Αρχική » Η απάντηση Πούτιν στον Φινλανδό Πρόεδρο: «Λάθος η ένταξη στο ΝΑΤΟ»
Russian President Vladimir Putin gestures during a press conference with French President Emmanuel Macron, in Moscow, Russia, February 7, 2022. AP Photo/Thibault Camus/Pool via REUTERS
Διεθνή

Η απάντηση Πούτιν στον Φινλανδό Πρόεδρο: «Λάθος η ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνομιλία του Ρώσου προέδρου με τον Φινλανδό ομολογό του

Ως «λάθος» χαρακτήρισε σήμερα το τέλος της φινλανδικής στρατιωτικής ουδετερότητας ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νίνιστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζουμε ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αναμένεται αύριο, Κυριακή.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλειά μας μέσω του ΝΑΤΟ»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας, ο Σάουλι Νίνιστο είπε στον Πούτιν ότι οι ρωσικές απαιτήσεις στα τέλη του 2021 με στόχο την αποτροπή της ένταξης χωρών στο ΝΑΤΟ και η μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν αλλάξει το περιβάλλον ασφαλείας της ΦινλανδίαςΕπίσης ο Πρόεδρος Νίνιστο ανακοίνωσε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η Φινλανδία αποφασίζει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες.