Αρχική » Δραματική προειδοποίηση: «Θα ζήσουμε πλημμύρες σαν και της Γερμανίας» (video)
Video Διεθνή Ελλάδα

Δραματική προειδοποίηση: «Θα ζήσουμε πλημμύρες σαν και της Γερμανίας» (video)

Τι αναφέρει ο πρώην διευθυντής του ΙΕΠΒΑ – Πλησιάζει στα νότια η «ψυχρή λίμνη» που προκάλεσε τη βιβλική καταστροφή στην Κεντρική Ευρώπηfacebook sharing button

Ανησυχητικά ήταν τα όσα είπε ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης, για την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ομότιμο ερευνητή ο οποίος χαρακτήρισε «πρωτοφανή βιβλική καταστροφή» την εθνική τραγωδία στη Γερμανία εξαιτίας των φονικών πλημμυρών (σ.σ. τριψήφιος ο αριθμός των νεκρών πλέον…), «είμαστε στο έλεος των καιρικών φαινομένων».

Σε ερώτηση του ΑΝΤ1 αν υπάρχει πιθανότητα στην Ελλάδα να ζήσουμε τόσο ακραία φαινόμενα σαν της Γερμανίας, η απάντησή του δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: «Είμαι βέβαιος», είπε, επικαλούμενος και το ελληνικό πρόβλημα της άναρχης δόμησης σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επισημαίνοντας τη συμβολή της ανθρωπότητας σε αυτά τα ακραία φαινόμενα και την επιδείνωση του κλίματος, ο κ.Πετράκης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Βάλαμε το χέρι μας και ζούμε τέτοια φαινόμενα».

Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που προκάλεσε τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη, κινείται αργά νοτιοανατολικά προς τη νότια Ιταλία, όπου αναμένεται την Κυριακή, σύμφωνα με το meteo.gr.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες εκτός από την Ιταλία και στις ανατολικές Άλπεις (Αυστρία), αλλά και στα δυτικά τμήματα της Βαλκανικής χερσονήσου (Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Σερβία).

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η εκδήλωση καταιγίδων και όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, «θα δημιουργηθεί έντονη αστάθεια που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καταιγίδων που είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα … Είναι δυνατόν να συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς ή και ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους».