Αρχική » Καρανίκας και Καββαθάς για Μητσοτάκη στην ΔΕΘ: «Δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό καμία εξαγγελία, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»
Οικονομία Πολιτική

Καρανίκας και Καββαθάς για Μητσοτάκη στην ΔΕΘ: «Δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό καμία εξαγγελία, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

«Δεν ακούσαμε κανένα μέτρο για βοήθεια στις επιχειρήσεις»

Τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, για την οικονομία σχολίασαν ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. Μιλώντας για το πολυαναμενόμενο ξαπάγωμα των τριετιών εκτίμησαν, από κοινού, ότι θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

«Για το εμπόριο είναι πάγια η θέση, όσο καλύτεροι οι μισθοί τόσο περισσότερος τζίρος», ανέφερε ο κ. Καρανίκας επισημαίνοντας ότι αποκαθίσταται ένα μνημονιακό μέτρο σε κάποια κανονικότητα και ότι είναι «ένα δίκαιο μέτρο».

Όπως εξήγησε, το ξεπάγωμα των τριετιών για τους εργαζόμενους ήταν κάτι που περίμενε η αγορά ενώ είναι βέβαιο ότι θα τονωθεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή που αυτή τη στιγμή βάλλεται. «Όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι οι άνθρωποι που καταναλώνουν. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι στηρίζουν ουσιαστικά και όλη τη μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου.

«Η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών είναι υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καββαθάς μιλώντας εκ μέρους της Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας υποστήριξε ότι «η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών είναι υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας, γιατί υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση, κάτι που λείπει σήμερα».

Ωστόσο, επεσήμανε πως η επαναφορά στην κανονικότητα θα έπρεπε να επανέλθει με την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα χέρια των εθνικών κοινωνικών εταίρων, όπου θα συμπεριλαμβάνονταν και η επαναφορά των τριετιών.

Βασικό πρόβλημα της οικονομίας η ακρίβεια

«Δημιουργούμε κόστη στις επιχειρήσεις σε μια εποχή που φαίνεται ότι η ρευστότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Καββαθάς επισημαίνοντας ότι δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό καμία εξαγγελία, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που είναι ένα βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν ακούσαμε κανένα μέτρο που να αφορά τη βοήθεια στις επιχειρήσεις σε επίπεδο φορολογικής πολιτικής», σημείωσε προσθέτοντας ότι θα περίμενε καποια εξαγγελία και για το ιδιωτικό χρέος που αφορά τόσο επιχειρήσεις όσο και εργαζόμενους.

«Η πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια που έχουμε μπει στο φάσμα των αυξήσεων και του πληθωρισμού, είναι ότι πρέπει να πάμε σε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως στα καύσιμα. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει επιτέλους να παταχθεί η αισχροκέρδεια και αυτή είναι μια πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι» δήλωσε ο κ. Καββαθάς.

Σχολιάζοντας το θέμα της φοροδιαφυγής ο κ. Καρανίκας σημείωσε ότι «η φοροδιαφυγή είναι ουσιαστικά στις υπηρεσίες, άρα σε όσο μεγαλύτερο (ποσοστό επιχειρήσεων) μπει η διασύνδεση των μηχανών pos τόσο καλύτερα θα είναι τα φορολογικά έσοδα»,

Να λειτουργήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αναφορικά με την ακρίβεια στα τρόφιμα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωσε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ελέγχει τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων και τις πολυεθνικές εταιρείες που δεν επιτρέπουν να έρθουν οι τιμές σε πιο χαμηλό επίπεδο.

«Η λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού θα πρέπει να είναι το πρωταρχικό για την αγορά, ενώ η συγκέντρωση οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Μονόδρομος είναι οι υγιείς μικρές εμπορικές επιχειρήσει για ποιοτικότερα και φθηνότερα προϊόντα», εκτίμησε τέλος ο κ. Καρανίκας.