Αρχική » Καβάλα: Ανησυχία για την επικινδυνότητα του φορτίου του Antonov- Λόχος Πυρηνικής-Χημικής Άμυνας στο σημείο της πτώσης
Video Διεθνή

Καβάλα: Ανησυχία για την επικινδυνότητα του φορτίου του Antonov- Λόχος Πυρηνικής-Χημικής Άμυνας στο σημείο της πτώσης


Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση για την έρευνα στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους μεταφοράς φορτίου Antonov An-12 με οκταμελές πλήρωμα στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo δήλωσε ότι είναι νεκρά όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov (An-12). «Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

Στο σημείο βρέθηκε το πρωί ο πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη. Ο Βαντίμ Σαμπλούκ ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος του αεροσκάφους και υπογράμμισε ότι τελικό προορισμό είχε το Μπαγκλαντές.

Η περιοχή της συντριβής είναι αποκλεισμένη σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων, με την Πυροσβεστική να αναφέρει ότι υπάρχει υψηλό πυροθερμικό φορτίο γύρω από το αεροσκάφος. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται η λευκή ουσία που βρέθηκε στο σημείο.

«Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», δήλωσε ο επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδης.


Καβάλα: Εικόνες από drone στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους


Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό».

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη διευκρινισθεί το είδος του, αν και οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για πυρομαχικά.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς επιβεβαίωσε ότι το φορτίο αφορούσε πυρομαχικά 11,5 τόνων. Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις, στη νότια Σερβία. Σύμφωνα με τον Στεφάνοβιτς, το αεροσκάφος είχε προορισμό την Ντάχα, με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπανγκλαντές.

Βασικό ερώτημα από την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα είναι εάν το φορτίο του είναι επικίνδυνο, δήλωσε νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στο σημείο. «Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ. Μέτιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το φορτίο έχει καεί, δεν υπάρχει τίποτα άθικτο, ωστόσο, αν και υπάρχει πλέον βεβαιότητα ότι πρόκειται για πυρομαχικά, οι αρχές δεν γνωρίζουν ούτε τι τύπου ήταν ούτε σε τι ποσοστό του φορτίου αντιστοιχούσαν.

Στην περιοχή εντός της ημέρας σπεύδει τμήμα του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ (Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής) Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα. Στόχος είναι να ερευνήσουν την περιοχή που συνέβη το δυστύχημα και να δουν πόσο προσβάσιμη είναι, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων.

Η μετακίνηση του τμήματος θα γίνει με CH-47D από Μέγαρα. Στην περιοχή έχουν μεταβεί δύο ομάδες ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς).

Παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου
Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε η πτώση του αεροσκάφους. Με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων για τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε οπλικό υλικό.

naftemporiki.gr