Αρχική » Ιδού το έγγραφο που αποκαλύπτει τα ψέματα Αγοραστού για τα αντιπλημμυρικά έργα-Στη δημοσιότητα το έγγραφο που έστειλε στις 18 Οκτωβρίου στο υπ. Υποδομών, με το οποίο ανέφερε ότι δεν θα συνεχιστούν τα έργα
Ελλάδα Οικονομία Πολιτική

Ιδού το έγγραφο που αποκαλύπτει τα ψέματα Αγοραστού για τα αντιπλημμυρικά έργα-Στη δημοσιότητα το έγγραφο που έστειλε στις 18 Οκτωβρίου στο υπ. Υποδομών, με το οποίο ανέφερε ότι δεν θα συνεχιστούν τα έργα

Το φως της δημοσιότητας «βλέπει» το έγγραφο που αποκαλύπτει τα ψέματα του απερχόμενου περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για τα αντιπλημμυρικά έργα που «φρέναραν» μετά από την εκλογική συντριβή του στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για το έγγραφο το οποίο μίλησε σήμερα στο Open ο νέος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, μετά τις καταγγελίες ότι τα αντιπλημμυρικά έργα σταμάτησαν μια μέρα μετά τις εκλογές, όπου οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον Αγοραστό, με τον ίδιο να διαψεύδει στην πορεία και να απολαμβάνει της στήριξης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Αγοραστός ο οποίος έκανε παρέμβαση στον αέρα εκπομπής για να πει ότι ο κ. Κουρέτας ψεύδεται, τα έργα είχαν σταματήσει μόνο για μια ημέρα, για λόγους συντήρησης.

Το έγγραφο που δημοσιεύει το documentonews.gr, με παραλήπτες τους Χρήστο ΣταϊκούραΝίκο Ταχιάο και Θεόδωρο Λιβάνιο έχει τίτλο «Εκτέλεσε έργων για την αποκατάσταση βλαβών μετά την κακοκαιρία Daniel και Elias». Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «αναλαμβάνει διά των υπηρεσιών του και των εποπτευόμενων φορέων του, το σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών και υποδομών που αφορούν το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο «αναλαμβάνει» τις «αποκαταστάσεις οδοστρωσίας, ασφαλτικών, επιχωμάτων, ορυγμάτων, τεχνικών έργων, γεφυρών, καθώς και συνοδών τεχνικών και υδραυλικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας».

Μάλιστα, ο Κ. Αγοραστός σημειώνει ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη επέμβει σε συγκεκριμένα σημεία για την άμεση αποκατάσταση της βατότητας». Όμως, όπως τονίζεται, «οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν προσωρινές λύσεις που χρίζουν περαιτέρω επεμβάσεων».

Στο έγγραφο ο απερχόμενος περιφερειάρχης, ομολογεί ότι «σημειακές παρεμβάσεις» που έχουν πραγματοποιηθεί, δηλαδή οι προσωρινές αποκαταστάσεις των αναχωμάτων», δεν παρέχουν πλήρη προστασία έναντι μεγάλης βροχόπτωσης, γεγονός για το οποίο θα πρέπει να γίνουν οι αποκαταστάσεις στο σύνολό του μήκους των αναχωμάτων των ποταμών».

Μάλιστα, για τη χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών, ο Αγοραστός σημειώνει  ότι «η μοναδική πηγή χρηματοδότησης για τις προαναφερόμενες αποκαταστάσεις είναι μέσω της πρόσκλησης στο ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ , άξονας προτεραιότητας Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων με τίτλος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ Α ΚΑΙ Β ΒΑΘΜΟΥ». Ωστόσο «η εν λόγω πρόσκληση δεν επαρκεί για να καλύψει τις υλοποιημένες μέχρι σήμερα επεμβάσεις, ενώ για να καταστεί δυνατή η διαδικασία πληρωμής τους πρέπει οι αποφάσεις ένταξης να έχουν αναδρομική ισχύ από την έναρξη του φαινομένου Daniel».

Για τους λόγους αυτούς, ο Κ. Αγοραστός ενημερώνει το υπουργείο Υποδομών ότι «μέχρι να διευκρινιστούν τα παραπάνω οι υπηρεσίες μας δεν δύνανται να συνεχίσουν τις αποκαταστάσεις των αναχωμάτων και τους καθαρισμούς των κοιτών των ποταμών».

Έταζε προεκλογικά όμως μετά την ήττα έδωσε εντολή να σταματήσουν τα έργα

Με λίγα λόγια, ο εκλεκτός της κυβέρνησης Κώστας Αγοραστός, ο οποίος προεκλογικά έταζε αντιπλημμυρικά έργα, δίνοντας εντολή σε εταιρείες να συνεχίσουν τις εργασίες για τις οποίες θα πληρώνονταν στο μέλλον, ξαφνικά μετά από την εκλογική ήττα του έδωσε εντολή να σταματήσουν.

Οι καταγγελίες του νέου περιφερειάρχη αλλά και προέδρων κοινοτήτων προκάλεσαν σάλο και πολλά ερωτηματικά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν εκ νέου κάποια από τα έργα σε πλημμυροπαθείς περιοχές. Ωστόσο, ο Δ. Κουρέτας πλέον καλεί τον απερχόμενο περιφερειάρχη να του παραχωρήσει γραφείο δίπλα στο δικό του προκειμένου να έχει έλεγχο του τι συμβαίνει, μέχρι την 1η Ιανουαρίου που θα αναλάβει τα ηνία της Περιφέρειας.

Όπως τόνισε στο Open: «Θέλω να ξέρω τις αποφάσεις του παίρνει και να λέω τη γνώμη μου. Και να πηγαίνουμε μαζί στους κατοίκους για να τους ενημερώνουμε, όπως πηγαίνω εγώ. Δεν θα τον πειράξουν, το εγγυώμαι» τόνισε ο Δ. Κουρέτας.

Video

Κινέζοι ανέγειραν 10όροφη πολυκατοικία σε 29 ώρες, με πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα