Αρχική » Εξωφρενική εισήγηση στον πρωθυπουργό για τα Σκόπια μετά την παραίτηση Ζάεφ!
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Εξωφρενική εισήγηση στον πρωθυπουργό για τα Σκόπια μετά την παραίτηση Ζάεφ!

ο κύριος Μάξιμος

Σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις ορισμένων συμβούλων του πρωθυπουργού

Οι ραγδαίες εξελίξεις μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στα Σκόπια με την συντριβή και την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ, προκάλεσαν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον χθεσινό δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ υπέστη συντριπτική ήττα, τόσο στην πόλη των Σκοπίων που είναι και ο μεγαλύτερος Δήμος του κρατιδίου, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας. Είναι η μεγαλύτερη εκλογική ήττα που έχει καταγράψει κυβερνών κόμμα στις αυτοδιοικητικές από την σύσταση του συγκεκριμένου κρατιδίου.

Μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών λοιπόν ήταν το εθνικιστικό – ανθελληνικό VMRO-DPMNE, ο αρχηγός του οποίου, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αργά χθες βράδυ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απώλεσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και υποστήριξε πως στη χώρα συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή δίνει μία τεράστια ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να τις ξεπεράσει!

Η αναπόφευκτη πλέον εκλογή του εθνικιστικού κόμματος των Σκοπίων, όποτε γίνουν εκλογές, καθιστά επίσης αναπόφευκτη την παραβίαση βασικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή άλλωστε είναι η επίσημη, διαχρονική και αδιαλείπτως χρησιμοποιούμενη δέσμευση του VMRO-DPMNE, από την υπογραφή της συμφωνίας και έπειτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία και είτε να προχωρήσει σε άμεση επαναδιαπραγμάτευση βασικών όρων της συμφωνίας, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, εγείροντας μάλιστα βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ. Μπορεί όμως κάλλιστα και να ακυρώσει την ίδια την συμφωνία, εκμεταλλευόμενος την ρηματική διακοίνωση η οποία την συνοδεύει και είναι το υπερόπλο στα χέρια της Ελλάδας, για να καταγγείλει τις Πρέσπες και τα τετελεσμένα τους.

Αντί λοιπόν οι σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη να εστιάσουν στον τρόπο με τον οποίο θα καταγγείλουν συγκεκριμένα εδάφια ή ακόμα και ολόκληρη την συμφωνία, γίνεται το αντίθετο. Μία μερίδα συνεργατών του πρωθυπουργού εντός του Μεγάρου Μαξίμου, πιέζουν για να έρθουν άμεσα προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο τα μνημόνια με τα Σκόπια! Μιλάμε για τον ορισμό της εθνικής αυτοχειρίας.

Ενώ καθίσταται σαφές ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει πλέον ημερομηνία λήξης, κάποιοι στο Μαξίμου θέλουν να σύρουν τον πρωθυπουργό στο ολέθριο λάθος να δεσμεύσει την Ελλάδα ψηφίζοντας τα μνημόνια συνεργασίας – απόρροια της συμφωνίας! Με αποτέλεσμα, όταν αλλάξει και τυπικά η κυβέρνηση των Σκοπίων, η Ελλάδα να σέρνεται αβοήθητή πίσω από τις επιλογές των ανθελλήνων, σκοπιανών εθνικιστών!

Αναμένεται να δούμε ποιος θα επικρατήσει, ποια στάση θα υπερισχύσει εντός του Μεγάρου. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει εκδηλωθεί μόνον η συγκεκριμένη φράξια που προσπαθεί να παρασύρει τον πρωθυπουργό στο ολέθριο λάθος της ψήφισης των μνημονίων με τα Σκόπια.