Αρχική » Η Ουκρανία ζητά από την ΕΕ να στείλει αεροπορικές δυνάμεις & αντιπυραυλικά συστήματαΤι αναφέρεται στο έγγραφο που συντάχθηκε από Ουκρανούς διπλωμάτες στις Βρυξέλλες
Διεθνή

Η Ουκρανία ζητά από την ΕΕ να στείλει αεροπορικές δυνάμεις & αντιπυραυλικά συστήματα
Τι αναφέρεται στο έγγραφο που συντάχθηκε από Ουκρανούς διπλωμάτες στις Βρυξέλλες

Η Ουκρανία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να παράσχουν επειγόντως αεροπορικές δυνάμεις και αντιπυραυλικά συστήματα, καθώς και να χρησιμοποιήσουν «όλα τα μέσα» προκειμένου να παρεμποδίσουν τα ρωσικά δορυφορικά σήματα.

Σε μια λίστα με αιτήματα που εστάλησαν στους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, η Ουκρανία ζητά επίσης «τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας, η οποία υποστήριξε άμεσα τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας».

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από Ουκρανούς διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ζητά επίσης:

Τερματισμό αδειών λογισμικού για στρατιωτικό και πολιτικό εξοπλισμό στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Αποκλεισμό ή παρεμβολή στα ρωσικά συστήματα δορυφορικής πλοήγησης στον αέρα, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.
Να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να μπλοκάρει το ρωσικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Glonass, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής του σήματος του πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, τη Θάλασσα του Αζόφ, τη Λευκορωσία και τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Εκτός από την έκκληση να σταματήσει το «business as usual» με τη Ρωσία, το Κίεβο θέλει η ΕΕ να ανοίξει το σύστημα έκτακτης βοήθειας (ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας) στους Ουκρανούς.

pronews.gr