Αρχική » Ιράν κατά Γερμανίας και Γαλλίας για τα ελληνικά τάνκερ: «Ανάρμοστη ανάμιξη»
Διεθνή

Ιράν κατά Γερμανίας και Γαλλίας για τα ελληνικά τάνκερ: «Ανάρμοστη ανάμιξη»

«Καταδικάζουμε σθεναρά την έκδοση τέτοιων μονομερών, αδικαιολόγητων δηλώσεων», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν κατήγγειλε σήμερα τις δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα, των Υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας για την κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ έκανε λόγο για «ανάρμοστη ανάμιξη» στην ανακοίνωσή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μια τέτοια ανάρμοστη ανάμιξη στην ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία της χώρας μας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων», ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα και άλλοι, θα πρέπει να συνεχίσουν την υπόθεση σε επικοινωνία με τις αρμόδιες ιρανικές αρχές μέσω νομικών διαύλων».

Το Βερολίνο είχε καταγγείλει «μια αδικαιολόγητη ανάμιξη στις θαλάσσιες μεταφορές» και «μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων», ενώ το Παρίσι από την πλευρά του επανέλαβε «την προσήλωσή του στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα» και κάλεσε το Ιράν «να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».

Ο Χατιμπζαντέχ κατήγγειλε από την πλευρά του το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτύρονται για μια «νόμιμη» σύλληψη, ενώ οι ίδιες χώρες «μένουν σιωπηλές μπροστά στην παράνομη σύλληψη (σ.σ.: από την Ελλάδα) ενός πλοίου» που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την έκδοση τέτοιων μονομερών, αδικαιολόγητων δηλώσεων που φαινομενικά έχουν μετατραπεί σε τακτική ρουτίνα», είπε ακόμα ο Ιρανός, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του «που η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν για το νομικό αντίμετρο του Ιράν, ενώ έκλεισαν τα μάτια τους στην παράνομη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου υπό σημαία Ιράν και στη δήμευση του φορτίου του από Έλληνες αξιωματούχους σε μια προσπάθεια εξωεδαφικής επιβολής των εσωτερικών νόμων τρίτης χώρας».

Θυμίζουμε ότι στις 27 Μαΐου οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα, μερικές εβδομάδες μετά τη σύλληψη από την Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ενός πλοίου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.