Αρχική » Εμβολιασμοί: Εβδομάδα ανακοινώσεων – Για ποιους θα γίνουν αρχικά υποχρεωτικοί – Ποιοι παίρνουν σειρά… Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Video Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Εβδομάδα ανακοινώσεων – Για ποιους θα γίνουν αρχικά υποχρεωτικοί – Ποιοι παίρνουν σειρά… Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έχει αποκαλύψει εδώ και λίγες ημέρες ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, και όχι το Φθινόπωρο όπως ήταν αρχικά το πλάνο, με τις πρώτες ομάδες εργαζομένων που θα κληθούν να εμβολιαστούν υποχρεωτικά να είναι οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και οι υγειονομικοί.

Play Video


Οι κατηγορίες και το χρονοδιάγραμμα

Προτεραιότητα, λοιπόν, αναμένεται να δοθεί στα γηροκομεία και μονάδες ευπαθών ατόμων όπου ο σχεδιασμός ορίζει την έναρξη υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον τρέχοντα, κιόλας μήνα.

Στη συνέχεια πιθανόν να λάβουν θέση οι υγειονομικοί. Από τον Αύγουστο αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός του προσωπικού νοσοκομείων, ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και διοικητικού.

Υποχρεωτικό, όπως σχεδιάζεται, θα γίνει το εμβόλιο για αθλητές που αγωνίζονται σε επαγγελματικά αλλά και ερασιτεχνικά σωματεία.

Ακόμη, το ίδιο θα ισχύσει και στους ενστόλους και ειδικότερα στο προσωπικό στα σώματα ασφαλείας και τις στρατιωτικές μονάδες.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, ο εμβολιασμός τους αναμένεται να γίνει υποχρεωτικός στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποχρεωτικός θα γίνει ο εμβολιασμός και για τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης υποχρεωτικοί αναμένεται να γίνουν σε δεύτερη φάση οι εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς για την λειτουργία του κράτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, όπως μονάδες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ και εταιρειών ύδρευσης.

Από εκεί και πέρα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί και για τους ιερείς, με την Ιερά Σύνοδο να αποφασίσει την Τρίτη.

Οι κυρώσεις για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν

Η δυσκολία εντοπίζεται στον καθορισμό των κυρώσεων για όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, καθώς «η μετακίνηση σε μη μάχιμες θέσεις, δεν μπορεί να θεωρείται ποινή», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που εξετάζεται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Η εκτενής επεξεργασία αυτού του σχεδίου είναι και ένας από τους λόγους που οι ανακοινώσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες.

Εφηβοι

Για σήμερα Δευτέρα, όμως, έχουν προγραμματιστεί και οι ανακοινώσεις σχετικά με τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η γονική συναίνεση είναι αναγκαία για να «κλειδώσει» το ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλούνται την ανάγκη να εμβολιαστούν τα παιδιά λόγω της έναρξης του σχολικού έτους.

Ετοιμάζουν τρίτη δόση

Η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ συζητά με τις αμερικανικές αρχές την αδειοδότησή της. Το σενάριο της τρίτης δόσης ενισχύεται από τον κίνδυνο που διαπιστώνεται λόγω της μετάλλαξης τύπου «Δέλτα», ειδικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εμβολιασμού τους πριν από έξι μήνες – κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις έρευνες στο Ισραήλ. «Είμαστε έτοιμοι για ενισχυτικές δόσεις εάν και όταν η επιστήμη εκτιμήσει ότι απαιτούνται», ανέφερε η ανακοίνωση της FDA.