Αρχική » Η Ελλάδα πληρώνει το έγκλημα της ακύρωσης του South Stream: Οργιώδεις αυξήσεις του φυσικού αερίου! – Πού είναι το φυσικό αέριο του TAP;
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Η Ελλάδα πληρώνει το έγκλημα της ακύρωσης του South Stream: Οργιώδεις αυξήσεις του φυσικού αερίου! – Πού είναι το φυσικό αέριο του TAP;

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές και επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο, καθώς καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς με υπέρογκες αυξήσεις και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό γιατί απλά η Ελλάδα από χώρα-κέντρο διακίνησης φυσικού αερίου που θα μπορούσε να γίνει με τον south stream μετατράπηκε σε εισαγωγέα/καταναλωτή έρμαιο των πολιτικών αποφάσεων.

Όσο για τον ΤΑΡ. Το μέγεθος και οι συμφωνίες δεν αρκούν για να καλύψουν παρά το 1/4 των αναγκών.

Τι ήταν ο αγωγός South Stream; Το “δώρο” θα λέγαμε της Ρωσίας που έτρεχε μέχρι το 2014 και αφορούσε την δημιουργία της νότιας παράκαμψης της Ουκρανίας και έτσι θα είχαμε έναν σταθερό πόρο ροής φυσικού αερίου που θα έφερνε το αέριο από Ρωσία στην Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα συνέχιζε προς την Ελλάδα και την Ιταλία, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία και ενδεχομένως την Αυστρία αλλά προτίμησαν το αζέρικο φ.α και οι Έλληνες για ακόμα μία φορά θα πληρώσουν το “μάρμαρο”.

Και λέμε για “μάρμαρο” καθώς ενδεικτική είναι η περίπτωση επιχείρησης εστίασης στην Καλλιθέα. Για κατανάλωση 11.800 Κwh, ο επιχειρηματίας πέρυσι τον Οκτώβριο πλήρωσε 1.727 €!

Για ίδια περίπου κατανάλωση 12.160 Κwh, φέτος καλείται να πληρώσει 3.104,81 €, δηλαδή καλείται να πληρώσει επιπλέον 1.727€.

Στα ύψη το φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο, η αύξηση στις τιμές των ρύπων, η μικρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ αλλά και η αυξημένη ζήτηση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που εκτινάσσει τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο, καθώς σήμερα τα συμβόλαια του Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας κινούνται στα 111€/ η μεγαβατώρα αερίου.

Η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών έχει περάσει ήδη στα τιμολόγια των καταναλωτών, με την κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει την επιδότηση των 30 ευρώ για τις πρώτες 300 Κwh για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως παρόχου.

Βέβαια οι Γερμανοί με τον Nord Stream-2 και οι Τούρκοι με τον Turkish -Stream θα απολαύσουν σταθερές τιμές του ρωσικού αερίου. Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη μπροστά σε νέες επιτυχίες.