Αρχική » Δυστύχημα του… 2017 ερευνά ο Ντογιάκος μετά την επιστολή Μητσοτάκη
Ελλάδα Πολιτική

Δυστύχημα του… 2017 ερευνά ο Ντογιάκος μετά την επιστολή Μητσοτάκη

Μία ημέρα μετά την επιστολή Μητσοτάκη ο Ντογιάκος ζήτησε τη δικογραφία για το δυστύχημα στο Άδενδρο

Τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017, ζήτησε ο Ισίδωρος Ντογιάκος, μόλις λίγες ώρες μετά από την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία όπως φαίνεται… έπιασε τόπο. 

Ο Μητσοτάκης μέσω της επιστολής του, με την οποία επιβάλλει την κυβερνητική επιτροπή στην δικαστική έρευνα, ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζήτησε μεταξύ άλλων την ποινική αξιολόγηση «συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών».

Έτσι, σύμφωνα με το ΑΠΕ ένα 24ωρο μετά, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε τη συγκεκριμένη δικογραφία προκειμένου να διαπιστώσει αν είχαν διαπραχθεί αδικήματα από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες, σχετικά με την τότε κατάσταση του δικτύου.

Ακόμη, ο κ. Ντογιάκος θα εξετάσει, αν κριθεί αναγκαίο, να ανοίξει νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν του 2017 μετά τα νέα δεδομένα της τραγωδίας στα Τέμπη.

Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζήτησε τη δικογραφία για να μελετήσει το σκέλος εκείνο που αφορά τη διάπραξη τυχόν άλλων αδικημάτων από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες. Κι αυτό γιατί, οι καταγγελίες τότε μιλούσαν για άθλια συνθήκες στον σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οποίες τότε το 2017 δεν ερευνήθηκαν και ίσως κριθεί σκόπιμο κάτι τέτοιο να γίνει τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα είχε γίνει στις 13 Μαΐου 2017, όταν το απογευματινό Intercity από Αθήνα εκτροχιάστηκε έξω από το Άδενδρο, ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα τους και ο ένας μηχανοδηγός του τρένου, ενώ άλλοι δέκα τραυματίστηκαν. Παράλληλα, ένας μηχανοδηγός παραπέμφθηκε σε δίκη ως υπεύθυνος του δυστυχήματος αλλά τελικά αθωώθηκε. Συγκεκριμένα, στις 10.10.2022 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τον μηχανοδηγό, ενώ το μοναδικό αδίκημα που ερευνήθηκε ήταν η ανθρωποκτονία εξ αμελείας.