Αρχική » Θρίλερ στη Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με αμερικανικό droneΈχει ενημερωθεί ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος
Διεθνή

Θρίλερ στη Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με αμερικανικό drone
Έχει ενημερωθεί ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος


Σοβαρότατη εξέλιξη πριν λίγα λεπτά, που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα γεγονότα.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, επικαλούμενο πηγές από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε ότι ρωσικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Δηλαδή πολύ κοντά στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 φέρεται να χτύπησε αμερικανικό drone επιτήρησης Reaper, το οποίο κατέπεσε.

«Το αεροσκάφος μας, MQ-9, εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος με αποτέλεσμα να συντριβεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πτέραρχος Τζέιμς Χέκερ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για το συμβάν και αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ.

Η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ
Με επίσημη ανακοίνωση πριν από λίγα λεπτά, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένο αεροσκάφος, από δύο ρωσικά Σουχόι.

Η ανακοίνωση έχει τίτλο: Ρωσικό αεροσκάφος συγκρούεται με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ σε διεθνή ύδατα

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά το συμβάν έχει ως εξής:

Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν μια μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που εκτελούσε πτήσεις εντός του διεθνούς εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, στις 14 Μαρτίου 2023.

Περίπου στις 7:03 π.μ. (CET), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την προπέλα του MQ-9, προκαλώντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ να αναγκαστούν να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ανεύθυνο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας εκτός από το ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Μπ. Χέκερ, διοικητής , US Air Forces Europe και Air Forces Africa. «Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών».

«Εμείς και τα συμμαχικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν να επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο και καλούμε τους Ρώσους να συμπεριφέρονται επαγγελματικά και με ασφάλεια», πρόσθεσε ο Χέκερ.

Ετικέτες