Αρχική » Η Πελόζι προχωρά με την επικίνδυνη επίσκεψη στην Ταϊβάν
Διεθνή

Η Πελόζι προχωρά με την επικίνδυνη επίσκεψη στην Ταϊβάν

via REUTERS/MOHD FYROL/OFFICIAL PHOTOGRAPHER

Με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επιμένει να επισκεφθεί εν τέλει την Ταϊβάν, με προγραμματισμένες συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο αυτοδιοικούμενο νησί που η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της, σε μια κίνηση που σίγουρα θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου.

Αξιωματούχοι και στελέχη με τους οποίους η κ. Πελόζι σχεδιάζει να συναντηθεί στην Ταϊβάν έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξή της, είπε αυτό το άτομο, αν και ορισμένες λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες. Ορισμένες από τις συναντήσεις της κ. Πελόζι έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης, αλλά οι περισσότερες είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

«Σίγουρα έρχεται», είπε μια πηγή. «Το μόνο που δεν είναι βέβαιο είναι αν θα διανυκτερεύσει στην Ταϊπέι».

Το ταξίδι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξοργίσει το Πεκίνο, το οποίο έχει προειδοποιήσει για επίσκεψη στην Ταϊβάν της Νάνσι Πελόζι και απείλησε με απροσδιόριστα αντίμετρα σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Η κ. Πελόζι έφτασε στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα για να ξεκινήσει την περιοδεία της στην Ασία, καθώς η Κίνα, γιορτάζοντας την επέτειο της ίδρυσης του στρατού της, διοργάνωσε ασκήσεις κοντά στο νησί.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντοπροσώπων Πελόζι και τέσσερα άλλα μέλη του Κογκρέσου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ, ο οποίος χαιρέτισε τη σημασία των σταθερών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σιγκαπούρης.

Το ταξίδι της αντιπροσωπείας περιλαμβάνει συναντήσεις υψηλού επιπέδου στη Μαλαισία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το γραφείο της κυρίας Πελόζι την Κυριακή. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε την Ταϊβάν.

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε τη Δευτέρα προηγούμενες απειλές προειδοποιώντας την κυρία Πελόζι να μην επισκεφθεί την Ταϊβάν.

naftemporiki.gr