Αρχική » Η Ρωσία ξεκίνησε τα αντίποινα με capital controls σε ξένους επενδυτές
Διεθνή

Η Ρωσία ξεκίνησε τα αντίποινα με capital controls σε ξένους επενδυτές

Η επικείμενη φυγή των BP και Shell έθεσαν τη Μόσχα σε κατάσταση συναγερμού…

Στην απαγόρευση της πώλησης περιουσιακών στοιχείων από ξένους επενδυτές προχωρά από σήμερα η Ρωσία, ως μια πρώτη μορφή αντιποίνων απέναντι στις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση, λόγω της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις, «Στη σημερινή κατάσταση με τις κυρώσεις ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να οδηγηθούν, όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πολιτικές πιέσεις», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση, απαντώντας στην κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων.

«Προκειμένου να δοθεί σε μια επιχείρηση η ευκαιρία να λάβει μια μελετημένη απόφαση, ετοιμάστηκε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Οι ρωσικές αρχές σπεύδουν να απαντήσουν στις ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση από την περασμένη Πέμπτη, ημέρα έναρξης της εισβολής στην Ουκρανία.

Διεθνείς εταιρίες που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίεςμεταξύ των οποίων η BP και η Shell, μέτοχοι, αντίστοιχα, στην κορυφαία ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2, έχουν ανακοινώσει ότι θα παύσουν τις επενδύσεις τους. Ο Μισούστιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «ανοικτή στον διάλογο με επενδυτές που έχουν εποικοδομητική στάση» και ότι «αναμένουμε πως αυτοί που επένδυσαν στη χώρα μας θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

Ετικέτες