Αρχική » Πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Κίνα χωρίς αντίκρισμα…
Διεθνή

Πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Κίνα χωρίς αντίκρισμα…Μαραθώνιο επαφών είχε σήμερα η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κίνας, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στο Πεκίνο να μην σαμποτάρει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ ανέφεραν ότι ζήτησαν από την Κίνα να βοηθήσει στο να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισαν τις συζητήσεις με τον Σι Τζινπίνγκ και τον Λι Κετσιάνγκ ως «ειλικρινείς», σημειώνοντας ότι έστειλαν… προειδοποίηση στο Πεκίνο να μην βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

«Κάναμε, ακόμη σαφές ότι η Κίνα, εάν δεν υποστηρίξει, δεν θα πρέπει να παρέμβει στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Έκαναν, ακόμη, λόγο για πλήγμα στο κύρος της Κίνας στην Ευρώπη εάν βοηθήσει με κάποιον τρόπο τη Ρωσία.

Η φον ντερ Λάιεν άφησε και ευγενικές αιχμές σημειώνοντας ότι «καθημερινά η Κίνα και η Ε.Ε. εμπορεύονται αγαθά περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας-Ρωσίας είνια μόλις 330 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα». Ο Σαρλ Μισέλ με τη σειρά του δήλωσε ότι η Ε.Ε. εξέφρασε τις ανησυχίες της για το θέμα του Ουιγούρων και του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το Πεκίνο, οι ηγέτες της Κίνας δήλωσαν πρόθυμοι να συνεχίσουν να έχουν εποικοδομητικό ρόλο και να συνεργάζονται με τη διεθνή κοινότητα για να μπει τέλος στις εχθροπραξίες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζινπίνγκ φέρεται να άφησε και καρφιά αναφέροντας ότι «ελπίζουμε πως η Ε.Ε. θα αναπτύξει ανεξάρτητη κατανόηση της Κίνας και μια διαφορετική εξωτερική πολιτική απέναντί μας και θα εργαστεί με την Κίνα στο να χτίσει μια μακροπρόθεσμη και σταθερή σχέση».