Αρχική » Εκλογές 2023: Οι χιλιάδες αναποφάσιστοι θα βγάλουν το τελικό αποτέλεσμα
Ελλάδα Πολιτική

Εκλογές 2023: Οι χιλιάδες αναποφάσιστοι θα βγάλουν το τελικό αποτέλεσμα

Στο γαλάζιο επιτελείο οι εκτιμήσεις για το τελικό ποσοστό στην παράταξη διίστανται

Με «σύμμαχο» τις δημοσκοπήσεις και με τον «φόβο» του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων οδεύει στις αυριανές κάλπες το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο γαλάζιο επιτελείο οι εκτιμήσεις για το τελικό ποσοστό που θα πιάσει η κεντροδεξιά παράταξη διίστανται. Οι περισσότεροι είναι αισιόδοξοι και θεωρούν πιθανό το κόμμα τους να πιάσει ένα ποσοστό που θα του δίνει προοπτική αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

Υπάρχουν, ωστόσο και κάποιοι που συνιστούν αυτοσυγκράτηση, υπενθυμίζοντας αφενός ότι και το 2019 είχε καλλιεργηθεί ένα ανάλογο κλίμα – κατ αναλογία με την περίοδο και τη διαφορετικότητα της κάλπης – και τελικά η ΝΔ νίκησε μεν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με σημαντικά μικρότερα ποσοστά από εκείνα που είχαν προδιαγράψει πολλές δημοσκοπήσεις.

«Ας είμαστε επιφυλακτικοί Κάποιες από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν τη ΝΔ να περνά έξι μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 προέβλεπαν ότι εμείς θα περάσουμε με άνεση το 40% και το κόμμα του Αλ. Τσίπρα θα καταβαραθρωθεί στο 25%» σημειώνουν οι ψυχραιμότεροι, που εντοπίζουν τρεις εστίες προβληματισμού :

• Το «βουβό» κλίμα. Η προεκλογική περίοδος πέρασε χωρίς να προκαλέσει σημαντικό «θόρυβο» στην κοινωνία. Οι πολίτες παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό σιωπηλοί, αρκετοί εξακολουθούν να αρνούνται να αποκαλύψουν τις εκλογικές τους προτιμήσεις, ενώ παρακολούθησαν τις σφοδρές πολιτικές κόντρες από …απόσταση ασφαλείας.

• Την δημοσκοπικά αδιευκρίνιστη ζώνη. Όπως έγραψε προ διημέρου το iEidiseis.gr, οι αναποφάσιστοι (μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, όχι αυτοί που προτίθενται να πάνε για μπάνιο ) τρεις μέρες πριν από τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, ανέρχονταν σε 600.000! Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο, ικανό να επηρεάσει σημαντικά τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι έχουν εχθρική διάθεση προς τη ΝΔ και την ηγεσία της και κινούνται μάλλον με διάθεση αντισυστημικής εκλογικής συμπεριφοράς.

• Η επαναφορά στο προσκήνιο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Παρ ότι για τρεις τουλάχιστον προεκλογικές εβδομάδες, η υπόθεση αυτή, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο, είχε περάσει σε δεύτερο πλάνο, η απάντηση του κ. Μητσοτάκη περί εργαλειοποίησης από συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, πρόσφερε το έδαφος στους αντιπάλους της ΝΔ να το επαναφέρουν με ένταση στο προσκήνιο.

Με δεδομένες τις μαζικές αντιδράσεις των νέων, στη ΝΔ φοβούνται ότι το τελικό ποσοστό των νέων ψηφοφόρων – φτάνουν τους 430.000 – που θα καταψηφίσουν την κεντροδεξιά παράταξη, με άλλες επιλογές του θα είναι συντριπτικό. Και αυτό, παρά την κοπιώδη προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα από τον Κ. Μητσοτάκη και όλα τα κορυφαία στελέχη για να προσελκύσουν ένα κομμάτι, τουλάχιστον, από το συγκεκριμένο εκλογικό κοινό.

Κάποιοι εκ των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, προβληματίζονται και για κάτι ακόμα: Την πιθανότητα να κερδίσει μεν την πρωτιά το κόμμα τους, αλλά να περάσει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία 24ωρα με την προβολή εκτιμήσεων για ποσοστά άνω του 35% και δυσθεώρητες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ετικέτες