Αρχική » Εγκρίθηκε το ξεπούλημα της ΔΕΗ! Βγήκαν στους δρόμους οι εργαζόμενοι
Ελλάδα Πολιτική

Εγκρίθηκε το ξεπούλημα της ΔΕΗ! Βγήκαν στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Οι μέτοχοι της ΔΕΗ ενέκριναν την απόφαση για Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Υπό τη σκιά της διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα από ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, εγκρίθηκε το ξεπούλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Η έγκριση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ εγκρίθηκε από τους μετόχους, όπως αναμενόταν. Μάλιστα η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε το όλο ζήτημα ως «ανεπανάληπτη ευκαιρία»Στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, εγκρίθηκε  η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και η απόσχιση του κλάδου διανομής.

Η αύξηση κεφαλαίου, από την οποία αναμένονται τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, συγκεντρώνουν στα ταμεία της επιχείρησης ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά σε συνδυασμό με την οργανική κερδοφορία της επιχείρησης και τα δανειακά κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν κατά κύριο λόγο την επέκταση της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου μελετώνται επενδυτικές κινήσεις, ενώ θα επιτρέψουν τη σημαντική μείωση του χρέους της επιχείρησης.

Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή της Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Η Συμφωνία Μετόχων, μεταξύ της ΔΕΗ και της Macquarie, προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής των μετοχών του τελευταίου στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και τον υπεύθυνο λειτουργίας (COO), ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών (COO) με διαδικασία επιλογής από λίστα πέντε υποψηφίων που θα προτείνει διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού.

Το όλο θέμα προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει με «υπογείως» την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της εταιρίας δεν έκανε καμία αναφορά στη ΔΕΘ. Μάλιστα, προ ημερών, τα «ύποπτα» παιχνίδια της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση. 

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

5403977

Από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποιήσαν μεγάλη συγκέντρωση  έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν να «Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ»:

5403978

«Η απόφαση της διοίκησης, με εντολή της κυβέρνησης, για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου οδηγεί στην “απώλεια” της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας. Ως εργαζόμενοι, είμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας που έκανε δυνατή την πρόσβαση των καταναλωτών σε ένα βασικό και απαραίτητο αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το αγαθό σήμερα κινδυνεύει. Κανείς μας δεν ξεχνάει τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτή, ίσως, είναι η πιο επικίνδυνη απόπειρα. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε μια μάχη, ίσως έναν κρίσιμο αγώνα. Η ΔΕΗ, αν προχωρήσει η ΑΜΚ όπως σχεδιάζεται, δεν θα είναι η ίδια εταιρία με αυτή στην οποία εργαστήκαμε. Θα έχει χάσει οριστικά το Δ. Το Δ της Δύναμης και του Δημοσίου Συμφέροντος. Έχουμε χρέος, απέναντι στους καταναλωτές, στις οικογένειές μας αλλά και στην ιστορία μας να ακουστεί η φωνή μας και να αγωνιστούμε : Έχουμε χρέος Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

https://youtube.com/watch?v=TgYGZ-7PYO0%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Del%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent
5403981
Ετικέτες