Αρχική » Καθηγητής Γ.Σωτηρέλης: Ο πρωθυπουργός έχει την πολιτική ευθύνη και η ανάληψή της σημαίνει παραίτηση
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Καθηγητής Γ.Σωτηρέλης: Ο πρωθυπουργός έχει την πολιτική ευθύνη και η ανάληψή της σημαίνει παραίτηση


«Υπάρχουν και ποινικές ευθύνες στους εμπλεκόμενους»

Ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών λέγοντας πως ο Κ.Μητσοτάκης έχει την πολιτική ευθύνη η οποία οδηγεί σε παραίτηση ενώ παράλληλα τόνισε πως θα έπρεπε να κινητοποιηθεί η δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για ποινικές ευθύνες στους εμπλεκόμενους.

«Ας μη μιλάμε για “επισυνδέσεις”. Είναι υποκλοπές. Έχουμε υποκλοπές που είναι νομιμοφανείς αλλά παράνομες και αντισυνταγματικές. Γι’ αυτό έχουν και ποινική ευθύνη εκτός από πολιτική όσοι εμπλέκονται. Πρέπει να κινητοποιηθεί η Δικαιοσύνη. Είναι θέμα Δημοκρατίας».

Ξεκάθαρο το πλαίσιο που έβαλε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Υπάρχει θέμα υπέρβασης των ορίων του Συντάγματος. Η ευθύνη ανήκει ολόκληρη στον πρωθυπουργό. Δεν μεταβιβάζεται. Είναι ο ίδιος προϊστάμενος της ΕΥΠ, επέβαλε τον Διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και την εποπτεύουσα εισαγγελέα, η οποία είχε επίσης ελλιπή προσόντα και μάλιστα εξελέγη μετά από πίεση του πρωθυπουργικού γραφείου με οριακή πλειοψηφία 6-5, ενώ στους μειοψηφούντες ήταν και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Δεν μπορεί λοιπόν, μετά από τρία χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία της ΕΥΠ».

«Είναι αδιανόητο ότι πέρασε διάταξη που δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να γνωστοποιεί την παρακολούθηση μετά την λήξη της. Το ίδιο διάστημα, μάλιστα, αυξήθηκαν οι παρακολουθήσεις και διαπιστώνεται ότι παρακολουθείται πολιτικός από κόμμα που ενδιαφέρει πολιτικά την κυβέρνηση για τις μετεκλογικές εξελίξεις, γιατί αυτό νομίζω πως είναι και το ζήτημα».