Αρχική » Κιβωτός του ζόφου
Ελλάδα Πολιτική

Κιβωτός του ζόφου

Δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από τότε που δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο: Ευλογημένη… ΣΔΙΤ με εκκλησιαστική ΜΚΟ! – Ο Χατζηδάκης παραχωρεί τεράστιο κτίριο του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου»! Σημειώναμε μεταξύ των άλλων: 

Σε μια επίδειξη… φιλανθρωπίας, ο Χατζηδάκης αποφάσισε να παραχωρήσει ένα τεράστιο εγκαταλελειμένο ακίνητο του ΕΦΚΑ, στην Ακαδημία Πλάτωνος, συνολικής επιφάνειας 6.395 τ.μ, στη γνωστή ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», του παπά Αντώνιου Παπανικολάου από τον Κολωνό. Η παραχώρηση, με την οποία «ξεμπλοκάρει» παλαιότερη απόφαση επί ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει με ειδική νομοθετική διάταξη τις επόμενες ημέρες.

«Το συγκεκριμένο ακίνητο», διαβάζουμε σε χτεσινό Δελτίο Τύπου, «πρόκειται να παραχωρηθεί δωρεάν για χρήση από τον ΕΦΚΑ στην “Κιβωτό του Κόσμου“, η οποία και θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος αναβάθμισής του (υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ). Το ακίνητο θα επιστραφεί στον ΕΦΚΑ μετά τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε θα γίνει αυτή η επιστροφή. Ο επικεφαλής της «Κιβωτού» (που υπάρχει από το 1998 και έχει δομές πλέον σε όλη την Ελλάδα…), παπάς Αντώνιος Παπανικολάου, δήλωσε κατά την επίσκεψη Χατζηδάκη στα γραφεία της ΜΚΟ του, πως «μετά την παραχώρηση που λίμναζε (!) επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, θα μετατρέψουμε το εν λόγω κτίριο σε ένα σύγχρονο και πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας με την δημιουργία πολλών εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ, εστιατόρια, κοινωνικό παντοπωλείο, συμβουλευτικό κέντρο, κινηματογράφο, δημιουργώντες ευκαιρίες και διέξοδο στον πληθυσμό της πολύπαθης περιοχής»!

Πράγματι, οι συριζαίοι δεν πηγαίνουν καθόλου πίσω, καθώς η μπίζνα της παραχώρησης του ακίνητου στην «Κιβωτό» ξεκίνησε το 2019. Είχε προηγηθεί, ένα χρόνο πριν, το 2018, η πρόταση που έκανε ο ευρωβουλευτής (και πρωταθλητής του real estate) Δ. Παπαδημούλης να βραβευτεί ως «ευρωπαίος πολίτης της χρονιάς» ο Αντώνιος Παπανικολάου της «Κιβωτού», ως πρότυπο… «εθελοντισμού», η οποία και έγινε δεκτή από την επιτροπή βραβείων!

Ας δούμε τι ανέφερε μεταξύ άλλων η ειδική απόφαση παραχώρησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 31 Μάη του 2019: «Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ο Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού “Κιβωτός του Κόσμου“ επιβαρύνεται, από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, με τις δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, τα δημόσια τέλη αποχέτευσης, φωτισμού και καθαριότητας, τις δαπάνες για παροχή των πιο πάνω λειτουργιών, εκτός των φόρων και τελών που εκ του νόμου επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και τις κοινόχρηστες δαπάνες λειτουργίας του ακινήτου». Παράλληλα, η εν λόγω ΜΚΟ, «υποχρεούται στην έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας ή όποιων άλλων πιστοποιητικών ή εγγράφων απαιτούνται κατά περίπτωση από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, με δικές του δαπάνες και ευθύνη». Τέλος, «το ΔΣ του ΕΦΚΑ υποχρεούται να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διασφάλιση της περιουσίας και των συμφερόντων του φορέα, όπως επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση». 

Το αστικό κράτος, που μια ζωή έβαζε χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να ασκήσει «κοινωνική πολιτική», σήμερα παραδίνει τα ακίνητα του ΕΦΚΑ σε ΜΚΟ και άλλα… ευαγή ιδρύματα, για να ασκήσουν φιλανθρωπία με το… αζημίωτο. Αντί να αναλάβει το ίδιο τις ευθύνες του, και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού να συντηρήσει τα εγκαταλελειμένα κτίρια του ΕΦΚΑ, φτιάχνοντας σύγχρονες δομές και εγκαταστάσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος, τα δίνει ως «προίκα» στους καπιταλιστές και τις διάφορες ΜΚΟ. (βλ. εδώ).

ΥΓ. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του παπά Αντώνιου Παπανικολάου, αφεντικού της «Κιβωτού του κόσμου», επειδή σε επιστολές που έστειλε το 2017 και το 2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, αντιδρώντας στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών κοντά στις εγκαταστάσεις του «Χωριού Παιδικής Προστασίας» που λειτουργεί η «Κιβωτός» στο νησί, χρησιμοποιούσε τη συνήθη επιχειρηματολογία περί μουσουλμάνων που είναι επικίνδυνοι για τα μικρά παιδιά, λόγω του πολιτισμού τους!

Την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Εργασίας, που μας έχει συνηθίσει στις σινδονιάδες, εξέδωσε το εξής λακωνικότατο Δελτίο Τύπου:

«17 Νοεμβρίου 2022

Απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση  χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου»  μετά την προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε

Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση.

Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».

Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών, αναστέλλοντας τις επιχορηγήσεις με τις οποίες μπούκωνε το συγκεκριμένο μαγαζί για το… θεάρεστο έργο που επιτελούσε.

Προσέξτε στη φωτογραφία με πόση ευλάβεια σταυρώνουν τα χέρια ο Χατζηδάκης και ο παπα-μηκυάρχης. Πνεύμα και ηθική! Οπως ακριβώς το λέει και το σλόγκαν που είναι γραμμένο στον τοίχο πίσω τους. Τις επόμενες μέρες, ο Χατζηδάκης θα μας πει ότι έπεσε από τα σύννεφα. Ηδη το λένε πολλοί δημοσιοκάφροι των αστικών ΜΜΕ, απ’ αυτούς και αυτές που χρόνια τώρα φιλοτεχνούσαν την αγιογραφία του παπά και του μαγαζιού του. Ο Μητσοτάκης θα μας πει κάτι άραγε ή θα κρυφτεί και πάλι πίσω από την αστική Δικαιοσύνη;

Δεν το ρωτάμε τυχαία. Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 2 Νοέμβρη του 2018, ο Μητσοτάκης, που έκανε τότε παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία, κουβάλησε στην Αθήνα τον περιβόητο Μάνφρεντ Βέμπερ και τον πήγε και στο μαγαζί του παπά. Οπως γράφτηκε στον Τύπο της εποχής, ο πατήρ Αντώνιος ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βέμπερ για τη δράση της Κιβωτού, υπογραμμίζοντας ότι όσα έχουν επιτύχει είναι αποτέλεσμα της συμβολής των περίπου 3.000 εθελοντών της οργάνωσης καθώς και των υποστηρικτών της. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πατέρα Αντώνιο για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί και το οποίο αναδεικνύει τη σημασία που έχει να είναι κανείς ενεργός πολίτης ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία η κοινωνία των πολιτών καλείται πολλές φορές να αναπληρώσει τα κενά που αφήνει το κράτος. Από την πλευρά του, ο κ. Βέμπερ σημείωσε τα εξής: «Η Ευρώπη έχει πολλά χρώματα, φυλές και γλώσσες. Η εμπειρία που έχετε εδώ, που είστε σαν μια οικογένεια, είναι αυτό που προσπαθούμε να γίνουμε στην Ευρώπη»Στο τέλος της γιορτής, τα παιδιά της Κιβωτού δώρισαν στους δύο επισκέπτες από ένα ξύλινο καραβάκι που κατασκεύασαν μόνα τους.

Τη μηχανή της προπαγάνδας τη δούλευε καλά ο παπα-μηκυάρχης. Ετσι κατάφερε κι έστησε έναν κολοσσό, με παραρτήματα σε όλη τη χώρα (δεν ξέρουμε αν ήταν μόνος στη μπίζνα ή είχαν «χωθεί» κι άλλοι). Εδώ πας σε κηδεία και βλέπεις κουτί που μαζεύει χρήματα για τη ΜΚΟ. Απορείς, γιατί γνώριζες τον νεκρό και τις απόψεις του. Ρωτάς τους συγγενείς και σου λένε ότι το κουτί το έβαλε το γραφείο κηδειών κι αυτοί απλά το δέχτηκαν. Πόση δικτύωση με τα «κοράκια» έχει η εν λόγω ΜΚΟ; Στο τέλος αναρωτιέσαι αν τα «κοράκια» δίνουν όλα τα λεφτά ή αν τα μοιράζονται. Σίγουρα, πάντως, δίνουν κάποια από τα λεφτά που μαζεύουν, αλλιώς η ΜΚΟ θα το είχε πάρει χαμπάρι και θα τους κυνηγούσε ανελέητα.

Το παραμυθάκι με τους «εθελοντές» δεν έχει δράκο. Οχι πως δεν υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν τζάμπα, πιστεύοντας ότι έτσι σώζουν την ψυχή τους, όμως ο όρος «εθελοντής» χρησιμοποιείται από τις ΜΚΟ για να κρύψει κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία, νέων κυρίως εργαζόμενων, που υπομένουν αυτό το καθεστώς με την ελπίδα ότι μπορεί να τους κάνουν νόμιμη σύμβαση εργασίας. Γιατί αυτές οι τεράστιες ΜΚΟ χρησιμοποιούν και νόμιμη μισθωτή εργασία, γιατί δεν πιάνονται όλοι οι εργαζόμενοι κορόιδα.

Ενας υπάλληλος της εν λόγω ΜΚΟ, ο Χρόνης Χλίτσιος, καθηγητής φυσικής αγωγής και παγκόσμιου βεληνεκούς αθλητής των ελεύθερων καταδύσεων, ευρέως γνωστός στην κοινωνία του Βόλου, πήγε στην αστυνομία και έκανε καταγγελία για ξυλοδαρμούς ανηλίκων στο υποκατάστημα της Κιβωτού στο Διμήνι Βόλου. Ας του δώσουμε το λόγο:

«Την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατάγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στο Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.

Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).

Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει σαν άτομο, είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά σαν υπάλληλος.

ΥΓ. Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου».

Τι βρήκε να πει ο παπα-μηκυάρχης; «Μιλάμε για ένα παιδαγωγό, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Εχω ενημερωθεί για το ποιος είναι και απομακρύνθηκε από την πρώτη μέρα. Εγινε κουβέντα μαζί του αλλά ήταν πολύ εριστικός και δεν έκανε για τη δουλειά. Σύμφωνα με το διευθυντή του καταστήματος αποφάσισαν μετά από περιστατικό με μια κλοπή. Θεωρήσαμε ότι ίσως και να έχει σχέση γι’ αυτό και απομακρύνθηκε»!

Αν ήμασταν στη θέση του κ. Χλίτσιου (εντελώς άγνωστος μάς είναι ο άνθρωπος), θα τραβάγαμε στον παπα-μηκυάρχη μια ξεγυρισμένη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο καθηγητής κατήγγειλε ξυλοδαρμό, αυτοί τον απέλυσαν και τώρα λένε ότι μπορεί να είχε εμπλοκή σε κλοπή!

Τα ίδια είπε ο παπα-μηκυάρχης και για τα παιδιά που κατήγγειλαν κακοποίηση (και σεξουαλική κακοποίηση). «Αυτό που μπορώ να σας πω και που το έχω αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις είναι ότι εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό, τους παιδαγωγούς και τους ψυχιάτρους, το πρώτο που κάνουμε είναι να προστατεύουσουμε το τραύμα της ψυχής των παιδιών αυτών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε και πήραμε τη θέση αυτή».

Οταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν, επανέλαβε το ίδιο: «Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί να μεγαλώνετε παιδιά τα οποία έρχονται τραυματισμένα από παραβατικές οικογένειες. Είναι πάρα πολύ λυπηρό, εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά ξέρουμε ότι τα παιδιά αυτά δεν πρόκειται να συγχωρήσουν ότι δεν είμαστε οι γονείς τους»!

Οταν δε ρωτήθηκε αν ξέρει ποιον αφορούν οι καταγγελίες, έκανε τον ψόφιο κοριό: «Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι. Μιλάμε ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που κάνουν πράγματα. Τι να σας πω, εγώ σας λέω ότι όλα αυτά με εκπλήσσουν γιατί εμείς μένουμε στην ουσία μέσα στο έργο». Σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις και ονόματα, αυτό είναι σίγουρο. Προς το παρόν κρατήστε τη διάψευση του παπα-μηκυάρχη: «Δεν έχει συμβεί κάτι»! Ολα είναι… εκδικητικές ενέργειες παραβατικών τροφίμων και… φαντασιώσεις ενός… εριστικού και ίσως… ύποπτου καθηγητή από τον Βόλο.

Του καθηγητή που πήγε και έκανε καταγγελία στην αστυνομία (δεν έγραψε ανώνυμα στα social media). Κι από τότε πέρασαν τρεις μήνες και δεν έγινε τίποτα! Αλήθεια, πού ήταν αυτούς τους μήνες η λαλίστατη υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου; Δεν ενημερώθηκε ούτε για την καταγγελία του καθηγητή; Σαν να μην έτρεξε τίποτα, η εν λόγω κυρία δήλωσε ότι οι δομές πρέπει να κλείσουν και τα παιδιά να πηγαίνουν σε «ανάδοχες οικογένειες». Λες και δεν ξέρουμε τι κακοποιήσεις, διακρίσεις, εξευτελισμούς υφίστανται τα παιδιά σε «ανάδοχες οικογένειες» στον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο όπου αυτός ο θεσμός εφαρμόζεται ευρέως.

Οταν η φιλοξενία ενός παιδιού γίνεται με όρους εμπορίου, τότε σε κάθε γωνιά καραδοκεί η κακοποίηση, η πείνα, η διάκριση, ο εξευτελισμός του παιδιού. Οταν για την πιο προβεβλημένη δομή αποκαλύπτονται σημεία και τέρατα και η εποπτεύουσα υφυπουργός είτε δεν πληροφορήθηκε τίποτα είτε πληροφορήθηκε και το βούλωσε, εδώ και τρεις μήνες, πώς μπορούμε να δεχτούμε ότι θα υπάρχει εποπτεία στις λεγόμενες «ανάδοχες οικογένειες»; Ελάχιστη τσίπα αν είχε η Μιχαηλίδου, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, γιατί σε δομές ΜΚΟ που λειτουργούν υπό την εποπτεία της συνέβαιναν αυτά που καταγγέλλονται και το κράτος δεν άσκησε καμιά ουσιαστική εποπτεία, κανένα ουσιαστικό έλεγχο, αφήνοντας τα παιδιά να υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά απ’ αυτούς στους οποίους το αστικό κράτος ανέθεσε το ρόλο του «προστάτη» τους. Ποιος έχασε την τσίπα, όμως, για να τη βρει η «γκλάμορους» Δόμνα;

Κρατάει χρόνια η κολόνια με τις ΜΚΟ που αναλαμβάνουν προνοιακό έργο. Ξεκίνησε με την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων και σιγά-σιγά επεκτάθηκε σε κάθε τομέα όπου θα έπρεπε να υπάρχει κρατική πρόνοια. Το κράτος της λιτότητας και της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» ανέθεσε τη δουλειά στις ΜΚΟ της μπίζνας, που εμφανίζονται δήθεν σαν «μη κερδοσκοπικές». Με την απάτη του εθελοντισμού και με την εκκωφαντική προπαγάνδα των μέσων μαζικής παραπληροφόρησης υπέρ των ΜΚΟ και των φιλάνθρωπων ιδιοκτητών τους, με ράσο ή χωρίς, στήθηκε ένα σάπιο και κακοποιητικό σύστημα πρόνοιας, για να θεραπεύει τάχα τις κοινωνικές πληγές. Ομως οι κοινωνικές πληγές απλώνονται και βαθαίνουν (τις γεννούν η φτώχεια, η αμορφωσιά, η εξαθλίωση, ο ταξικός διαχωρισμός) και το υποτιθέμενο σύστημα θεραπείας γίνεται ολοένα και πιο σάπιο, ολοένα και πιο κακοποιητικό.

Οσοι/ες δεν έχετε διαβάσει το «Παιδαγωγικό Ποίημα» του Μακάρενκο, θερμή παράκληση-προτροπή να το διαβάσετε. Ο σοβιετικός παιδαγωγός Αντόν Σεμιόνοβιτς Μακάρενκο κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα που κληρονόμησε η νεαρή σοβιετική εξουσία από το τσαρικό σύστημα: τα παιδιά του δρόμου, τα παιδιά του πολέμου, μαθημένα σε μια άγρια και χωρίς αύριο ζωή. Ο Μακάρενκο έχτισε την Αποικία «Γκόρκι» πάνω στις αρχές του κολλεκτιβισμού. Χωρίς προηγούμενη πείρα. Με οδηγό τα ιδανικά του κομμουνισμού και τη θέληση της σοβιετικής εξουσίας να εξαλείψει την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, τη νεανική παραβατικότητα. Οχι με τη βία αλλά δημιουργώντας τον νέο τύπο ανθρώπου, τον Ανθρωπο με κεφαλαίο το άλφα. Σε μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Με εκατομμύρια εγκαταλελειμμένα παιδιά να βιοπορίζονται στους δρόμους με κάθε είδους παρανομία. Την εμπειρία του από το 1925 μέχρι το 1935 συγκέντρωσε στο «Παιδαγωγικό Ποίημα», κάθε σελίδα του οποίου επιβεβαιώνει τον τίτλο του. Διαβάστε το ή ξαναδιαβάστε το.

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥΜΚΟ

Κιβωτός του ζόφου

Eksegersi.gr Eksegersi.gr20 Νοέ 2022, 07:20

Δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από τότε που δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο: Ευλογημένη… ΣΔΙΤ με εκκλησιαστική ΜΚΟ! – Ο Χατζηδάκης παραχωρεί τεράστιο κτίριο του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου»! Σημειώναμε μεταξύ των άλλων: 

Σε μια επίδειξη… φιλανθρωπίας, ο Χατζηδάκης αποφάσισε να παραχωρήσει ένα τεράστιο εγκαταλελειμένο ακίνητο του ΕΦΚΑ, στην Ακαδημία Πλάτωνος, συνολικής επιφάνειας 6.395 τ.μ, στη γνωστή ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», του παπά Αντώνιου Παπανικολάου από τον Κολωνό. Η παραχώρηση, με την οποία «ξεμπλοκάρει» παλαιότερη απόφαση επί ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει με ειδική νομοθετική διάταξη τις επόμενες ημέρες.

«Το συγκεκριμένο ακίνητο», διαβάζουμε σε χτεσινό Δελτίο Τύπου, «πρόκειται να παραχωρηθεί δωρεάν για χρήση από τον ΕΦΚΑ στην “Κιβωτό του Κόσμου“, η οποία και θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος αναβάθμισής του (υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ). Το ακίνητο θα επιστραφεί στον ΕΦΚΑ μετά τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε θα γίνει αυτή η επιστροφή. Ο επικεφαλής της «Κιβωτού» (που υπάρχει από το 1998 και έχει δομές πλέον σε όλη την Ελλάδα…), παπάς Αντώνιος Παπανικολάου, δήλωσε κατά την επίσκεψη Χατζηδάκη στα γραφεία της ΜΚΟ του, πως «μετά την παραχώρηση που λίμναζε (!) επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, θα μετατρέψουμε το εν λόγω κτίριο σε ένα σύγχρονο και πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας με την δημιουργία πολλών εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ, εστιατόρια, κοινωνικό παντοπωλείο, συμβουλευτικό κέντρο, κινηματογράφο, δημιουργώντες ευκαιρίες και διέξοδο στον πληθυσμό της πολύπαθης περιοχής»!

Πράγματι, οι συριζαίοι δεν πηγαίνουν καθόλου πίσω, καθώς η μπίζνα της παραχώρησης του ακίνητου στην «Κιβωτό» ξεκίνησε το 2019. Είχε προηγηθεί, ένα χρόνο πριν, το 2018, η πρόταση που έκανε ο ευρωβουλευτής (και πρωταθλητής του real estate) Δ. Παπαδημούλης να βραβευτεί ως «ευρωπαίος πολίτης της χρονιάς» ο Αντώνιος Παπανικολάου της «Κιβωτού», ως πρότυπο… «εθελοντισμού», η οποία και έγινε δεκτή από την επιτροπή βραβείων!

Ας δούμε τι ανέφερε μεταξύ άλλων η ειδική απόφαση παραχώρησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 31 Μάη του 2019: «Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ο Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού “Κιβωτός του Κόσμου“ επιβαρύνεται, από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, με τις δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, τα δημόσια τέλη αποχέτευσης, φωτισμού και καθαριότητας, τις δαπάνες για παροχή των πιο πάνω λειτουργιών, εκτός των φόρων και τελών που εκ του νόμου επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και τις κοινόχρηστες δαπάνες λειτουργίας του ακινήτου». Παράλληλα, η εν λόγω ΜΚΟ, «υποχρεούται στην έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας ή όποιων άλλων πιστοποιητικών ή εγγράφων απαιτούνται κατά περίπτωση από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, με δικές του δαπάνες και ευθύνη». Τέλος, «το ΔΣ του ΕΦΚΑ υποχρεούται να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διασφάλιση της περιουσίας και των συμφερόντων του φορέα, όπως επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση». 

Το αστικό κράτος, που μια ζωή έβαζε χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να ασκήσει «κοινωνική πολιτική», σήμερα παραδίνει τα ακίνητα του ΕΦΚΑ σε ΜΚΟ και άλλα… ευαγή ιδρύματα, για να ασκήσουν φιλανθρωπία με το… αζημίωτο. Αντί να αναλάβει το ίδιο τις ευθύνες του, και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού να συντηρήσει τα εγκαταλελειμένα κτίρια του ΕΦΚΑ, φτιάχνοντας σύγχρονες δομές και εγκαταστάσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος, τα δίνει ως «προίκα» στους καπιταλιστές και τις διάφορες ΜΚΟ. (βλ. εδώ).

ΥΓ. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του παπά Αντώνιου Παπανικολάου, αφεντικού της «Κιβωτού του κόσμου», επειδή σε επιστολές που έστειλε το 2017 και το 2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, αντιδρώντας στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών κοντά στις εγκαταστάσεις του «Χωριού Παιδικής Προστασίας» που λειτουργεί η «Κιβωτός» στο νησί, χρησιμοποιούσε τη συνήθη επιχειρηματολογία περί μουσουλμάνων που είναι επικίνδυνοι για τα μικρά παιδιά, λόγω του πολιτισμού τους!

Την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Εργασίας, που μας έχει συνηθίσει στις σινδονιάδες, εξέδωσε το εξής λακωνικότατο Δελτίο Τύπου:

«17 Νοεμβρίου 2022

Απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση  χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου»  μετά την προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε

Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση.

Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».

Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών, αναστέλλοντας τις επιχορηγήσεις με τις οποίες μπούκωνε το συγκεκριμένο μαγαζί για το… θεάρεστο έργο που επιτελούσε.

Προσέξτε στη φωτογραφία με πόση ευλάβεια σταυρώνουν τα χέρια ο Χατζηδάκης και ο παπα-μηκυάρχης. Πνεύμα και ηθική! Οπως ακριβώς το λέει και το σλόγκαν που είναι γραμμένο στον τοίχο πίσω τους. Τις επόμενες μέρες, ο Χατζηδάκης θα μας πει ότι έπεσε από τα σύννεφα. Ηδη το λένε πολλοί δημοσιοκάφροι των αστικών ΜΜΕ, απ’ αυτούς και αυτές που χρόνια τώρα φιλοτεχνούσαν την αγιογραφία του παπά και του μαγαζιού του. Ο Μητσοτάκης θα μας πει κάτι άραγε ή θα κρυφτεί και πάλι πίσω από την αστική Δικαιοσύνη;

Δεν το ρωτάμε τυχαία. Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 2 Νοέμβρη του 2018, ο Μητσοτάκης, που έκανε τότε παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία, κουβάλησε στην Αθήνα τον περιβόητο Μάνφρεντ Βέμπερ και τον πήγε και στο μαγαζί του παπά. Οπως γράφτηκε στον Τύπο της εποχής, ο πατήρ Αντώνιος ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βέμπερ για τη δράση της Κιβωτού, υπογραμμίζοντας ότι όσα έχουν επιτύχει είναι αποτέλεσμα της συμβολής των περίπου 3.000 εθελοντών της οργάνωσης καθώς και των υποστηρικτών της. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πατέρα Αντώνιο για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί και το οποίο αναδεικνύει τη σημασία που έχει να είναι κανείς ενεργός πολίτης ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία η κοινωνία των πολιτών καλείται πολλές φορές να αναπληρώσει τα κενά που αφήνει το κράτος. Από την πλευρά του, ο κ. Βέμπερ σημείωσε τα εξής: «Η Ευρώπη έχει πολλά χρώματα, φυλές και γλώσσες. Η εμπειρία που έχετε εδώ, που είστε σαν μια οικογένεια, είναι αυτό που προσπαθούμε να γίνουμε στην Ευρώπη»Στο τέλος της γιορτής, τα παιδιά της Κιβωτού δώρισαν στους δύο επισκέπτες από ένα ξύλινο καραβάκι που κατασκεύασαν μόνα τους.

Τη μηχανή της προπαγάνδας τη δούλευε καλά ο παπα-μηκυάρχης. Ετσι κατάφερε κι έστησε έναν κολοσσό, με παραρτήματα σε όλη τη χώρα (δεν ξέρουμε αν ήταν μόνος στη μπίζνα ή είχαν «χωθεί» κι άλλοι). Εδώ πας σε κηδεία και βλέπεις κουτί που μαζεύει χρήματα για τη ΜΚΟ. Απορείς, γιατί γνώριζες τον νεκρό και τις απόψεις του. Ρωτάς τους συγγενείς και σου λένε ότι το κουτί το έβαλε το γραφείο κηδειών κι αυτοί απλά το δέχτηκαν. Πόση δικτύωση με τα «κοράκια» έχει η εν λόγω ΜΚΟ; Στο τέλος αναρωτιέσαι αν τα «κοράκια» δίνουν όλα τα λεφτά ή αν τα μοιράζονται. Σίγουρα, πάντως, δίνουν κάποια από τα λεφτά που μαζεύουν, αλλιώς η ΜΚΟ θα το είχε πάρει χαμπάρι και θα τους κυνηγούσε ανελέητα.

Το παραμυθάκι με τους «εθελοντές» δεν έχει δράκο. Οχι πως δεν υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν τζάμπα, πιστεύοντας ότι έτσι σώζουν την ψυχή τους, όμως ο όρος «εθελοντής» χρησιμοποιείται από τις ΜΚΟ για να κρύψει κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία, νέων κυρίως εργαζόμενων, που υπομένουν αυτό το καθεστώς με την ελπίδα ότι μπορεί να τους κάνουν νόμιμη σύμβαση εργασίας. Γιατί αυτές οι τεράστιες ΜΚΟ χρησιμοποιούν και νόμιμη μισθωτή εργασία, γιατί δεν πιάνονται όλοι οι εργαζόμενοι κορόιδα.

Ενας υπάλληλος της εν λόγω ΜΚΟ, ο Χρόνης Χλίτσιος, καθηγητής φυσικής αγωγής και παγκόσμιου βεληνεκούς αθλητής των ελεύθερων καταδύσεων, ευρέως γνωστός στην κοινωνία του Βόλου, πήγε στην αστυνομία και έκανε καταγγελία για ξυλοδαρμούς ανηλίκων στο υποκατάστημα της Κιβωτού στο Διμήνι Βόλου. Ας του δώσουμε το λόγο:

«Την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατάγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στο Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.

Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).

Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει σαν άτομο, είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά σαν υπάλληλος.

ΥΓ. Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου».

Τι βρήκε να πει ο παπα-μηκυάρχης; «Μιλάμε για ένα παιδαγωγό, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Εχω ενημερωθεί για το ποιος είναι και απομακρύνθηκε από την πρώτη μέρα. Εγινε κουβέντα μαζί του αλλά ήταν πολύ εριστικός και δεν έκανε για τη δουλειά. Σύμφωνα με το διευθυντή του καταστήματος αποφάσισαν μετά από περιστατικό με μια κλοπή. Θεωρήσαμε ότι ίσως και να έχει σχέση γι’ αυτό και απομακρύνθηκε»!

Αν ήμασταν στη θέση του κ. Χλίτσιου (εντελώς άγνωστος μάς είναι ο άνθρωπος), θα τραβάγαμε στον παπα-μηκυάρχη μια ξεγυρισμένη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο καθηγητής κατήγγειλε ξυλοδαρμό, αυτοί τον απέλυσαν και τώρα λένε ότι μπορεί να είχε εμπλοκή σε κλοπή!

Τα ίδια είπε ο παπα-μηκυάρχης και για τα παιδιά που κατήγγειλαν κακοποίηση (και σεξουαλική κακοποίηση). «Αυτό που μπορώ να σας πω και που το έχω αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις είναι ότι εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό, τους παιδαγωγούς και τους ψυχιάτρους, το πρώτο που κάνουμε είναι να προστατεύουσουμε το τραύμα της ψυχής των παιδιών αυτών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε και πήραμε τη θέση αυτή».

Οταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν, επανέλαβε το ίδιο: «Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί να μεγαλώνετε παιδιά τα οποία έρχονται τραυματισμένα από παραβατικές οικογένειες. Είναι πάρα πολύ λυπηρό, εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά ξέρουμε ότι τα παιδιά αυτά δεν πρόκειται να συγχωρήσουν ότι δεν είμαστε οι γονείς τους»!

Οταν δε ρωτήθηκε αν ξέρει ποιον αφορούν οι καταγγελίες, έκανε τον ψόφιο κοριό: «Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι. Μιλάμε ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που κάνουν πράγματα. Τι να σας πω, εγώ σας λέω ότι όλα αυτά με εκπλήσσουν γιατί εμείς μένουμε στην ουσία μέσα στο έργο». Σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις και ονόματα, αυτό είναι σίγουρο. Προς το παρόν κρατήστε τη διάψευση του παπα-μηκυάρχη: «Δεν έχει συμβεί κάτι»! Ολα είναι… εκδικητικές ενέργειες παραβατικών τροφίμων και… φαντασιώσεις ενός… εριστικού και ίσως… ύποπτου καθηγητή από τον Βόλο.

Του καθηγητή που πήγε και έκανε καταγγελία στην αστυνομία (δεν έγραψε ανώνυμα στα social media). Κι από τότε πέρασαν τρεις μήνες και δεν έγινε τίποτα! Αλήθεια, πού ήταν αυτούς τους μήνες η λαλίστατη υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου; Δεν ενημερώθηκε ούτε για την καταγγελία του καθηγητή; Σαν να μην έτρεξε τίποτα, η εν λόγω κυρία δήλωσε ότι οι δομές πρέπει να κλείσουν και τα παιδιά να πηγαίνουν σε «ανάδοχες οικογένειες». Λες και δεν ξέρουμε τι κακοποιήσεις, διακρίσεις, εξευτελισμούς υφίστανται τα παιδιά σε «ανάδοχες οικογένειες» στον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο όπου αυτός ο θεσμός εφαρμόζεται ευρέως.

Οταν η φιλοξενία ενός παιδιού γίνεται με όρους εμπορίου, τότε σε κάθε γωνιά καραδοκεί η κακοποίηση, η πείνα, η διάκριση, ο εξευτελισμός του παιδιού. Οταν για την πιο προβεβλημένη δομή αποκαλύπτονται σημεία και τέρατα και η εποπτεύουσα υφυπουργός είτε δεν πληροφορήθηκε τίποτα είτε πληροφορήθηκε και το βούλωσε, εδώ και τρεις μήνες, πώς μπορούμε να δεχτούμε ότι θα υπάρχει εποπτεία στις λεγόμενες «ανάδοχες οικογένειες»; Ελάχιστη τσίπα αν είχε η Μιχαηλίδου, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, γιατί σε δομές ΜΚΟ που λειτουργούν υπό την εποπτεία της συνέβαιναν αυτά που καταγγέλλονται και το κράτος δεν άσκησε καμιά ουσιαστική εποπτεία, κανένα ουσιαστικό έλεγχο, αφήνοντας τα παιδιά να υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά απ’ αυτούς στους οποίους το αστικό κράτος ανέθεσε το ρόλο του «προστάτη» τους. Ποιος έχασε την τσίπα, όμως, για να τη βρει η «γκλάμορους» Δόμνα;

Κρατάει χρόνια η κολόνια με τις ΜΚΟ που αναλαμβάνουν προνοιακό έργο. Ξεκίνησε με την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων και σιγά-σιγά επεκτάθηκε σε κάθε τομέα όπου θα έπρεπε να υπάρχει κρατική πρόνοια. Το κράτος της λιτότητας και της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» ανέθεσε τη δουλειά στις ΜΚΟ της μπίζνας, που εμφανίζονται δήθεν σαν «μη κερδοσκοπικές». Με την απάτη του εθελοντισμού και με την εκκωφαντική προπαγάνδα των μέσων μαζικής παραπληροφόρησης υπέρ των ΜΚΟ και των φιλάνθρωπων ιδιοκτητών τους, με ράσο ή χωρίς, στήθηκε ένα σάπιο και κακοποιητικό σύστημα πρόνοιας, για να θεραπεύει τάχα τις κοινωνικές πληγές. Ομως οι κοινωνικές πληγές απλώνονται και βαθαίνουν (τις γεννούν η φτώχεια, η αμορφωσιά, η εξαθλίωση, ο ταξικός διαχωρισμός) και το υποτιθέμενο σύστημα θεραπείας γίνεται ολοένα και πιο σάπιο, ολοένα και πιο κακοποιητικό.

Οσοι/ες δεν έχετε διαβάσει το «Παιδαγωγικό Ποίημα» του Μακάρενκο, θερμή παράκληση-προτροπή να το διαβάσετε. Ο σοβιετικός παιδαγωγός Αντόν Σεμιόνοβιτς Μακάρενκο κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα που κληρονόμησε η νεαρή σοβιετική εξουσία από το τσαρικό σύστημα: τα παιδιά του δρόμου, τα παιδιά του πολέμου, μαθημένα σε μια άγρια και χωρίς αύριο ζωή. Ο Μακάρενκο έχτισε την Αποικία «Γκόρκι» πάνω στις αρχές του κολλεκτιβισμού. Χωρίς προηγούμενη πείρα. Με οδηγό τα ιδανικά του κομμουνισμού και τη θέληση της σοβιετικής εξουσίας να εξαλείψει την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, τη νεανική παραβατικότητα. Οχι με τη βία αλλά δημιουργώντας τον νέο τύπο ανθρώπου, τον Ανθρωπο με κεφαλαίο το άλφα. Σε μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Με εκατομμύρια εγκαταλελειμμένα παιδιά να βιοπορίζονται στους δρόμους με κάθε είδους παρανομία. Την εμπειρία του από το 1925 μέχρι το 1935 συγκέντρωσε στο «Παιδαγωγικό Ποίημα», κάθε σελίδα του οποίου επιβεβαιώνει τον τίτλο του. Διαβάστε το ή ξαναδιαβάστε το.

Κιβωτός του ζόφου

Eksegersi.gr Eksegersi.gr20 Νοέ 2022, 07:20

Δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από τότε που δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο: Ευλογημένη… ΣΔΙΤ με εκκλησιαστική ΜΚΟ! – Ο Χατζηδάκης παραχωρεί τεράστιο κτίριο του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου»! Σημειώναμε μεταξύ των άλλων: 

Σε μια επίδειξη… φιλανθρωπίας, ο Χατζηδάκης αποφάσισε να παραχωρήσει ένα τεράστιο εγκαταλελειμένο ακίνητο του ΕΦΚΑ, στην Ακαδημία Πλάτωνος, συνολικής επιφάνειας 6.395 τ.μ, στη γνωστή ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», του παπά Αντώνιου Παπανικολάου από τον Κολωνό. Η παραχώρηση, με την οποία «ξεμπλοκάρει» παλαιότερη απόφαση επί ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει με ειδική νομοθετική διάταξη τις επόμενες ημέρες.

«Το συγκεκριμένο ακίνητο», διαβάζουμε σε χτεσινό Δελτίο Τύπου, «πρόκειται να παραχωρηθεί δωρεάν για χρήση από τον ΕΦΚΑ στην “Κιβωτό του Κόσμου“, η οποία και θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος αναβάθμισής του (υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ). Το ακίνητο θα επιστραφεί στον ΕΦΚΑ μετά τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε θα γίνει αυτή η επιστροφή. Ο επικεφαλής της «Κιβωτού» (που υπάρχει από το 1998 και έχει δομές πλέον σε όλη την Ελλάδα…), παπάς Αντώνιος Παπανικολάου, δήλωσε κατά την επίσκεψη Χατζηδάκη στα γραφεία της ΜΚΟ του, πως «μετά την παραχώρηση που λίμναζε (!) επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, θα μετατρέψουμε το εν λόγω κτίριο σε ένα σύγχρονο και πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας με την δημιουργία πολλών εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ, εστιατόρια, κοινωνικό παντοπωλείο, συμβουλευτικό κέντρο, κινηματογράφο, δημιουργώντες ευκαιρίες και διέξοδο στον πληθυσμό της πολύπαθης περιοχής»!

Πράγματι, οι συριζαίοι δεν πηγαίνουν καθόλου πίσω, καθώς η μπίζνα της παραχώρησης του ακίνητου στην «Κιβωτό» ξεκίνησε το 2019. Είχε προηγηθεί, ένα χρόνο πριν, το 2018, η πρόταση που έκανε ο ευρωβουλευτής (και πρωταθλητής του real estate) Δ. Παπαδημούλης να βραβευτεί ως «ευρωπαίος πολίτης της χρονιάς» ο Αντώνιος Παπανικολάου της «Κιβωτού», ως πρότυπο… «εθελοντισμού», η οποία και έγινε δεκτή από την επιτροπή βραβείων!

Ας δούμε τι ανέφερε μεταξύ άλλων η ειδική απόφαση παραχώρησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 31 Μάη του 2019: «Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ο Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού “Κιβωτός του Κόσμου“ επιβαρύνεται, από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, με τις δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, τα δημόσια τέλη αποχέτευσης, φωτισμού και καθαριότητας, τις δαπάνες για παροχή των πιο πάνω λειτουργιών, εκτός των φόρων και τελών που εκ του νόμου επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και τις κοινόχρηστες δαπάνες λειτουργίας του ακινήτου». Παράλληλα, η εν λόγω ΜΚΟ, «υποχρεούται στην έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας ή όποιων άλλων πιστοποιητικών ή εγγράφων απαιτούνται κατά περίπτωση από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, με δικές του δαπάνες και ευθύνη». Τέλος, «το ΔΣ του ΕΦΚΑ υποχρεούται να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διασφάλιση της περιουσίας και των συμφερόντων του φορέα, όπως επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση». 

Το αστικό κράτος, που μια ζωή έβαζε χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να ασκήσει «κοινωνική πολιτική», σήμερα παραδίνει τα ακίνητα του ΕΦΚΑ σε ΜΚΟ και άλλα… ευαγή ιδρύματα, για να ασκήσουν φιλανθρωπία με το… αζημίωτο. Αντί να αναλάβει το ίδιο τις ευθύνες του, και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού να συντηρήσει τα εγκαταλελειμένα κτίρια του ΕΦΚΑ, φτιάχνοντας σύγχρονες δομές και εγκαταστάσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος, τα δίνει ως «προίκα» στους καπιταλιστές και τις διάφορες ΜΚΟ. (βλ. εδώ).

ΥΓ. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του παπά Αντώνιου Παπανικολάου, αφεντικού της «Κιβωτού του κόσμου», επειδή σε επιστολές που έστειλε το 2017 και το 2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, αντιδρώντας στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών κοντά στις εγκαταστάσεις του «Χωριού Παιδικής Προστασίας» που λειτουργεί η «Κιβωτός» στο νησί, χρησιμοποιούσε τη συνήθη επιχειρηματολογία περί μουσουλμάνων που είναι επικίνδυνοι για τα μικρά παιδιά, λόγω του πολιτισμού τους!

Την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Εργασίας, που μας έχει συνηθίσει στις σινδονιάδες, εξέδωσε το εξής λακωνικότατο Δελτίο Τύπου:

«17 Νοεμβρίου 2022

Απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση  χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου»  μετά την προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε

Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση.

Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».

Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών, αναστέλλοντας τις επιχορηγήσεις με τις οποίες μπούκωνε το συγκεκριμένο μαγαζί για το… θεάρεστο έργο που επιτελούσε.

Προσέξτε στη φωτογραφία με πόση ευλάβεια σταυρώνουν τα χέρια ο Χατζηδάκης και ο παπα-μηκυάρχης. Πνεύμα και ηθική! Οπως ακριβώς το λέει και το σλόγκαν που είναι γραμμένο στον τοίχο πίσω τους. Τις επόμενες μέρες, ο Χατζηδάκης θα μας πει ότι έπεσε από τα σύννεφα. Ηδη το λένε πολλοί δημοσιοκάφροι των αστικών ΜΜΕ, απ’ αυτούς και αυτές που χρόνια τώρα φιλοτεχνούσαν την αγιογραφία του παπά και του μαγαζιού του. Ο Μητσοτάκης θα μας πει κάτι άραγε ή θα κρυφτεί και πάλι πίσω από την αστική Δικαιοσύνη;

Δεν το ρωτάμε τυχαία. Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 2 Νοέμβρη του 2018, ο Μητσοτάκης, που έκανε τότε παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία, κουβάλησε στην Αθήνα τον περιβόητο Μάνφρεντ Βέμπερ και τον πήγε και στο μαγαζί του παπά. Οπως γράφτηκε στον Τύπο της εποχής, ο πατήρ Αντώνιος ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βέμπερ για τη δράση της Κιβωτού, υπογραμμίζοντας ότι όσα έχουν επιτύχει είναι αποτέλεσμα της συμβολής των περίπου 3.000 εθελοντών της οργάνωσης καθώς και των υποστηρικτών της. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πατέρα Αντώνιο για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί και το οποίο αναδεικνύει τη σημασία που έχει να είναι κανείς ενεργός πολίτης ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία η κοινωνία των πολιτών καλείται πολλές φορές να αναπληρώσει τα κενά που αφήνει το κράτος. Από την πλευρά του, ο κ. Βέμπερ σημείωσε τα εξής: «Η Ευρώπη έχει πολλά χρώματα, φυλές και γλώσσες. Η εμπειρία που έχετε εδώ, που είστε σαν μια οικογένεια, είναι αυτό που προσπαθούμε να γίνουμε στην Ευρώπη»Στο τέλος της γιορτής, τα παιδιά της Κιβωτού δώρισαν στους δύο επισκέπτες από ένα ξύλινο καραβάκι που κατασκεύασαν μόνα τους.

Τη μηχανή της προπαγάνδας τη δούλευε καλά ο παπα-μηκυάρχης. Ετσι κατάφερε κι έστησε έναν κολοσσό, με παραρτήματα σε όλη τη χώρα (δεν ξέρουμε αν ήταν μόνος στη μπίζνα ή είχαν «χωθεί» κι άλλοι). Εδώ πας σε κηδεία και βλέπεις κουτί που μαζεύει χρήματα για τη ΜΚΟ. Απορείς, γιατί γνώριζες τον νεκρό και τις απόψεις του. Ρωτάς τους συγγενείς και σου λένε ότι το κουτί το έβαλε το γραφείο κηδειών κι αυτοί απλά το δέχτηκαν. Πόση δικτύωση με τα «κοράκια» έχει η εν λόγω ΜΚΟ; Στο τέλος αναρωτιέσαι αν τα «κοράκια» δίνουν όλα τα λεφτά ή αν τα μοιράζονται. Σίγουρα, πάντως, δίνουν κάποια από τα λεφτά που μαζεύουν, αλλιώς η ΜΚΟ θα το είχε πάρει χαμπάρι και θα τους κυνηγούσε ανελέητα.

Το παραμυθάκι με τους «εθελοντές» δεν έχει δράκο. Οχι πως δεν υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν τζάμπα, πιστεύοντας ότι έτσι σώζουν την ψυχή τους, όμως ο όρος «εθελοντής» χρησιμοποιείται από τις ΜΚΟ για να κρύψει κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία, νέων κυρίως εργαζόμενων, που υπομένουν αυτό το καθεστώς με την ελπίδα ότι μπορεί να τους κάνουν νόμιμη σύμβαση εργασίας. Γιατί αυτές οι τεράστιες ΜΚΟ χρησιμοποιούν και νόμιμη μισθωτή εργασία, γιατί δεν πιάνονται όλοι οι εργαζόμενοι κορόιδα.

Ενας υπάλληλος της εν λόγω ΜΚΟ, ο Χρόνης Χλίτσιος, καθηγητής φυσικής αγωγής και παγκόσμιου βεληνεκούς αθλητής των ελεύθερων καταδύσεων, ευρέως γνωστός στην κοινωνία του Βόλου, πήγε στην αστυνομία και έκανε καταγγελία για ξυλοδαρμούς ανηλίκων στο υποκατάστημα της Κιβωτού στο Διμήνι Βόλου. Ας του δώσουμε το λόγο:

«Την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατάγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στο Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.

Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).

Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει σαν άτομο, είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά σαν υπάλληλος.

ΥΓ. Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου».

Τι βρήκε να πει ο παπα-μηκυάρχης; «Μιλάμε για ένα παιδαγωγό, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Εχω ενημερωθεί για το ποιος είναι και απομακρύνθηκε από την πρώτη μέρα. Εγινε κουβέντα μαζί του αλλά ήταν πολύ εριστικός και δεν έκανε για τη δουλειά. Σύμφωνα με το διευθυντή του καταστήματος αποφάσισαν μετά από περιστατικό με μια κλοπή. Θεωρήσαμε ότι ίσως και να έχει σχέση γι’ αυτό και απομακρύνθηκε»!

Αν ήμασταν στη θέση του κ. Χλίτσιου (εντελώς άγνωστος μάς είναι ο άνθρωπος), θα τραβάγαμε στον παπα-μηκυάρχη μια ξεγυρισμένη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο καθηγητής κατήγγειλε ξυλοδαρμό, αυτοί τον απέλυσαν και τώρα λένε ότι μπορεί να είχε εμπλοκή σε κλοπή!

Τα ίδια είπε ο παπα-μηκυάρχης και για τα παιδιά που κατήγγειλαν κακοποίηση (και σεξουαλική κακοποίηση). «Αυτό που μπορώ να σας πω και που το έχω αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις είναι ότι εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό, τους παιδαγωγούς και τους ψυχιάτρους, το πρώτο που κάνουμε είναι να προστατεύουσουμε το τραύμα της ψυχής των παιδιών αυτών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε και πήραμε τη θέση αυτή».

Οταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν, επανέλαβε το ίδιο: «Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί να μεγαλώνετε παιδιά τα οποία έρχονται τραυματισμένα από παραβατικές οικογένειες. Είναι πάρα πολύ λυπηρό, εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά ξέρουμε ότι τα παιδιά αυτά δεν πρόκειται να συγχωρήσουν ότι δεν είμαστε οι γονείς τους»!

Οταν δε ρωτήθηκε αν ξέρει ποιον αφορούν οι καταγγελίες, έκανε τον ψόφιο κοριό: «Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι. Μιλάμε ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που κάνουν πράγματα. Τι να σας πω, εγώ σας λέω ότι όλα αυτά με εκπλήσσουν γιατί εμείς μένουμε στην ουσία μέσα στο έργο». Σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις και ονόματα, αυτό είναι σίγουρο. Προς το παρόν κρατήστε τη διάψευση του παπα-μηκυάρχη: «Δεν έχει συμβεί κάτι»! Ολα είναι… εκδικητικές ενέργειες παραβατικών τροφίμων και… φαντασιώσεις ενός… εριστικού και ίσως… ύποπτου καθηγητή από τον Βόλο.

Του καθηγητή που πήγε και έκανε καταγγελία στην αστυνομία (δεν έγραψε ανώνυμα στα social media). Κι από τότε πέρασαν τρεις μήνες και δεν έγινε τίποτα! Αλήθεια, πού ήταν αυτούς τους μήνες η λαλίστατη υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου; Δεν ενημερώθηκε ούτε για την καταγγελία του καθηγητή; Σαν να μην έτρεξε τίποτα, η εν λόγω κυρία δήλωσε ότι οι δομές πρέπει να κλείσουν και τα παιδιά να πηγαίνουν σε «ανάδοχες οικογένειες». Λες και δεν ξέρουμε τι κακοποιήσεις, διακρίσεις, εξευτελισμούς υφίστανται τα παιδιά σε «ανάδοχες οικογένειες» στον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο όπου αυτός ο θεσμός εφαρμόζεται ευρέως.

Οταν η φιλοξενία ενός παιδιού γίνεται με όρους εμπορίου, τότε σε κάθε γωνιά καραδοκεί η κακοποίηση, η πείνα, η διάκριση, ο εξευτελισμός του παιδιού. Οταν για την πιο προβεβλημένη δομή αποκαλύπτονται σημεία και τέρατα και η εποπτεύουσα υφυπουργός είτε δεν πληροφορήθηκε τίποτα είτε πληροφορήθηκε και το βούλωσε, εδώ και τρεις μήνες, πώς μπορούμε να δεχτούμε ότι θα υπάρχει εποπτεία στις λεγόμενες «ανάδοχες οικογένειες»; Ελάχιστη τσίπα αν είχε η Μιχαηλίδου, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, γιατί σε δομές ΜΚΟ που λειτουργούν υπό την εποπτεία της συνέβαιναν αυτά που καταγγέλλονται και το κράτος δεν άσκησε καμιά ουσιαστική εποπτεία, κανένα ουσιαστικό έλεγχο, αφήνοντας τα παιδιά να υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά απ’ αυτούς στους οποίους το αστικό κράτος ανέθεσε το ρόλο του «προστάτη» τους. Ποιος έχασε την τσίπα, όμως, για να τη βρει η «γκλάμορους» Δόμνα;

Κρατάει χρόνια η κολόνια με τις ΜΚΟ που αναλαμβάνουν προνοιακό έργο. Ξεκίνησε με την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων και σιγά-σιγά επεκτάθηκε σε κάθε τομέα όπου θα έπρεπε να υπάρχει κρατική πρόνοια. Το κράτος της λιτότητας και της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» ανέθεσε τη δουλειά στις ΜΚΟ της μπίζνας, που εμφανίζονται δήθεν σαν «μη κερδοσκοπικές». Με την απάτη του εθελοντισμού και με την εκκωφαντική προπαγάνδα των μέσων μαζικής παραπληροφόρησης υπέρ των ΜΚΟ και των φιλάνθρωπων ιδιοκτητών τους, με ράσο ή χωρίς, στήθηκε ένα σάπιο και κακοποιητικό σύστημα πρόνοιας, για να θεραπεύει τάχα τις κοινωνικές πληγές. Ομως οι κοινωνικές πληγές απλώνονται και βαθαίνουν (τις γεννούν η φτώχεια, η αμορφωσιά, η εξαθλίωση, ο ταξικός διαχωρισμός) και το υποτιθέμενο σύστημα θεραπείας γίνεται ολοένα και πιο σάπιο, ολοένα και πιο κακοποιητικό.

Οσοι/ες δεν έχετε διαβάσει το «Παιδαγωγικό Ποίημα» του Μακάρενκο, θερμή παράκληση-προτροπή να το διαβάσετε. Ο σοβιετικός παιδαγωγός Αντόν Σεμιόνοβιτς Μακάρενκο κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα που κληρονόμησε η νεαρή σοβιετική εξουσία από το τσαρικό σύστημα: τα παιδιά του δρόμου, τα παιδιά του πολέμου, μαθημένα σε μια άγρια και χωρίς αύριο ζωή. Ο Μακάρενκο έχτισε την Αποικία «Γκόρκι» πάνω στις αρχές του κολλεκτιβισμού. Χωρίς προηγούμενη πείρα. Με οδηγό τα ιδανικά του κομμουνισμού και τη θέληση της σοβιετικής εξουσίας να εξαλείψει την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, τη νεανική παραβατικότητα. Οχι με τη βία αλλά δημιουργώντας τον νέο τύπο ανθρώπου, τον Ανθρωπο με κεφαλαίο το άλφα. Σε μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Με εκατομμύρια εγκαταλελειμμένα παιδιά να βιοπορίζονται στους δρόμους με κάθε είδους παρανομία. Την εμπειρία του από το 1925 μέχρι το 1935 συγκέντρωσε στο «Παιδαγωγικό Ποίημα», κάθε σελίδα του οποίου επιβεβαιώνει τον τίτλο του. Διαβάστε το ή ξαναδιαβάστε το.

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥΜΚΟ