Αρχική » Είναι κοντά το τέλος για τον Μπόρις Τζόνσον; Το μπαράζ παραιτήσεων και ο ρόλος της «Επιτροπής 1922»
Διεθνή

Είναι κοντά το τέλος για τον Μπόρις Τζόνσον; Το μπαράζ παραιτήσεων και ο ρόλος της «Επιτροπής 1922»

Ηλένα Κρητικού

 

Παρά το «τσουνάμι» παραιτήσεων, της Τρίτης, που ξεκίνησε με δύο πρωτοκλασάτους υπουργούς και συνεχίστηκε με κορυφαία στελέχη -μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος των Τόρις-, ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναισθανθεί την κρισιμότητα των στιγμών και θα θελήσει να αναλάβει τις ευθύνες του, παραιτούμενος. Αντίθετα, οι περισσότεροι εντός κι εκτός κόμματος εκτιμούν ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα επιχειρήσει να παραμείνει στην εξουσία για όσο περισσότερο μπορεί -αλλά, προσθέτουν, «το τέλος είναι κοντά».

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει δώσει ενδείξεις μεταμέλειας για κανένα από τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί, ούτε έχει δείξει ότι εκλαμβάνει στα σοβαρά τις ήττες που έχει υποστεί, ή ότι έχει ζυγίσει την πύρρειο νίκη στην πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης.

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός που συσσωρεύονται οι «δύσοσμες» υποθέσεις είναι φρενήρης, με την κυβέρνηση να κλυδωνίζεται και το κόμμα να χάνει έδαφος έναντι των αντιπάλων, κάτι που μαθηματικά θα οδηγήσει στην ανάληψη δράσης από τους Τόρις.