Αρχική » Θρίλερ με το φυσικό αέριο: Μείωσε 20% τη ροή στον Nord Stream 1 η Ρωσία
Διεθνή

Θρίλερ με το φυσικό αέριο: Μείωσε 20% τη ροή στον Nord Stream 1 η Ρωσία

Δημήτρης Δρίζος

Πόλεμος… νεύρων στον Nord Stream 1 με τη Μόσχα να προχωρά στη μείωση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 20%.

Σε συνέχεια του θρίλερ επαναλειτουργίας του Nord Stream 1 κατόπιν των δεκαήμερων εργασιών συντήρησης, ο ενεργειακός κολοσσός της Gazprom ανακοινώνει ότι άλλη μία τουρμπίνα του αγωγού τίθεται εκτός λειτουργίας και η ροή του φυσικού αερίου -ήδη μειωμένη στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού- θα περικοπεί περαιτέρω κατά το ήμισυ από την Τετάρτη, ήτοι στο 20%, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η νέα ρωσική κίνηση που στοχεύει στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, κατά την οποία πρόκειται να τεθεί επί τάπητος το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση.

Βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η ημερήσια παραγωγική ικανότητα θα μειωθεί από την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου -μόλις στο ήμισυ της τρέχουσας (ήδη μειωμένης) τροφοδοσίας.

Φον ντερ Λάιεν για το ρωσικό αέριο – Ο χρόνος της Ευρώπης τελειώνει

Το ενεργειακό θρίλερ συνεχίζεται στην Ευρώπη με τη Ρωσία να είναι με το χέρι στη… στρόφιγγα του φυσικού αεριού και την Κομισιόν να προετοιμάζεται για την οριστική διακοπή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέλησε να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας αναφέροντας πως θα πρέπει τα κράτη – μέλη να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο να διακοπεί ολοκληρωτικά το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δρομολογήσουν την απεξάρτηση των ενεργειακών τους αναγκών από τη Μόσχα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για περισσότερες αναταράξεις, περιλαμβανομένης και μιας πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου», τόνισε και πρόσθεσε: «Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο: μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα».

«Ακόμη και κράτη μέλη που αγοράζουν ελάχιστο ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ροής στην εσωτερική μας αγορά», πρόσθεσε η «σιδηρά κυριά» της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι αν επηρεαστεί η Γερμανία, θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο», δήλωσε.

«Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες», τόνισε για την αυριανή σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση κατά 15% από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2023 της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Πολλές χώρες της EE, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους.