Αρχική » Η Ελλάδα θα στηρίξει την Ουκρανία με τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια – «Αν χρειαστεί θα πάρουμε και πρόσφυγες»
Διεθνή

Η Ελλάδα θα στηρίξει την Ουκρανία με τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια – «Αν χρειαστεί θα πάρουμε και πρόσφυγες»

Ελληνικό C-130 με τον Νίκο Χαρδαλιά και βοήθεια, θα πάει στο σημείο που περνούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες – Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Έλληνα Πρέσβη στη Μαριούπολη

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει «στην προσπάθεια στήριξης του ουκρανικού λαού, άμεσα με τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Πολωνία και άλλες χώρες».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μηταράκης έκανε και μια αμφιλεγόμενη δήλωση, επισημαίνοντας ότι «οι πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία είναι πρόσφυγες πολέμου, αυτοί είναι οι πραγματικοί πρόσφυγες»…

Πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα «πρέπει να πάρει ως χώρα έναν αριθμό ανθρώπων, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε σε συνεργασία με την ΕΕ. Το κόστος θα καλυφθεί από την Ευρώπη … Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια … Στο επόμενο τριήμερο θα ληφθούν πολλές αποφάσεις».

Ελληνικό C-130

Όπως είπε ακόμα ο Υπουργός, σχεδιάζεται η αποστολή από τη χώρα μας ενός C-130 τη Δευτέρα, παρουσία και του Νίκου Χαρδαλιά, για να βοηθήσει στο σημείο που περνάνε οι Ουκρανοί πρόσφυγες τα σύνορά τους. Όπως μετέφερε μάλιστα, υπάρχει πληροφόρηση από το πεδίο, ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες ελπίζουν σε παύση των εχθροπραξιών για να μπορέσουν να γυρίσουν σπίτια τους.

Ο Νότης Μηταράκης χαρακτήρισε την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία «παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, μια αναθεωρητική στάση της Ρωσίας, η οποία είναι καταδικαστέα από όλο το Δυτικό κόσμο. Είναι σημαντικό η ΕΕ και το ΝΑΤΟ με μία φωνή να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι σε αυτές τις αναθεωρητικές βλέψεις».

https://youtube.com/watch?v=flBEIr_L60c%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Del%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Συνομιλία Μητσοτάκη με τον Έλληνα Πρέσβη στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε το πρωί με τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο ο οποίος έχει σταλεί εκτάκτως στη Μαριούπολη για να ενισχύσει τη λειτουργία του εκεί Ελληνικού Γενικού Προξενείου και τον Γενικό Πρόξενο στην ΟδησσόΔημήτρη Δόχτση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός αφού τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες, πρόσθεσε θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς της Ουκρανίας.

Γι αυτό το λόγο, στη Μαριούπολη το Ελληνικό Γενικό Προξενείο είναι το μόνο που θα παραμένει ανοιχτό.

Οι ελληνικές προξενικές αρχές στις δύο πόλεις (Μαριούπολη και Οδησσός), σε καθημερινή στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζουν να παρέχουν τη συνδρομή τους, στους Έλληνες υπηκόους, τους ομογενείς και τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή.

nb ukraine prosfyges
Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν σε σημείο βοήθειας

Σε ισχύ το δεύτερο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσία

Σε ισχύ τίθεται το δεύτερο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα αναρτήθηκαν στην εφημερίδα της ΕΕ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και για επιπλέον δέσμη ατομικών και οικονομικών μέτρων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία για συμμετοχή στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση που διεξήγαγε η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας», αναφέρει το Συμβούλιο.

Όσον αφορά στις ατομικές κυρώσεις, εκτός από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, η ΕΕ θα επιβάλει περιοριστικά μέτρα στα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστήριξαν την άμεση αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων οντοτήτων. Οι κυρώσεις θα επεκταθούν επίσης στα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας, τα οποία επικύρωσαν την κυβερνητική απόφαση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των δύο οντοτήτων.

Επιπλέον, η ΕΕ θα στοχεύσει επίσης εκείνους που διευκόλυναν τη ρωσική στρατιωτική επίθεση από τη Λευκορωσία.

Το πακέτο που εγκρίθηκε επεκτείνει περαιτέρω τους υφιστάμενους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση της Ρωσίας στις σημαντικότερες κεφαλαιαγορές. Επίσης, απαγορεύει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές ρωσικών κρατικών οντοτήτων σε τόπους διαπραγμάτευσης της ΕΕ. Επιπλέον, εισάγει νέα μέτρα που περιορίζουν σημαντικά τις χρηματοοικονομικές εισροές από τη Ρωσία στην ΕΕ, απαγορεύοντας την αποδοχή καταθέσεων που υπερβαίνουν ορισμένες αξίες από Ρώσους υπηκόους ή κατοίκους, την τήρηση λογαριασμών Ρώσων πελατών από τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε Ρώσους πελάτες.

Αυτές οι κυρώσεις θα στοχεύουν το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και βασικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας. Θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ρωσίας, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και σταδιακά θα διαβρώσουν τη βιομηχανική βάση της Ρωσίας. Επιπρόσθετα μέτρα λαμβάνονται για να αποτραπεί η κρυφή περιουσία της ρωσικής ελίτ σε ασφαλή καταφύγια στην Ευρώπη.

Στον τομέα της ενέργειας, η ΕΕ θα απαγορεύσει την πώληση, την προμήθεια, τη μεταφορά ή την εξαγωγή στη Ρωσία συγκεκριμένων αγαθών και τεχνολογιών στη διύλιση πετρελαίου και θα επιβάλει περιορισμούς στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.

Με την εισαγωγή μιας τέτοιας απαγόρευσης εξαγωγών, η ΕΕ σκοπεύει να πλήξει τον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα και να καταστήσει αδύνατο στη Ρωσία να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της. Τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας ανήλθαν σε 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

https://youtube.com/watch?v=nhRUdQiB6VQ%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Del%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Η ΕΕ εισήγαγε επίσης απαγόρευση εξαγωγών που καλύπτει αγαθά και τεχνολογία στον κλάδο των αερομεταφορών και του διαστήματος, καθώς και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών ασφάλισης και συντήρησης που σχετίζονται με αυτά τα αγαθά και την τεχνολογία. Η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης την παροχή σχετικής τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.

Αυτή η απαγόρευση πώλησης όλων των αεροσκαφών, ανταλλακτικών και εξοπλισμού σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα υποβαθμίσει έναν από τους βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας και της συνδεσιμότητας της χώρας, καθώς τα τρία τέταρτα του τρέχοντος εμπορικού αεροπορικού στόλου της Ρωσίας κατασκευάστηκαν στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Η ΕΕ επέβαλε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης, καθώς και περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογίας που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Αυτό θα περιλαμβάνει προϊόντα όπως ημιαγωγοί ή τεχνολογίες αιχμής.

Η ΕΕ αποφάσισε παράλληλα την επιβολή κυρώσεων σχετικά με την πολιτική των θεωρήσεων. Διπλωμάτες, άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες δεν θα μπορούν πλέον να επωφελούνται από τις διατάξεις διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων, οι οποίες επιτρέπουν την προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ. Αυτή η απόφαση δεν θα επηρεάσει τους απλούς Ρώσους πολίτες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση».

Και συνεχίζει η δήλωση: «Απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους ένοπλους σχηματισμούς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με διάλογο και διπλωματία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα συνεχίσει τον ισχυρό συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, εντός του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της G7».

Η Ελλάδα θα στηρίξει την Ουκρανία με τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια – «Αν χρειαστεί θα πάρουμε και πρόσφυγες» (newsbreak.gr)

Ετικέτες