Αρχική » Επενδυτική (βρεγμένη) σανίδα
Ελλάδα Πολιτική

Επενδυτική (βρεγμένη) σανίδα

Και όμως, χαμογελούν!

«Πως μπορείς και χαμογελάς ακόμα καταραμένε κακούργε», έγραφε ο τεράστιος Μαρκουλάκης, κολλητός του τεράστιου Λιγνάδη, έπειτα από το ολοκαύτωμα στο Μάτι.

Έκτοτε μεσολάβησαν κάποια χρόνια και κάποιες δεκάδες χιλιάδες νεκροί. 37.000 νεκροί από την πανδημία, δεκάδες νεκροί από τα Τέμπη, από ενδιάμεσες φυσικές καταστροφές και τώρα από την τραγωδία στην Θεσσαλία. Τα χαμόγελο όμως συνεχίζονται, επάνω στην κατεστραμμένη Ελλάδα, αλλά η ατάκα του Μαρκουλάκη δεν ξανακούστηκε. Ακόμα και μετά την αποκάλυψη των τραγικών φωτογραφιών χθες με τον Μητσοτάκη και τον Λιβάνιο να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, κατά την διάρκεια της σύσκεψης στο δημαρχείο Βόλου…

Τώρα, τα χαμόγελα επιτείνονται έπειτα από την επενδυτική βαθμίδα, που δόθηκε από την DBRS Morningstar, αναβαθμίζοντας σε ΒΒΒ (low) το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας   με σταθερές προοπτικές, από ΒΒ (high) με σταθερές προοπτικές.

Ήταν πράγματι μία «επενδυτική σανίδα» για την κυβέρνηση. Διά της τεθλασμένης βέβαια, διότι ο συγκεκριμένος οίκος δεν είχε καμία διάθεση να παρέχει επικοινωνιακό παραπέτασμα στην καταρρέουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αντίθετα, έπρεπε οπωσδήποτε να καλύψει την Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα, που πλέον δε νομιμοποιείται να αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Το έπραξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξασφαλίζοντας τον Μητσοτάκη δεκάδες δισεκατομμύρια, ένα πραγματικό λεφτόδεντρο. Τώρα όμως ήρθε η ώρα του λογαριασμού και οι τεχνοκράτες πρέπει να καλύψουν τα νώτα τους.

Μητσοτάκης και Λιβάνιος σε πελάγη ευτυχίας

Μαζί με την Λαγκάρντ λοιπόν, ποτίστηκε και η γλάστρα…

Το είχε προβλέψει με λεπτομέρεια ο γνωστός οικονομολόγος και βουλευτής Βασίλης Βιλιάρδος, που μάλιστα αρκετούς μήνες πριν, είχε κάνει και την ακόλουθη ανάρτηση:

Από οικονομικής πλευράς, δεν δικαιούμαστε σε καμία περίπτωση την επενδυτική βαθμίδα – αφού όλοι ανεξαιρέτως οι δείκτες της οικονομίας μας είναι στο κόκκινο. Εν τούτοις, θα μας τη δώσουν σύντομα – με πιθανότερη την DBRS, όπως συνέβη με την Πορτογαλία. (!!!)

Γιατί; Επειδή η ΕΚΤ δέχεται τα κρατικά μας ομόλογα ως εγγύηση, χωρίς επενδυτική βαθμίδα, χαριστικά και εκτός των κανόνων της- τελευταία με τη δικαιολογία της πανδημίας. Προφανώς όμως δεν μπορεί να τα δέχεται στο διηνεκές, ειδικά εάν επανέλθει σε ισχύ το σύμφωνο σταθερότητας – εκτός εάν μας επιβληθεί ένα νέο επίσημο μνημόνιο, ως αντάλλαγμα (ανεπίσημα μας επιβλήθηκε ήδη από την Κομισιόν).

Επομένως, εάν δεν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, δεν θα μπορούμε να εκδίδουμε ομόλογα και θα χρεοκοπήσουμε – κάτι που δεν συμφέρει κανέναν, ειδικά αυτούς που λεηλατούν την πατρίδα μας και προωθούν τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου (όπου δεν χρειάζεται να έχει η ΝΔ 180 βουλευτές, αφού σίγουρα θα συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ).

https://www.newsbreak.gr/politiki/505120/ependytiki-vregmeni-sanida/