έχει γίνει ακόμα ένα κυβερνητικό «λάθος». Απαντώντας στη Βίκυ Σαμαρά από το news247 ο κ. Οικονόμου επιχείρησε να μοιράσει την ευθύνη και σε άλλα κόμματα, λέγοντας ότι «η επιλογή της κ. Παγουτέλη στη Βουλή υπερψηφίστηκε όχι μόνο από τη Ν.Δ., αλλά και από βουλευτές άλλων κομμάτων. Κατά την προαγωγή της στον Αρειο Πάγο δεν υπήρξαν ενστάσεις».

Για την προαγωγή της όμως σε αντιπρόεδρο αποκλειστική ευθύνη φέρει το υπουργικό συμβούλιο.

Και πρόσθεσε ότι «για την ελληνική κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι δεν νοείται οποιαδήποτε προσέγγιση ρατσιστικού περιεχομένου ή μη αναγνώρισης και σεβασμού των δεινών που έχουν υποστεί οι Εβραίοι». Για να καταλήξει: «δεν νομίζω ότι οι απόψεις αυτές εκφράζουν ούτε τη συγκεκριμένη δικαστικό».

Οσο για την ίδια τη δικαστικό, σε απάντησή της προς το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (που κατά περίεργο τρόπο δημοσιεύτηκε σε ένα άσχετο σάιτ, που την εκθέτει, γιατί εμφανίζει τις διαμαρτυρίες του ΚΙΣΕ ως προερχόμενες από το Ισραήλ), περιορίζεται να πει ότι στο δικαστήριο για το βιβλίο του Πλεύρη «έκρινα με βάση τον νόμο και τη συνείδησή μου περί της απαλλαγής του ως άνω κατηγορουμένου, αναλύοντας πλήρως τη νομική άποψή μου. Αλλωστε, η απαλλακτική αυτή άποψη επικυρώθηκε με την υπ’ αριθ. 913/2009 απόφαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών και με την υπ’ αριθ. 3/2010 απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου».

Αναφέρει επίσης «σέβομαι και τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους που κατοχυρώνουν την ανεξιθρησκεία και υπερασπίζομαι σταθερά το δικαίωμα του κάθε ατόμου να πρεσβεύει όποιο θρήσκευμα επιθυμεί. Δικαίωμα που έχει ιδιαίτερη αξία όταν αφορά σε θρήσκευμα, όπως το εβραϊκό, το οποίο κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχει υποστεί διωγμούς και θηριωδίες παντελώς ξένες προς τις παραδόσεις και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας και αυτονοήτως καταδικαστέες από κάθε πολίτη που σέβεται τις στοιχειώδεις αρχές του ανθρωπισμού».

Η προαγωγή προκαλεί νέες αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ:

Η Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία θυμίζει ότι η χώρα μας έχει υιοθετήσει το ψήφισμα του ΙΗRΑ για τον Αντισημιτισμό και την Αρνηση του Ολοκαυτώματος, ακολουθώντας το ψήφισμα Β8-0383/2017 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βουλεύτρια της Ν.Δ. ρωτά «πώς διασφαλίζεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα συνεχίσει απρόσκοπτα να διαφυλάττει και να προστατεύει τις αξίες της Δημοκρατίας, απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό;»

Παράλληλε μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο αναπαράγουν την είδηση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει την ανακοίνωση του ΚΙΣΕ σε όλο τον γαλλόφωνο κόσμο, αλλά και πλούσιο ρεπορτάζ, στο οποίο σημειώνεται ο ρόλος του υπουργού Θάνου Πλεύρη στην υπόθεση.

Μάλιστα σε πολλά ρεπορτάζ γίνεται λόγος και για το εξαιρετικά αποκαλυπτικό ιστολόγιο «Ζητείται ελπίδα», το οποίο διατηρούσε η δικαστής ως «Mariana On Ice» και στο οποίο προβάλλονταν συστηματικά αντισημιτικές θέσεις («Κωλοεβραίοι! Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ»).

  • Ενας από τους σταθερούς επισκέπτες του μπλογκ αναφερόταν στο «λάθος του Χίτλερ που άφησε εβραϊκό σπόρο πίσω… Αν νομίζεις πως είμαι ρατσιστής θα σου πω ναι είμαι γιατί σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορώ να το κρύψω». Η απάντηση της Mariana On Ice είναι αποκαλυπτική: «Και εγώ εκεί έχω φθάσει και έτσι σκέφτομαι για τους Εβραίους! Και μετά τους φταίει ο Πλεύρης!»

Η δικαστικός αρνείται ότι έχει σχέση με το ιστολόγιο αυτό, και παρά το γεγονός ότι μετά από υπόμνημα του ΚΙΣΕ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κλήθηκα και κατέθεσα το 2010 όλο το σχετικό υλικό, καθώς φαίνεται δεν προχώρησε η διερεύνησή του ή δεν θεωρήθηκαν επιλήψιμα όλα αυτά.

Αλλά αυτό που δεν μπορεί να αρνηθεί ούτε η νέα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ούτε η κυβέρνηση που τη διόρισε είναι το περιεχόμενο του «σκεπτικού μειοψηφίας», με το οποίο δικαιολόγησε την απαλλακτική θέση της για το βιβλίο του Πλεύρη.

Το σκεπτικό της τότε εφέτη Μαριάνθης Παγουτέλη στη δίκη του Κώστα Πλεύρη:

Στις 32 σελίδες του η κ. Παγουτέλη υποστηρίζει την αθωότητα του Πλεύρη επαναλαμβάνοντας συνεχώς το «επιχείρημα» ότι ο βετεράνος ναζιστής δεν αναφέρεται στους Εβραίους, αλλά σε κάποιους «Εβραιοσιωνιστές», οπότε δεν μπορεί να καταδικαστεί με τον αντιρατσιστικό νόμο. Με την επιμονή αυτή παγιδεύεται και η ίδια, εφόσον ο όρος «εβραιοσιωνιστής» είναι κατασκεύασμα των αντισημιτών και προδίδει τις δικές της αντιλήψεις.

Ενδεικτικό το παρακάτω απόσπασμα: «[Ο Πλεύρης] υιοθετεί την πολιτική άποψη των Ναζί, χωρίς σκοπό εξυβρίσεως ή προκλήσεως σε πράξεις βίας, ότι η Λευκή Φυλή δεν θέλει σημίτες στην Ευρώπη».

https://www.libre.gr/