Αρχική » ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ..ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ ….ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ…!!!!Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον νέο ΕΝΦΙΑ…
Οικονομία

ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ..ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ ….ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ…!!!!Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον νέο ΕΝΦΙΑ…


Στα «χέρια» των 18 μελών της ειδικής ομάδας εργασίας βρίσκεται η «τύχη» του νέου ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν τον ερχόμενο Μάρτιο πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, συγκροτήθηκε η ομάδα η οποία πιάνει αμέσως δουλειά στην Καραγιώργη Σερβίας και σύμφωνα με τις εντολές του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει:

Τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ
Την προσαρμογή των συντελεστών του φόρου ακινήτων στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.
ΕΝΦΙΑ: Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται
Μετά και τα αποκαλυπτήρια των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η ΑΑΔΕ έχει αναλάβει να «τρέξει» την άσκηση της προσομοίωσης των τιμών ζώνης στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. Η 18μελής ομάδας εργασίας θα δουλεύει ταυτόχρονα τις προσαρμογές στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου με στόχο να αποτραπούν, ειδικά για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία, οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν μετά το άλμα των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο τραπέζι της ομάδας θα βρεθούν και το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος αλλά και οι συντελεστές παλαιότητας που καθορίζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ.

Το κλειδί πάντως για το εύρος των παρεμβάσεων είναι το ύψος των πρόσθετων εσόδων που θα προκύψουν κυρίως από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για επιπλέον έσοδα ύψους 400 εκ. ευρώ αλλά το ακριβές όφελος για τα κρατικά ταμεία θα προσδιορισθεί από την άσκηση που θα τρέξει η ΑΑΔΕ για την φορολογητέα ύλη των ακινήτων με βάση τις νέες τιμές και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχή Νοέμβριο.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το «πλεόνασμα» των εσόδων θα κρίνει το εύρος και την έκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι η διεύρυνση των κλιμακίων με ταυτόχρονη μείωση του ποσού του κύριου φόρου με βάση την τιμή ζώνης ώστε αφ΄ ενός να απενεργοποιηθούν οι επιβαρύνσεις και αφ΄ ετέρου να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα του συστήματος.

Πάντως προς το παρόν εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το επόμενο έτος και το μέτρο θα επανεξεταστεί υπό το φως των δημοσιονομικών εξελίξεων και των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στη φορολογία.

Στο τραπέζι βρίσκεται και ο «εμπλουτισμός» των συντελεστών παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε εκτός της ηλικίας του ακινήτου να λαμβάνονται υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και αλλαγές στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ είτε με κούρεμα των συντελεστών είτε με αύξηση του αφορολόγητου ορίου ενώ σε βάθος χρόνου ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την πλήρη κατάργηση του θεωρώντας ότι το μέτρο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην κτηματαγορά και θα συμβάλλει στον εξορθολογισμό της φορολογίας την ακίνητα περιουσία και στη δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Ετικέτες