Αρχική » «Η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της μέσω διαπραγμάτευσης, ή πολέμου»!
Διεθνή

«Η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της μέσω διαπραγμάτευσης, ή πολέμου»!

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν απόλυτα ξεκάθαρος στη συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν – Ο διάλογος των δύο ανδρών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν κατά την μαραθώνια συνομιλία τους, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία, είτε με διπλωματία είτε με στρατιωτικά μέσα, ανέφερε το Elysee.

«Η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία είτε μέσω διαπραγματεύσεων είτε μέσω πολέμου», είπε ο Πούτιν στον Μακρόν σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης, πως «δεν ήταν πρόθεσή του» να επιτεθεί σε ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Μακρόν βρήκε τον Πούτιν «πολύ αποφασισμένο να επιτύχει τους στόχους του», συμπεριλαμβανομένων «αυτό που ο Ρώσος πρόεδρος αποκαλεί ‘αποναζισμό’ και ‘ουδετεροποίηση’ της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Πούτιν ζήτησε επίσης την αναγνώριση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας– που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014- ως τμήμα του ρωσικού εδάφους καθώς και αναγνώριση ως ανεξάρτητων, των δύο ουκρανικών αποσχισμένων ανατολικών περιοχών που έχουν ήδη αναγνωριστεί από τη Ρωσία (Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ).

«Αυτά τα αιτήματα είναι απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», είπε ο αξιωματούχος.

Ο Πούτιν αρνήθηκε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός στοχεύει αμάχους. Ο Γάλλος πρόεδρος του απάντησε ότι «ο στρατός που επιτίθεται είναι ο ρωσικός στρατός» και είπε ότι «δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι ο ουκρανικός στρατός θέτει σε κίνδυνο αμάχους», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο Μακρόν είχε ήδη εκφράσει την περασμένη εβδομάδα ανησυχία για τους κινδύνους πυρηνικής ασφάλειας στην Ουκρανία μετά την επίθεση και την κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης στη Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι δεν ήταν πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αυτούς τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ήταν έτοιμος να τηρήσει τα πρότυπα της Ατομικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την προστασία των πυρηνικών σταθμών.

Η τηλεφωνική συνομιλία, η οποία διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά και ήταν κατόπιν αιτήματος του Μακρόν, ήταν η τέταρτη των δύο ανδρών μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία κατηγόρησε το Κίεβο για αποτυχημένες εκκενώσεις πολιτών από το βασικό λιμάνι της Ουκρανίας, Μαριούπολη, που περικυκλώνεται από ρωσικά στρατεύματα.

Ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτό το οξύ ανθρωπιστικό ζήτημα», σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου, αφού δύο συμφωνίες για την εκκένωση της Μαριούπολης απέτυχαν μετά από καταγγελίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας.

«Η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της μέσω διαπραγμάτευσης, ή πολέμου»! (newsbreak.gr)