Αρχική » Η φωνή της λογικής στην Εκκλησία από τον μητροπολίτη Ν.Ιωνίας Γαβριήλ: «Να ρωτήσετε τον γιατρό σας πριν εμβολιαστείτε»
Ελλάδα

Η φωνή της λογικής στην Εκκλησία από τον μητροπολίτη Ν.Ιωνίας Γαβριήλ: «Να ρωτήσετε τον γιατρό σας πριν εμβολιαστείτε»

Σαν φωνή λογικής εμφανίστηκε ο μητροπολίτης Ν.Ιωνίας Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ ο οποίος επανέφερε στην τάξη ακραίες δηλώσεις που έφτασαν σε σημείο να σκανδαλίσουν πνευματικά τους πιστούς περί της υποχρεωτικότητας των εμβολίων και της σύνδεσης τους ακόμα και με αμάρτημα.

Έτσι ο μητροπολίτης δήλωσε το λογικό αν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο ας ρωτήσει τον γιατρό του.

Με αυτά τα λόγια θέλει να σταματήσει τον σάλο που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας (κάποιοι μίλησαν για «ιερό πόλεμο») που προκαλούν οι πρόσφατες απόψεις που εξέφρασε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για το θέμα των εμβολιασμών καθώς μίλησε για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για όλη την κοινωνία, και φυσικά και για τους ιερείς, ενώ χαρακτήρισε και ως αμαρτωλούς όσους είναι σκεπτικοί απέναντι στον εμβολιασμό!

Και μάλιστα αυτές οι δηλώσεις ήρθαν πριν καν συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδο (το έχει προγραμματίσει για την Τρίτη) και είναι κάτι που έχει δημιουργήσει εντάσεις στους κόλπους και των πιστών. 

Ο  κ. Χρυσόστομος με αυτόν τον τρόπο φάνηκε σαν να εκβιάζει πνευματικά τους πιστούς, έμπλεξε την πίστη με την ιατρική και τα εμβόλια. 

«Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του Covid» ήταν η ακριβής δήλωσή του στην ΕΡΤ. «Θα πρέπει να ισχύει σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μη διασπείρει τον θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί» συμπλήρωσε.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας παρέκαμψε όλη την Ιεραρχία, που δεν έχει υιοθετήσει τέτοιες απόψεις, αλλά και την αρμόδια επιτροπή βιοηθικής.

Ηχηρή αντίδραση από μητροπολίτες

Ο πρώτος που αντέδρασε ηχηρά ήταν ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. «Το εμβόλιο είναι θέμα του γιατρού. Ρώτα τον γιατρό σου και, αν σου πει ότι μπορείς, πήγαινε να το κάνεις. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ξεκάθαρα ότι είναι άλλος ο ρόλος για τα πνευματικά θέματα και άλλο τα ιατρικά θέματα» είπε ο κ. Γαβριήλ και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ τραβηγμένο να χαρακτηρίζει κάποιος αμαρτία την έλλειψη εμβολιασμού».

Παρόμοια θέση έλαβε και ο μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος (αν και ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης), που δήλωσε «ο εμβολιασμός δεν είναι ζήτημα θεολογικό όπως ίσως κάποιοι το έχουν αναγάγει. Δεν είναι θέμα πίστης αλλά απ’ όλα έκφραση αγάπης προς τον εαυτό μας και τους αδελφούς μας. Μη συγχέουμε τους ρόλους».

Παρόμοια απάντηση στον κ. Χρυσόστομο έδωσε ο μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα είναι ιατρικό και όχι θεολογικό, ζητώντας μάλιστα να σταματήσουν οι διαφωνίες των γιατρών για να πειστεί ο κόσμος.

Να σημειώσουμε ότι όλοι οι παραπάνω μητροπολίτες είναι σαφέστατα υπέρ του εμβολιασμού, όμως σε εθελοντική βάση, όπως προτείνουν οι επιστήμονες.