Αρχική » Η Τουρκία «τα βρήκε» με Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ!
Διεθνή

Η Τουρκία «τα βρήκε» με Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ!Η Τουρκία φέρεται να συμφώνησε, τελικά, στο να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, μία μόλις ημέρα πριν ξεκινήσει και επίσημα η Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu, μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπεγράφη κοινό μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο οι τρεις χώρες «δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Η συμφωνία επιτεύχθηκε απόψε, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με την Τουρκία να αίρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κατόπιν τετραμερούς συνάντησης, στην οποία μετείχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον και ο Στόλτενμπεργκ. Η τετραμερής συνάντηση κορυφής είχε στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου, σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με τις πιέσεις, κυρίως από πλευράς ΗΠΑ, να αποδίδουν, ως φαίνεται, καρπούς.

Νωρίτερα σήμερα, φινλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοίμαζαν ένα κοινό μνημόνιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθούν αξιωματούχοι της Τουρκίας και της Σουηδίας.