Αρχική » Δύσκολος χειμώνας…ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη
Video Διεθνή Ελλάδα Οικονομία Πολιτική

Δύσκολος χειμώνας…ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη

Με το Στέφανο Διαμαντόπουλο συνομιλεί ο Γιάννης Μπασιάς, Ενεργειακός Αναλυτής και τέως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Δεν φτάνουν οι ανανεώσιμες. Η αδυναμία της τεχνολογίας μας οδηγεί στους υδρογονάνθρακεςRemaining Time-0:00FullscreenMute

“Το φυσικό αέριο έγινε ανάρπαστο, γιατί οι ανανεώσιμες δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 30% της θερμικής απόδοσης, η οποία χρειάζεται για τον ηλεκτρισμό ιδιαίτερα”, σημειώνει ο κ. Μπασιάς στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Λάθος η βιασύνη της κυβέρνησης στην απολιγνιτοποίηση

“Στην αρχή είχαμε ξεκινήσει με μεγάλες ελπίδες ότι θα δώσουμε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο, ότι θα δώσουμε τα φώτα για την απανθρακοποίηση, ενώ η Ελλάδα δεν αντιπροσώπευε παραπάνω από το 2% της ρύπασης που γίνεται στην Ευρώπη ή 0,2% της ρύπανσης που γίνεται στην υδρόγειο” υπογραμμίζει.

Ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη

“Το πρόβλημα είναι ότι ενώ είχε αναπτυχθεί μια φιλοσοφία και πρακτική στην Ευρώπη για ενεργειακό μίγμα, άρχισε να δημιουργείται ένα κλίμα τιμωρίας ως προς το λιγνίτη στην Ελλάδα, ως προς τον άνθρακα στη Β. Ευρώπη, τα πυρηνικά να τα δείχνεις με το δάχτυλο… και έτσι, το μείγμα έγινε μονοπώλειο των ανανεώσιμων πηγώνπου δεν και είναι τίποτα καινοτόμες“. Τον αέρα και τον ήλιο το χρησιμοποιούμε από τότε που υπάρχει η ανθρωπότητα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπασιάς.

“Έχουμε μπει σε ενεργειακή κρίση ήδη από την εποχή της πανδημίας” τονίζει.