Αρχική » Κράτος ΜΠΑΧΑΛΟ….Πυρόπληκτοι: «Πάγωμα» των αποζημιώσεων, λόγω των δεκάδων επιτήδειων που έσπευσαν να τις καρπωθούν!
Ελλάδα Πολιτική

Κράτος ΜΠΑΧΑΛΟ….Πυρόπληκτοι: «Πάγωμα» των αποζημιώσεων, λόγω των δεκάδων επιτήδειων που έσπευσαν να τις καρπωθούν!

Για ζημιές σε 6 κτίρια όλα κι όλα, σε συγκεκριμένη περιφέρεια, κατατέθηκαν… πάνω από 500 αιτήσεις για αποζημίωση

Δεκάδες κομπιναδόροι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους, καταθέτοντας πλαστές αιτήσεις, με αποτέλεσμα να την… πληρώσουν εκείνοι που όντως υπέστησαν ζημιές, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε πως προχωρά σε προσωρινό «πάγωμα» των πληρωμών, ωσότου ερευνηθούν όλες οι ύποπτες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί το γεγονός ότι σε συγκεκριμένη περιφέρεια (δεν διευκρινίζεται ποια) διαπιστώθηκαν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών ζημιές σε 6 κτίρια, με τις αιτήσεις για αποζημίωση να ξεπερνούν τις… 500Σε τουλάχιστον 4.700 περιπτώσεις, εξάλλου, έγινε προσθήκη ακινήτου στο Ε9, το οποίο και δηλώθηκε ότι υπήρξε ζημιά από τις πυρκαγιές και εν συνεχεία έγινε διαγραφή, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου έγινε… μεταφορά ακινήτου από μη πληττόμενες περιοχές σε πληττόμενες!

Με βάση την επίσημη ανακοίνωση, «το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχοντας συγκεντρώσει έως και τις 28.09.2021, στοιχεία ελέγχων και διασταυρώσεων των ηλεκτρονικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), εντόπισαν, μέσω των αρμόδιων μηχανισμών, πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης μέτρων στήριξης. Κατόπιν τούτου, για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και απρόσκοπτης συνέχισης της διαδικασίας χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές συμπολίτες μας, αποφασίστηκε και έχει, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή, το προσωρινό “πάγωμα” αποπληρωμής των σχετικών αιτήσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω ελέγχου και διασταύρωσης της ακρίβειας του περιεχομένου τους».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει επισημαίνοντας πως, «σε περίπτωση που τα ευρήματα των ελέγχων καταδείξουν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι υποθέσεις αυτές να παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη και να διερευνηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Στις πιθανές υποθέσεις καταστρατήγησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις που αφορούν υπέρογκο αριθμό αιτήσεων έναντι των αυτοψιών των αρμοδίων υπηρεσιών ανά περιοχή, μεταβολές στο Ε9, μεταβολές στο Μητρώο και άλλες επιμέρους περιπτώσεις απόκλισης από τα επίσημα στοιχεία του Δημοσίου».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται και «ενδεικτικά παραδείγματα περιπτώσεων, που αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω ελέγχων και διασταυρώσεων:

  1. Σε συγκεκριμένη Περιφέρεια, στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διαπιστώθηκαν ζημίες συνολικά σε 6 κτίρια – είτε αυτές αφορούν οικίες είτε επαγγελματικούς χώρους – έχουν γίνει συνολικά αιτήσεις για αποζημίωση από περισσότερους από 500 Α.Φ.Μ.
  2. Πάνω από 4.700 Α.Φ.Μ. υπέβαλαν δήλωση Ε9 με εισαγωγή νέων δικαιωμάτων επί ακινήτων μετά την 10η.08.2021, ημερομηνία ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις που, ενώ υπέβαλαν δήλωση Ε9 με νέο δικαίωμα επί ακινήτου, εν συνεχεία, και αφού υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για αποζημίωση στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, φαίνεται να διέγραψαν το συγκεκριμένο δικαίωμα επί ακινήτου από την περιουσιακή εικόνα Ε9.
  3. Υπήρξαν μεταβολές Ε9, στις οποίες φαίνεται να μεταβλήθηκε η τοποθεσία ακινήτων από μη πληττόμενη σε πληττόμενη περιοχή».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει, σημειώνοντας πως «για όλες αυτές τις περιπτώσεις “πάγωσε” άμεσα η διαδικασία πληρωμής, όπως προαναφέρθηκε, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία αποστολής επιστολών στους συγκεκριμένους Α.Φ.Μ., ζητώντας να προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι έλεγχοι επιβεβαίωσης της καταστροφής των ακινήτων που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.».